Οι εκδόσεις Άγρα αποχαιρετούν την Έλγκα Καββαδία (1937 – 2021)

Οι εκδόσεις Άγρα αποχαιρετούν την Έλγκα Καββαδία (1937 – 2021)

Είναι μεγάλη η λύπη για την απώλεια της Έλγκας Καββαδία. Για 35 χρόνια υπήρξε φίλη πιστή και συνεργάτις των Εκδόσεων Άγρα.

Η γνωριμία έγινε το 1985 περίπου, όταν μας ανέθεσε την έκδοση τριών τευχών με το ιστορικό του θεσμού των 25-29 παιδικών βιβλιοθηκών που έστησε και διηύθυνε στη δεκαετία του ’80 και του ‘90. Πειραματικές και πρότυπες παιδικές βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Βελβενδός, Πομακοχώρια, Ελευσίνα και άλλα), τις οποίες ζωντάνεψε με υποδειγματικό τρόπο, βάζοντας τον πήχυ πολύ ψηλά. Δυστυχώς, το κράτος οδήγησε αυτόν τον θεσμό σε κλείσιμο μετά το 2000.

Το 1987 μάς ανέθεσε την έκδοση τριών μικρών πεζογραφημάτων του Καββαδία, τα αριστουργηματικά Λι, Του Πολέμου και Στο Άλογό μου, που της τα είχε προσφέρει προσωπικά για να τα διαχειριστεί όπως θέλει ο πολυαγαπημένος θείος της. Εκδόθηκαν σε δύο μικρά βιβλιαράκια που έκαναν αμέσως μεγάλη αίσθηση και το 1989 – 1990 η μητέρα της Τζένια και η ίδια εμπιστεύτηκαν στην «Άγρα» τις τρεις κεντρικές ποιητικές συλλογές Μαραμπού, Πούσι, Τραβέρσο και το σπουδαίο πεζογράφημά του Βάρδια. Τεράστιο δώρο για μας. Μαζί σχεδιάσαμε δύο τόμους επιστολών του Καββαδία (Αλληλογραφία Νίκου Καββαδία – Μ. Καραγάτση, με επιμέλεια της Μαίρης Μικέ, και Γράμματα στην αδελφή του Τζένια και στην Έλγκα). Ακολούθησαν κι άλλοι τόμοι, όπως το Ημερολόγιο ενός τιμονιέρη με έρευνα, σύνθεση και επιμέλεια του Michel Saunier και Ο αρμενιστής ποιητής με έρευνα, σύνθεση και επιμέλεια του Μιχάλη Γελασάκη, που περιείχαν άγνωστα, ανέκδοτα σε βιβλία ποιήματα, πεζά, γράμματα και φωτογραφίες. Από την πλευρά μας, με την έγκριση πάντα της Τζένιας (όσο ήταν εν ζωή) και της Έλγκας Καββαδία εκδώσαμε πολλές μελέτες για το έργο του ποιητή.

Τα τελευταία χρόνια, η Έλγκα Καββαδία μετέφραζε υποδειγματικά για τις Εκδόσεις Άγρα τα βιβλία του Μαροκινού πεζογράφου Μαχί Μπινμπίν (Τα Αστέρια του Σιντί ΜουμένΧαρράγκα και Ο τρελός του βασιλιά που κυκλοφόρησε τέλη Ιουλίου του 2021).

Υπήρξε μια πολύ έξυπνη γυναίκα, με πολλά αποθέματα κεφαλλονίτικου χιούμορ, πλούσια λογοτεχνική παιδεία, αυστηρότατο ηθικό κώδικα, μεγάλη γενναιοδωρία με τους ανθρώπους που εκτιμούσε, απόλυτα πιστή φίλη για τους ανθρώπους που αγαπούσε και άσβεστο πάθος για το έργο του θείου της, που φρόντιζε με πολύ σοφές κινήσεις να το διαδώσει και να το προστατέψει.

Η απώλεια για εμάς είναι μεγάλη.

Τιμητικά παραθέτουμε δύο επιστολές του Νίκου Καββαδία στην αγαπημένη του δεκατετράχρονη ανηψιά, Έλγκα. (από τον τόμο Νίκος Καββαδίας, Γράμματα στην αδελφή του Τζένια και στην Έλγκα, Άγρα, 2011)

 

Η Έλγκα Καββαδία στα χέρια της μητέρας της Τζένιας, καλοκαίρι 1937.

Ο Νίκος Καββαδίας με την Έλγκα Καββαδία, Μασσαλία, 1958.

Αφιέρωση του Μαχί Μπινμπίν στην Έλγκα με πρωτότυπο σχέδιό του.

Σχολιάστε εδώ