Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19: μαθήματα για την πολιτική υγείας

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19: μαθήματα για την πολιτική υγείας

Οι Γιάννης Κυριόπουλος και Κυριάκος Σουλιώτης
συζητούν με τον Παύλο Τσίμα για την πανδημία και την πολιτική υγείας



Συγγραφείς
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ


Η πανδημία μας αιφνιδίασε. Και όχι μόνον εμάς. Αιφνιδίασε –όχι απολύτως δικαιολογημένα– κράτη, κυβερνήσεις, υγειονομικά συστήματα, διεθνείς οργανισμούς. Αναστάτωσε συθέμελα την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και βύθισε σε μια απότομη ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Υποψιαζόμαστε ότι ο επίλογος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Μα ξέρουμε με σιγουριά ότι ο κόσμος που θα έρθει μετά το τέλος της θα είναι αλλαγμένος. Διαφορετικός. Μα εκτός από τις αλλαγές που η πανδημία η ίδια και οι συνέπειές της, με δύναμη σχεδόν φυσικού φαινομένου και με ένα μεγάλος εύρος επιπτώσεων, φέρνει, υπάρχει και μια σειρά αλλαγών που προκύπτουν ως ανάγκη, ως διδάγματα από την εμπειρία της αντιμετώπισής της. Αλλαγές που πρέπει να επιδιώξουμε, να επιβάλουμε. Σε αυτό το πεδίο εντοπίζεται, νομίζω, το ενδιαφέρον των απόψεων που διατυπώνουν στον διάλογό τους δύο σημαντικοί επιστήμονες, που μελετούν, διδάσκουν και σχεδιάζουν δημόσιες πολιτικές υγείας, ο Γιάννης Κυριόπουλος και ο Κυριάκος Σουλιώτης. Ο διάλογος μεταξύ τους τέμνει την εμπειρία της αντιμετώπισης της πανδημίας, στην Ελλάδα και διεθνώς. Τους επιστημονικούς θριάμβους και την αδυναμία πλήρους αξιοποίησης τους επειδή έλειψε η διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη. Την καλή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και την προβληματική αντιμετώπιση των επόμενων. Με ψυχραιμία (και με επίγνωση ότι ο κύκλος της πανδημίας δεν έχει κλείσει) σχηματίζουν την μεγάλη εικόνα, καταγράφουν επιτυχίες και αποτυχίες. Και στην βάση ενός τέτοιου απολογισμού, διατυπώνουν υποθέσεις για το μέλλον και ιδέες για τις επιθυμητές αλλαγές.

-ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ-
[από το οπισθόφυλλο του βιβλίου]

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 

Ο Γιάννης Κυριόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Διδάσκει Οικονομικά και Πολιτικές Υπηρεσιών Υγείας. Υπήρξε Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ επανειλημμένως. Η ακαδημαϊκή του δραστηριότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών σε εθνικές και διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια και δημοσιεύσεις βιβλίων και άρθρων σε ειδικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει χρηματίσει μέλος, σύμβουλος και πρόεδρος σε επιστημονικούς φορείς και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και της αλλοδαπής.

Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του οποίου έχει διατελέσει και Αναπληρωτής Πρύτανη. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στις Ιατρικές Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει ευρεία ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 28 βιβλία και περισσότερα από 300 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας, των μεταρρυθμίσεων υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της δημοκρατίας της υγείας, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ


Σχολιάστε εδώ