Η νέα συμμαχία AUKUS στραπάτσο για την Ευρώπη – Θα συζητηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η νέα συμμαχία AUKUS στραπάτσο για την Ευρώπη – Θα συζητηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

-Η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο κλαμπ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Και ξαφνικά ξημέρωσε η μέρα την Τετάρτη με τη βόμβα μεγατόνων που έβαλαν στην Κίνα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την ώρα που τίποτα δεν προμήνυε τον σεισμό που θα έφερνε τα πάνω κάτω, καταλύοντας την παγκόσμια κατάσταση, με τις σχέσεις που ίσχυαν μέχρι να πατήσει το κουμπί η Ουάσινγκτον.

Ήταν μια κίνηση της Αμερικής που δεν την είχε αντιληφθεί κανείς στην υφήλιο, ούτε καν οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων χωρών, με τα υπερσύγχρονα μέσα που διαθέτουν. Κανείς δεν είχε γεύση για τη… βόμβα που επρόκειτο να εκραγεί.

Η Κίνα ήταν ο κύριος στόχος του Αμερικανού. Παρασήκωσε κεφάλι το Πεκίνο. Άρχισε να ενοχλεί, να απλώνει τα πόδια πέρα από το πάπλωμα.

Τα μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού άρχισαν να ανάβουν φωτιές.

Η Ευρώπη συνέχιζε τον ύπνο της… Ότι η Κίνα είναι η μεγάλη δύναμη, στις αγορές της οποίας είχαν αρχίσει να κερδίζουν δουλειές. Και ενώ γινόταν τσιμπούρι της Αμερικής, δεν σκέφτηκαν καν οι μεγάλες χώρες της ΕΕ ότι οι Αμερικανοί δεν θα κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια… Κάποια στιγμή οι ΗΠΑ θα… επαναστατούσαν.

Με μια κίνηση, ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη ανέτρεψε τα πάντα. Ο Πρόεδρος της Αμερικής ανακοίνωσε την έναρξη του ψυχρού πολέμου κατά της Κίνας, με συμμάχους την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ευρώπη πού είναι; Γιατί την άφησε απέξω ο Τζο Μπάιντεν; Σίγουρα δεν έγινε χωρίς λόγο… Δεν της έχει εμπιστοσύνη, προφανέστατα, η Ουάσινγκτον. Ο λόγος; Το ότι ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι «μεγάλοι» κοιτάζουν να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου. Ίχνος αλληλεγγύης μεταξύ τους. Απόδειξη, η Ελλάδα. Δεν υπάρχει μέρα που η Τουρκία να μην παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, να μη διεκδικεί νησιά, επέκταση στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο καθένας από τους μεγάλους της ΕΕ λειτουργεί για την πάρτη του.

Τελικά, θύμα της τεράστιας σημασίας κίνησης των ΗΠΑ είναι η Ευρώπη. Ανίκανη αποδείχθηκε να προστατεύσει τις 27 χώρες-μέλη της. Υπάρχει Θεός… Κυριολεκτικά, η Αμερική εξευτέλισε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την άφησε στα αζήτητα. Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο Μπόρις Τζόνσον που πήρε τη Βρετανία και έφυγε από το κλαμπ της παρέας, που ποτέ δεν λειτούργησε για όλα τα μέλη του. Απόδειξη, το ότι ποτέ οι Βρυξέλλες δεν τράβηξαν το αυτί του Ερντογάν. Δουλειές μαζί του έκαναν.

Η συμμαχία ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας είναι το μεγάλο χαστούκι στο κλαμπ της ΕΕ.
Η Αμερική, και σήμερα και χθες, αποδεικνύει ότι βλέπει μακριά…
Η χαμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ο δρόμος της Κίνας, από δω και πέρα, δεν θα είναι εύκολος, όπως έδειχνε μέχρι τώρα…

Η συμφωνία ΑUKUS θα συζητηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία ΑUKUS θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ σημείωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή αναλύει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS και τις επιπτώσεις της, προτού υπάρξει επίσημα αντίδραση από μέρους της. Ανέφερε, επίσης, ότι η επικεφαλής της Κομισιόν παρακολουθεί στενά της εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά η ίδια έχει επιλέξει προς το παρόν να μην κάνει κάποιο σχόλιο. «Η Πρόεδρος της Κομισιόν, όταν ένα κράτος-μέλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, το ακούει», είπε ο Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου EUMED9 στην Αθήνα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: pelop.gr


Σχολιάστε εδώ