Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κλείνει βρετανικά εργοστάσια

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κλείνει βρετανικά εργοστάσια

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ανάγκασε έναν σημαντικό παραγωγό λιπασμάτων να κλείσει δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για το πρώτο σημάδι ότι το ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρεία και διανομέας γεωργικών λιπασμάτων CF Industries Holdings ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά τη λειτουργία της στα εργοστάσια παραγωγής στις περιοχές Μπίλιγχαμ και Ιντς λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, χωρίς εκτίμηση για το πότε θα εκκινήσει εκ νέου η παραγωγή.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ακραία πίεση στον εφοδιασμό στον κλάδο της ενέργειας, με τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων να σπάνε ρεκόρ μέρα με τη μέρα.

Δεδομένου ότι οι ροές από τους κορυφαίους προμηθευτές Ρωσία και Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες, στην Ευρώπη δεν απομένει πολύς χρόνος για να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πριν από την έναρξη του χειμώνα.

Δυσκολίες υπάρχουν επίσης στις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την Ασία να αγοράζει φορτία για να καλύψει τη δική της ζήτηση.

Η κρίση ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Οι αυξανόμενες τιμές εκθέτουν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος φέτος το χειμώνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οι διακοπές ρεύματος θα αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας ακόμη περισσότερο, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και προσθέτοντας στο ήδη αυξανόμενο κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τις πρώτες ύλες.

Η CF μέχρι στιγμής έκανε την πιο δραστική κίνηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και άλλες προειδοποιούν για την πιθανές εκπλήξεις.

Ό,τι συμβαίνει στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης αποτελεί επίσης το τελευταίο παράδειγμα του πλήγματος στις αυξανόμενες τιμές των βασικών προϊόντων στην παγκόσμια οικονομία. Οι ελάχιστες προμήθειες σε διάφορα προϊόντα, από το αλουμίνιο και τα σιτηρά ως το πετρέλαιο, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια διαρκή πορεία του πληθωρισμού. Το υψηλότερο κόστος για τη θέρμανση των κατοικιών θα έχει επιπτώσεις στα πορτοφόλια των καταναλωτών σε μια εποχή που πληρώνουν επίσης περισσότερα για τρόφιμα και πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι τιμές αναφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τριπλασιαστεί φέτος. Η κρίση επιδεινώθηκε την Τετάρτη μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε βασικό καλώδιο τροφοδοσίας που συνδέει τη Βρετανία με τον κορυφαίο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, αυξάνοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την CF, το κλείσιμο αυτών των μονάδων, οι οποίες παράγουν σε μεγάλο βαθμό νιτρικό αμμώνιο, θα οδηγήσει σε απώλεια ορισμένου όγκου παραγωγής, σύμφωνα με τον Alexis Maxwell, αναλυτή στο Bloomberg Intelligence. Ο μεγαλύτερος δυνητικός αντίκτυπος πιθανότατα θα είναι στην παγκόσμια τιμολόγηση των λιπασμάτων καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί, είπε.

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ