Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο και η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ντράγκι – Τι είπαν Μισέλ, Σασόλι και Πλένκοβιτς

Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο και η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ντράγκι – Τι είπαν Μισέλ, Σασόλι και Πλένκοβιτς

Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο αλλά και ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής EUMED που φιλοξενείται στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.

Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Σ. Μισέλ: Να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

Στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί αμοιβαίας συνδρομής, αναφέρεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε μήνυμά του για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αγαπητέ Κυριάκο, αγαπητοί φίλοι από την περιοχή της Μεσογείου.

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω, ψηφιακά, από τις Βρυξέλλες. Αυτό το καλοκαίρι σημαδεύτηκε, ιδίως σε πολλές από τις χώρες σας, από τραγικές πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες για πάρα πολλές οικογένειες.

Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θεωρητικό ή εικονικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό με σοβαρές συνέπειες.

Πέρα από τις πυρκαγιές, τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες και πλημμυρών, οι οποίες έπληξαν διάφορες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου. Πρέπει να σκεφτούμε πιθανά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή των πλημμυρικών φαινομένων. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε συστήματα ειδοποίησης, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερους σχεδιασμούς σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Μπορούμε να θέσουμε σε λειτουργία μηχανισμούς αμοιβαίας συνδρομής. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτούργησε κατά τη διάρκεια αυτών των τραγικών γεγονότων που έπληξαν τους πολίτες μας.

Αλλά σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο υπερθέρμανσης, τα φαινόμενα καύσωνα, υπάρχει μόνο μια λύση: Η λύση είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση που λάβαμε από κοινού, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να εφαρμόσουμε τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να αναμορφώσουμε το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης, ώστε να αλλάξουμε το υφιστάμενο μοντέλο.

Πρόκειται για μια πρόκληση για τον πλανήτη. Μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Είναι μια πρόκληση για τη δική μας γενιά των Ευρωπαίων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε, μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα για να συσπειρώσουμε τις κοινωνίες των πολιτών μας, τον ιδιωτικό τομέα, τις νεότερες γενιές οι οποίες είναι απόλυτα αφοσιωμένες σε αυτόν τον σκοπό.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτή η κοινή αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητη για να θέσουμε τα θεμέλια μιας κοινωνίας που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, να την υπερβεί, για να διασφαλίσουμε ευημερία και ανάπτυξη.

Τέλος, γνωρίζουμε πως η περιοχή της Μεσογείου είναι η περιοχή που ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Γνωρίζουμε επίσης πως η Μεσόγειος αποτελεί έναν πνεύμονα βιοποικιλότητας για τον πλανήτη, για τον κόσμο, και είναι βασικός κινητήρας για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι εργασίες σας σήμερα θα είναι μια ευκαιρία να μετουσιώσουμε σε δράση τη φιλοδοξία μας να αποτρέψουμε την κλιματική απειλή. Τη φιλοδοξία να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, να εργαστούμε από κοινού, σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές πλαίσιο, να αναλάβουμε δράση με τρόπο αποτελεσματικό.

Σας εύχομαι παραγωγικές εργασίες και συζητήσεις. Εις το επανιδείν».

 

Ντ. Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο

Στα ακραία φαινόμενα που αποτελούν όπως λέει ξεκάθαρες ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπισή τους εστιάζει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι.

Αγαπητοί καλεσμένοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο Βράιλα για την πρόσκληση να μιλήσω στο σημαντικό σημερινό forum.

Αυτό το καλοκαίρι όλοι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας απειλής, η οποία δεν μπορεί πια να χαρακτηριστεί ξαφνική και απροσδόκητη.

Είδαμε σπίτια να χάνονται/ σαρώνονται από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες στοίχισαν πολλές ζωές, και ολόκληρα στρέμματα γης να καίγονται ενώπιόν μας στις χώρες του Νότου.

Οι μετρήσεις κατέγραψαν θερμοκρασίες που δεν έχουν προηγούμενο, οι οποίες έφτασαν σε ιστορικά υψηλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αυτά τα ακραία φαινόμενα είναι ξεκάθαρα ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής. Ενδείξεις που μοιάζουν με συναγερμό. Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο. Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο μη επιστροφής και εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον όσον αφορά το κλίμα και να αφήσουμε ένα πιο υγιή πλανήτη στις νεότερες γενιές.

Η Μεσόγειος υπήρξε το θέατρο πυρκαγιών που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα.

Μια ανοιχτή καμινάδα που μας έφερε αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε και δεν πρέπει πλέον να αγνοούμε, την οποία θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα αλλάξουμε, όλοι μαζί, μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις αλλά και μέσα από πολιτικές που ενισχύουν τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Η Μεσόγειος, ειδικά, είναι από τις περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, 20% ταχύτερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με καταστροφικό τρόπο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη και προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση που κατέχουμε. Να στηρίξουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ανάπτυξη χαμηλού επιπέδου εκπομπών ρύπων, με ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές προοπτικές που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θα πρέπει να δράσουμε από κοινού. Ναι, να δράσουμε από κοινού για έναν κοινό σκοπό. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι ισχυρότερη. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδρασε γρήγορα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και την Αλβανία, την Αλγερία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, κινητοποιώντας 16 αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, περισσότερα από 290 οχήματα και 1.300 άτομα προσωπικό.

Από την Ισπανία στην Κροατία, από τη Γαλλία στην Πολωνία, από την Κύπρο στη Γερμανία, τουλάχιστον 11 κράτη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας στήριξη, εθνική βοήθεια, πέρα από αυτή που διασφάλισε το RescEU, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.

Το σύστημα Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας, προσφέροντας λεπτομερείς πληροφορίες για την περιοχή.

Η προστασία του πλανήτη μας απαιτεί συντονισμένη δράση και αυτά είναι πραγματικά και επίκαιρα παραδείγματα των πιο σημαντικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερβούμε τα εμπόδια και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της ανταπόκρισης, της αλληλεγγύης και του συντονισμού. Είναι απαραίτητα εργαλεία για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δώσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, για τον πλανήτη που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ για τη διοργάνωση αυτού του forum. Στέλνω χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους μου, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και, ασφαλώς, από κοινού. Είναι θέμα ευθύνης.

Ευχαριστώ και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που σας υποδέχομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7 και πλέον περιλαμβάνονται η Κροατία και η Σλοβενία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μία ολόκληρη ημέρα διάφορα θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος. Είμαι χαρούμενος που βρήκαμε λίγο χρόνο να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και συμφωνήσαμε σε ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μου έγγραφο, τη Διακήρυξη της Αθήνας, όπου διατυπώνονται με σαφήνεια οι προτεραιότητες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι προσωπικά για την στήριξη που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Σας απηύθυνα έκκληση και ανταποκριθήκατε αμέσως στέλνοντας εναέρια βοήθεια. Το εκτιμήσαμε πραγματικά. Το γεγονός αυτό επίσης αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, αλλά, βεβαίως, και οικονομικά θέματα, θέματα διαχείρισης της πανδημίας και πώς θα ανοίξουμε εκ νέου τις οικονομίες. Αλλά φυσικά και θέματα που σχετίζονται με την Νότια Γειτονία.

Στη διάρκεια της συνάντησής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να εστιάσουμε στις διμερείς μας σχέσεις, που ενισχύονται όλο και περισσότερο.. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως στηρίζουμε τον στόχο σας για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλώς ορίσατε. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω.

Andrej Plenković: Σε ευχαριστώ πολύ Κυριάκο, Υπουργέ, αγαπητοί φίλοι. Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή μου από τότε που γίνατε Πρωθυπουργός και νομίζω αποτελεί πολύ καλή συχνότητα όσον αφορά τα ταξίδια μας εδώ.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου για τις τραγικές πυρκαγιές που αντιμετωπίσατε και τις μεγάλες, καταστροφικές συνέπειες τους για τον ελληνικό λαό.

Ασφαλώς δείξαμε αλληλεγγύη στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με το Canadair που εστάλη αμέσως, με το πλήρωμά του. Αλλά κι εσείς μας βοηθήσατε αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε την Κροατία τον περασμένο Δεκέμβριο, κι αυτό ήταν έκφραση των πολύ καλών σχέσεων και της θετικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας.

Είμαι επίσης ευγνώμων που η Κροατία, μαζί με την Σλοβενία, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής MED, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περιοχή της Μεσογείου, που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ καλή διεύρυνση αυτού το σχήματος, καθώς τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και την Αδριατική, ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνον των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας που όλοι αντιμετωπίζουμε. Προσβλέπω επίσης στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μας. Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που μας χωρίζει.

Όσον αφορά την οικονομία, ο όμιλος ΑΒΑΞ συμμετέχει σε ένα από τα πλέον στρατηγικής σημασίας έργα στην Κροατία, που είναι η Γέφυρα Pelješac, ενώ η εταιρεία Aegean είχε εκδηλώσει προ πανδημίας ενδιαφέρον για την Croatia Airlines. Η οικονομική συνεργασία είναι νομίζω ένα από τα θέματα που μπορούμε να εξετάσουμε σήμερα.

Η Κροατία συμμετέχει για πρώτη φορά στο σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση και ενίσχυσή του.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Plenković υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: Από την συνάντηση Μητσοτάκη – Plenković


Σχολιάστε εδώ