Σκόπια: Και ο Άγιος φοβέρα θέλει… – Ο ρόλος του Δένδια

Σκόπια: Και ο Άγιος φοβέρα θέλει… – Ο ρόλος του Δένδια

Πάντως και ο Άγιος φοβέρα θέλει. Με διπλωματικό τρόπο η Αθήνα έχει ασκήσει πιέσεις στα Σκόπια ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση ορισμένων εκ των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Καθώς η γειτονική χώρα βλέπει ότι μπαίνει πάλι σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η Βουλγαρία δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη, θέλει να κάνει κάποιες στοιχειώδεις κινήσεις προς την Ελλάδα, ώστε να διευκολύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει στη Βουλή προς έγκριση τα συγκεκριμένα μνημόνια συνεργασίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και το άτυπο «βέτο» που έχει ασκήσει τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και καραμανλικοί βουλευτές, που ρίχνουν το γάντι στον πρωθυπουργό.

Έτσι συνεχίζεται κανονικά η έκδοση νέων διαβατηρίων που έχουν το νέο όνομα της χώρας, άρχισε η έκδοση νέων ταυτοτήτων (αν και θεωρούνται εσωτερικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται και για μετακινήσεις σε γειτονικά κράτη) που φέρουν πλέον το νέο όνομα, ενώ άλλαξε επιτέλους και η ονομασία (και η επιγραφή) του αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας, που πλέον ονομάζεται Αρχαιολογικό Μουσείο Βόρειας Μακεδονίας. Αυτά είναι κάποια πρώτα θετικά βήματα, ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσουμε και σε υπόλοιπα σοβαρά, όπως είναι οι εμπορικές χρήσεις του ονόματος «Μακεδονία» και τα σχολικά βιβλία… Εδώ υπάρχουν ευθύνες και του ελληνικού ΥΠΕΞ, που μάλλον θέλει να κρατηθεί έξω από ζητήματα που μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος για τον κ. Δένδια.

exofrenikos@hotmail.com


Επίσκεψη κ. Δένδια στα Σκόπια

Να σημειώσουμε πως χθές Τρίτη στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στα Σκόπια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μπουγιάρ Οσμάνι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν, μεταξύ άλλω.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη πιστούς εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας δημιούργησε κάποια ερωτηματικά στην Ελλάδα, όμως, όπως προσέθεσε έλαβε τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ