Μ. Βορίδης: Το οικονομικό πακέτο ήταν έκπληξη – Ήταν τόσο μεγάλο και χρειάστηκε μια δεύτερη συζήτηση και ανάλυση για να κατανοηθεί

Μ. Βορίδης: Το οικονομικό πακέτο ήταν έκπληξη – Ήταν τόσο μεγάλο και χρειάστηκε μια δεύτερη συζήτηση και ανάλυση για να κατανοηθεί

Ο υπουργός Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Βρήκα το πακέτο εξαιρετικά εντυπωσιακό και δεν είναι απλώς προσωπική εκτίμηση, η γενικότερη αίσθηση όταν τελείωσε η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν ότι αυτό είναι ένα πάρα-πάρα πολύ μεγάλο οικονομικό πακέτο. Και μάλιστα η πρώτη αντίδραση ήταν έκπληξη γιατί ήταν τόσο μεγάλο και χρειάστηκε μια δεύτερη συζήτηση και ανάλυση για να κατανοηθεί πως κατέστη δυνατό να υπάρχει ένα τόσο μεγάλο πακέτο το οποίο συνδέεται με την εξαιρετική επίδοση της ελληνικής οικονομίας.

Με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Τα λογιστικά του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πέτυχαν ιδιαιτέρως και εκεί αρχίζουν και διάφορα άλλα φοβερά δημιουργικά του τύπου «δεν το μετράμε αυτό το μέτρο γιατί είναι προσωρινό», λες και πχ ένα άλλο προσωρινό μέτρο που ήταν η αναστολή εισπράξεως του ειδικού φόρου αλληλεγγύης το οποίο ίσχυσε για το τρέχον έτος, δεν εισπράχθηκε αυτός ο φόρος, και επίσης επανελήφθη αυτή η προσωρινότητα και θα ισχύσει για το 2022 άρα λοιπόν αυτού του τύπου λογαριασμοί ΣΥΡΙΖΑ είναι οι γνωστοί λογαριασμοί ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθεις γιατί μπήκε το θέμα των πρόωρων εκλογών

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ήταν απάντηση σε ερώτηση επομένως όταν ρωτάτε κάτι ο Πρωθυπουργός απαντά. Δεν είχε λόγο να μην απαντήσει στην συγκεκριμένη ερώτηση και καλά κανει και απαντά γιατί ξεκαθαρίζει από πολύ νωρίς το τοπίο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης οψέποτε γίνει αυτό που εν πάση περιπτώσει ειναι καθορισμένο να γίνει στο τέλος της θητείας της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Το δεύτερο είναι ότι επειδή η κυβέρνηση αυτή μπαίνει στο δεύτερο μισό της θητείας της, βεβαίως έχουμε χρόνο αλλά όσο περνάει ο καιρός τα ερωτήματα για το πολιτικό περιβάλλον και τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών στη συνταγματική ημερομηνία θα υπάρχουν. Θεωρώ ότι έκανε πάρα πολύ καλά ο πρωθυπουργός που το ξεκαθάρισε αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαμορφώνονται εκλογικές συνθήκες, γιατί είναι ξεκάθαρο το τι πρόκειται να κάνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Θα πάει στις εκλογές με απλή αναλογική, θα ζητήσει την αυτοδυναμία και σε περίπτωση που δεν την επιτύχει θα πάει αμέσως σε εκλογές με ενισχυμένο πλειοψηφικό. Επομένως η θέση η δική μας είναι σαφής και ξεκάθαρη, αυτό που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο είναι τι ακριβώς σε αυτή τη συζήτηση λεει ο κ. Τσίπρας. Κάτι ακούω περί προοδευτικής διακυβέρνησης και κάτι τέτοια τα οποία περιλαμβάνουν ποιους; Περιλαμβάνουν τον κ. Βαρουφάκη υποθέτω, περιλαμβάνουν το ΚΚΕ άρα θα είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –Βαρουφάκης-ΚΚΕ αυτή που προτείνει στον ελληνικό λαό ο κ.Τσίπρας. Δεν νομίζω ότι στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων ότι πρόκειται να αποδεχτούν συμμετοχή σε κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η πρόταση προς τον ελληνικό λαό του κ. Τσίπρα ότι θα είναι το σενάριο Τσίπρας –Βαρουφάκης ενδεχομένως με εμπλουτισμένο Κουτσούμπα, αν το ΚΚΕ δεχτεί που δεν πιστεύω ότι θα δεχτεί. Δηλαδή στην πραγματικότητα η πρόταση προς τον ελληνικό λαό του κ.Τσίπρα είναι Τσίπρας –Βαρουφάκης, είναι η επανάληψη του Ιανουαρίου του ’15.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνηθίσει να είναι σαφής και να μην αιφνιδιάζει κανέναν. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, είναι ξεκάθαροι οι όροι, είναι καθαρές οι εξηγήσεις με τον ελληνικό λαό και επομένως ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και κάνει αυτά που νομίζει ότι πρέπει να κάνει. Τα διλήμματα, τελικώς, αποτυπώνονται με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο άρα όλοι έχουν να διαλέξουν αυτό που πιστεύουν Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ έντιμο από την πλευρά του πρωθυπουργού αυτό.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας η κυβέρνηση και εκεί έχει κρατήσει μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση. Κατά τη γνώμη

μου έχουν τεθεί με απόλυτη πληρότητα όλα τα επιχειρήματα, δεν πιστεύω ότι σε αυτή τη δημόσια συζήτηση που έχει γίνει σε υψηλούς τόνους και που έχει συμμετάσχει και η Αξιωματική αντιπολίτευση και που ακούστηκαν και απόψεις πρωτίστως και κυρίως από τον κ.Πολάκη οι οποίες ήταν αυτές που ήταν αντιεμβολιαστικές ή οτιδήποτε, σε αυτή τη συζήτηση δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα επιχείρημα που δεν έχει ακουστεί. Έχουν ακουστεί τα πάντα, ειπώθηκαν όλα. Τέτοια ευρεία σε παγκόσμια κλίμακα επιχείρηση εμβολιασμών δεν έχει υπάρξει ποτέ στον κόσμο και βεβαίως αυτοί οι άνθρωποι ούτε σαύρες γίνονται ούτε ουρές φυτρώνουν, ούτε νοσούν ούτε τίποτε αλλά τα έχουμε πει όλα αυτά πάρα πολλές φορές όποιος πείσθηκε πείσθηκε, όποιος δεν πείστηκε, δεν πείστηκε. Από ένα σημείο και μετά ο καθένας έχει και την ατομική του ευθύνη, δεν είμαστε σε μια ατέρμονη διαδικασία στην οποία συνεχώς κάποιον θα προσπαθούμε να πείσουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται πάρα πολύ προσεκτικά και με μεγάλο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες γιατί εφαρμόζει το μέτρο αυτό σύμφωνα με την αρχή την αναλογικότητας. Δηλαδή εκεί που το θεωρεί απολύτως αναγκαίο και εκεί που το θεωρεί απολύτως κρίσιμο για την ανάσχεση της πανδημίας. Το εφαρμόσαμε με αυτό το σκεπτικό στους υγειονομικούς. Το κρίσιμο μέγεθος για να αποφασίσουμε αν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και περαιτέρω αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η πορεία της πανδημίας, η αύξηση των κρουσμάτων, η αύξηση κυρίως των διασωληνώσεων αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο για τις όποιες αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι επί του παρόντος αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε στο τραπέζι. Κοιτάμε την πανδημία, προφανώς καταλαβαίνουμε ότι αυτό ειναι ένα μέτρο τα οποίο είναι ένα ενδεχόμενο που αν χρειαστεί ανάγκη θα το χρησιμοποιήσουμε αλλά προφανώς θα το κάνουμε σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Φωτο αρχείου


Σχολιάστε εδώ