Θοδωρής Δρίτσας στο “Π”: Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή

Θοδωρής Δρίτσας στο “Π”: Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή

Του
ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ
Βουλευτή Α’ Πειραιά & Νησιών,
Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Με δεδομένο ότι το άρθρο μου γράφτηκε πριν από το Σαββατοκύριακο, ώστε να προλάβει να δημοσιευθεί σήμερα στη φιλόξενη εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής», δεν θεωρώ ότι ρισκάρω ιδιαίτερα, εν όψει της ΔΕΘ, να προβλέψω ότι θα επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν είναι πια σε θέση, με τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς τους, να ανταποκριθούν στις δύσκολες όντως απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποτύχει. Η Ελλάδα χρειαζόταν και εξακολουθεί να χρειάζεται κυβερνήσεις με έμπνευση, με βαθιά γνώση, με συνοχή και κυρίως με ισχυρό δημοκρατικό DNA. Γιατί απαιτείται συγκροτημένη, δημοκρατική άμυνα στις κάθε είδους απειλές, που όντως υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα απαιτείται μελετημένη σε όλες τις λεπτομέρειες αλλά και εμπνευσμένη αντεπίθεση για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και ο χαμένος χρόνος τόσο των Μνημονίων όσο και της πανδημίας.

Παρά την άριστη επικοινωνιακή προετοιμασία, στηριγμένη σε σταθερή συμμαχία με ισχυρά οικονομικά κέντρα, η φθορά και τα στρατηγικά αδιέξοδα της ΝΔ είναι εμφανή. Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να υποτιμήσουμε τις δυνατότητες της Δεξιάς και να επαναπαυτούμε στη λογική του «ώριμου φρούτου». Οι καιροί απαιτούν πολύ διαφορετική αντιμετώπιση, με ευθύνη, σοβαρότητα και αποφασιστικότατα.

Στη συγκυρία αναδεικνύεται, για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, ως νέα απειλή για τα λαϊκά στρώματα αλλά και για την πλειοψηφία των νοικοκυριών το ζήτημα των ανατιμήσεων. Ήδη η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος απαλλαγής από τις ευθύνες της με βάση το επιχείρημα ότι αφού το φαινόμενο μάς έρχεται απέξω η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί αυτό που προανάφερα, δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι πια σε θέση, με τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς τους, να ανταποκριθούν στις δύσκολες όντως απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών;

Δεν υπάρχουν κυβερνήσεις θαυματοποιών. Ακόμα όμως και στις πιο δύσκολες περιόδους μπορούν να υπάρχουν κυβερνήσεις με στρατηγική διορατικότητα και με ουσιαστική γνώση της συνθετότητας των προβλημάτων. Η ΝΔ στηρίζεται στην ισχύ της ιδιοτελούς συμμαχίας των λίγων και στο δόγμα της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση του κόστους εργασίας, προνόμια για επενδύσεις χωρίς κοινωνική ανταπόδοση, δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, με υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Αυτή όμως είναι η ίδια συνταγή των κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1990 και του 2000, που χρεοκόπησαν την Ελλάδα.

Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί έχει πια αποδειχθεί με οδυνηρό τρόπο ότι η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση ακόμα και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, στις οποίες όντως καταγράφονται συνεχείς ρυθμοί ανάπτυξης, εντείνει τη φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων, τη νέα φτώχεια των μικρομεσαίων και τις ανισότητες. Σε όλες τις ηπείρους πλέον υπάρχει έντονος προβληματισμός και αναζήτηση για πολιτικές ανάπτυξης με ισότητα και δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης… στον κόσμο του!

Η οικονομική και κοινωνική κρίση, η κλιματική κρίση, η υγειονομική κρίση και, τέλος, η κρίση δημοκρατίας είναι πλέον τέσσερις μόνιμες, τεράστιες παγκόσμιες απειλές, που αναπαράγονται επικίνδυνα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν γίνεται να επιλέγονται πολιτικές με στόχο να εφαρμοστούν πάνω σε κοινωνίες φοβισμένων, ατομικοποιημένων και στην πλειονότητά τους χειραγωγούμενων από ισχυρά κέντρα ισχύος και επιρροής πολιτών. Δεν γίνεται δηλαδή να συνεχιστεί άλλο η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, της ΝΔ, της Δεξιάς.

Απαιτούνται τομές. Νέες, συγκροτημένες στρατηγικές με πραγματική ελπίδα για το μέλλον και κυρίως με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Μια νέα κοινωνικοπολιτική συμμαχία, ένα νέο κοινωνικοπολιτικό συμβόλαιο είναι επιτακτικά αναγκαία. Αυτή είναι η ιδεολογική και πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επεξεργασία προγράμματος συνεκτικής προοπτικής, με ορίζοντα άμεσο αλλά και πολυετή. Προς αυτόν τον τακτικό και στρατηγικό ορίζοντα προετοιμάζονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είτε προκύψουν πρόωρες εκλογές είτε όχι.

Ξέρουμε ότι δεν διαλέγουμε τα εύκολα και γι’ αυτό δεν αποχαιρετούμε τον Μίκη μόνο τραγουδώντας, αλλά κρατώντας ζωντανές και τις παρακαταθήκες των αγώνων του. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ