Αυστραλία: Βάτραχοι-κανίβαλοι

Αυστραλία: Βάτραχοι-κανίβαλοι

Ένα περίεργο φαινόμενο της φύσης εξελίσσεται στην Αυστραλία με πρωταγωνιστές τους βατράχους και πιο συγκεκριμένα τους φρύνους, μια οικογένεια βατράχων με αρκετά είδη. Στην Ελλάδα απαντώνται πέντε είδη φρύνων.

Στην Αυστραλία οι φρύνοι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1935, αλλά πολλαπλασιάστηκαν πολύ γρήγορα και ο πληθυσμός τους ξεπερνάει πια τα 200 εκατομμύρια. Όμως η τεράστια αύξηση του πληθυσμού τους είχε σαν αποτέλεσμα την έλλειψη τροφής, η οποία οδήγησε τους φρύνους σε κανιβαλισμό, ένα φαινόμενο που δεν είναι άγνωστο στον κόσμο των βατράχων.

Επιστήμονες-ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αποφάσισαν να παρατηρήσουν το φαινόμενο και έχουν ήδη κάνει πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Η πρώτη είναι ότι ο κανιβαλισμός έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις στις κοινότητες των φρύνων, εμφα­νίζοντας πρωτοφανή ποσοστά αυτής της συμπεριφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τους βατράχους. Οι φρύνοι κάθε λιμνούλας ή γούρνας μυρίζουν τα αβγά που έχουν εναποθέσει εκεί άλλοι φρύνοι και πηγαίνουν και τα τρώνε, ενώ επίσης δεν διστάζουν να φάνε ακόμη και τα νεογέννητα βατραχάκια.

Η αιτία του κανιβαλισμού σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι οι φρύνοι τρώγοντας τα αβγά και τα νεογέννητα εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους και συγχρόνως εξαφανίζουν τον επερχόμενο ανταγωνισμό για την τροφή. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φρύνοι έχουν αναπτύξει μια διατροφική έλξη σε κάποιες τοξίνες που προσθέτουν τα θηλυκά στα γονιμοποιημένα αβγά τους. Αυτή η έλξη ενισχύει τη συμπεριφορά του κανιβαλισμού των φρύνων.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη όμως των ερευνητών είναι ότι αυτός ο εκτεταμένος κανιβαλισμός οδήγησε σε εξέλιξη και συ­γκεκριμένα στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκκόλαψης των αβγών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα βατραχάκια… βιάζονται να μεγαλώσουν μέσα στα αβγά τους για να βγουν γρήγορα και να προλάβουν να σώσουν τη ζωή τους από τους κανίβαλους.

Με απλά λόγια, ένα πραγματικό εργαστήριο της φύσης έχει δημιουργηθεί στα οικοσυστήματα των βατράχων στην Αυστραλία, το οποίο οι ειδικοί παρατηρούν και βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να εξελίσσονται διάφοροι φυσικοί μηχανισμοί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ