Η κλιματική κρίση είναι πλέον κοντά μας…

Η κλιματική κρίση είναι πλέον κοντά μας…

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υπολογίζει ότι η ξηρασία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας που μαστίζονται από την κλιματική αλλαγή, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί σε κλιματική κρίση, μπορεί να προκαλέσει την αναγκαστική μετανάστευση 700.000.000 ανθρώπων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η μετατροπή εύφορων εδαφών σε ερήμους, με κύριο δράστη τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Αποτέλεσμα των ολέθριων δραστηριοτήτων του είναι η εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, η διάβρωση και η κατολίσθηση εδαφών, καθώς και πλημμύρες.

Η ερημοποίηση της γης έχει συνέπεια την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα καθώς και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Το 70% της Γης έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και 3,2 δισ. άνθρωποι επηρεάζονται από την υποβάθμισή της. Οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), για το οποίο πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 2020, στρέφονται το τελευταίο διάστημα στη Μαδαγασκάρη. Στην ιστοσελίδα του WFP διαβάζουμε ότι 1,14 εκατομμύρια κάτοικοι της Μαδαγασκάρης βρίσκονται σε κίνδυνο και 140.000 πρέπει να λάβουν άμεση βοήθεια.

Η πείνα ταλαιπωρεί τη Νότια Μαδαγασκάρη, την πρώτη χώρα στον κόσμο που αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ. Η κατάσταση προκλήθηκε από την έντονη ξηρασία και φυσικά την παντελή έλλειψη έργων και κρατικής μέριμνας. Τα ρεπορτάζ που μεταδίδονται από την περιοχή πρέπει να προβληματίσουν την υπερκαταναλωτική δυτική κοινωνία, που στέλνει στις χωματερές πολλά αγαθά και τροφές. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ χρειάζεται 78 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τη Μαδαγασκάρη από τον επόμενο Οκτώβριο, καθώς τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται.

Η ξηρασία –η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών– κατέστρεψε τις σοδειές σε πολλές τοπικές κοινότητες που έχουν ως μοναδικό τρόπο επιβίωσης την καλλιέργεια της γης. Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι οι κατεστραμμένοι αγρότες, περιμένοντας τη βροχή που έχει τέσσερα χρόνια να φανεί, τρώνε κάκτους και έντομα για να επιβιώσουν. «Καθαρίζω τις ακρίδες για να τις φάμε, δεν υπάρχει καθόλου νερό», λέει μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, που προσπαθεί να βρει φαγητό για την οικογένειά της στο απομακρυσμένο χωριό Fandiova.

«Τα παιδιά μου τρώνε ακρίδες κάθε μέρα γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο», λέει η απελπισμένη γυναίκα, ενώ οι πεινασμένοι εξαναγκάζονται σε επαιτεία για να βρουν φαγητό στις πόλεις. «Αυτές οι συνθήκες λιμού έχουν επέλθει λόγω της κλιματικής αλλαγής, και εξαιτίας μιας πολεμικής σύγκρουσης», ανέφερε ο Shelley Thakral, σύμβουλος του ΟΗΕ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: tovima.gr


Σχολιάστε εδώ