Οι αρνητές βάζουν πλάτη στην πανδημία – Παγκόσμιο φαινόμενο το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Οι αρνητές βάζουν πλάτη στην πανδημία – Παγκόσμιο φαινόμενο το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Μακριά ακόμη το τείχος ανοσίας…

Τρία σφοδρά κύματα πανδημίας και ένα τέταρτο, το οποίο είναι σε εξέλιξη, με εκατοντάδες συνανθρώπους μας καθημερινά να μολύνονται, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, να διασωληνώνονται στις ΜΕΘ, με κάποιους από αυτούς τελικά να χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό και κάποιους άλλους να αργούν να συνέλθουν σωματικά και ψυχολογικά, δεν έχουν σταθεί ακόμη ικανά να πείσουν το 40% της κοινωνίας μας ότι πρέπει να σπεύσει να εμβολιασθεί. Για να σώσει όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και των παιδιών του, των γονιών ή των παππούδων του.

Μέχρι τώρα, εκατομμύρια τα κρούσματα και οι θάνατοι σε πα­γκόσμιο επίπεδο, ενώ στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας έχουμε περισσότερα από 625.000 κρούσματα και 14.350 θανάτους. Μόνο τον Αύγουστο έφυγαν από τη ζωή 726 άνθρωποι.

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου περίπου 5.917.971 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί περίπου στο 56% του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εκδρομείς έχουν επιστρέψει από τις διακοπές –και ειδικά τώρα δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων– ο εμβολιασμός γίνεται με αργούς ρυθμούς και δεν υπερβαίνει τα 30.000 άτομα σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι για να εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ακόμη ένα 20%, που τουλάχιστον απαιτείται για να χτιστεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», χρειάζονται περίπου έξι μήνες. Γι’ αυτό άλλωστε και τα νέα μέτρα πίεσης κατά των ανεμβολίαστων έχουν χρονική διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου. Βέβαια το σενάριο ότι πράγματι στο χρονικό αυτό διάστημα θα έχει εμβολιασθεί ακόμη 20% των πολιτών είναι υποθετικό. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει αν στο μεταξύ θα εκδηλωθούν άλλες μεταλλάξεις του ιού, που θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα.

Με τα σημερινά δεδομένα ανά ηλικιακή ομάδα, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχουν ως εξής: Στους 85 και άνω έχει ήδη εμβολιαστεί το 72,7%, στους 80 – 84 το 72,8%, στους 75 – 79 το 84,8%, στους 70 – 74 το 79,1%, στους 65 – 69 το 80,6%, στους 60 – 64 το 76,7%, στους 55 – 59 το 73,9%, στους 50 – 54 το 70,7%, στους 45 – 49 το 67,7%, στους 40 – 44 το 65,5%, στους 35 – 39 το 58,5%, στους 30 – 34 το 58%, στους 25 – 29 το 57%, στους 18 – 24 το 48%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός στις ηλικίες από 65 και άνω έχει πιάσει ταβάνι, οπότε δεν περιμένουμε κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη, γι’ αυτό και η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των νεαρότερων ηλικιών.

Η ταυτότητα των αρνητών
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν εμφανίστηκε με τον κορονοϊό. Στην Ελλάδα είχαμε εδώ και χρόνια σποραδικά δείγματα από υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής ιατρικής και των εναλλακτικών θεραπειών, οι οποίοι δεν ήθελαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για την προστασία τους από την ιλαρά και τις άλλες παιδικές ασθένειες. Το αποτέλεσμα το είδαμε πρόσφατα (το 2018 και το 2019), όταν θρηνήσαμε αρκετά θύματα, κυρίως από την ιλαρά. Παρά το γεγονός ότι οι αντιεμβολιαστές προσέφυγαν πολλές φορές στα δικαστήρια (και στο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης μέσα στο 2020) για να αποφύγουν την υποχρέωση να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εμβολιασμένα, εντούτοις δεν δικαιώθηκαν ποτέ, αφού ο εμβολιασμός θεωρείται σημαντικός για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα εμφανίστηκε δυναμικά την περίοδο της γρίπης Η1Ν1 (2009) και προήλθε από την ίδια την ιατρική κοινότητα. Μερίδα γιατρών έβγαινε στα κανάλια καθημερινά και έσπερνε τον σπόρο του αντιεμβολιασμού στην κοινωνία, θέτοντας ζητήματα αμφισβήτησης της ιατρικής επιστήμης και της αξίας των εμβολίων.

Στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο, τα νήματα του οποίου κινούν ακραίας ιδεολογίας παρατάξεις (κυρίως του ακροδεξιού και του ναζιστικού χώρου) αλλά και των διαφόρων θρησκοληπτικών τάσεων.

Στην Ελλάδα το προφίλ των αρνητών του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού συνθέτουν –σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ALCO– άτομα που φοβούνται τις παρενέργειες των εμβολίων (επηρεαζόμενοι και από τα διάφορα δημοσιεύματα και κάποιους θανάτους που φέρονται ότι συσχετίζονται), άτομα που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ή δεν τον φοβούνται, άτομα που δεν πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον κορονοϊό καθώς και άτομα που δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια.

Ωστόσο, αν κάποιος εμβαθύνει ακόμη περισσότερο –θέλοντας να δώσει μια άλλη χροιά στο προφίλ των αρνητών– θα διαπιστώσει ότι κατά κύριο λόγο είναι θρησκόληπτα άτομα που (παρά την επίσημα αντίθετη θέση της Εκκλησίας μας) επηρεαζόμενα από κάποιους ιερείς και μοναχούς πιστεύουν ότι ο Αντίχριστος θα τους εμφυτεύσει μέσω του εμβολίου μικροτσίπ. Την παντιέρα σηκώνουν και άτομα που ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις (αυτό φαίνεται και από τα συνθήματα και τα τρικάκια στις διάφορες α­ντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις), καθώς και από διάφορα παρακλάδια της άκρας Αριστεράς.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα αλλάξουν την αντίληψή τους για τα εμβόλια με οποιαδήποτε προνόμια δοθούν από το κράτος. Άλλωστε, σύμφωνα και με την έρευνα της ALCO, από το 1/3 των ερωτώμενων που δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας, της τάξεως του 40%, που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητος στις απόψεις του. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ