Σέβονται τα δικαιώματα των άγριων ζώων

Σέβονται τα δικαιώματα των άγριων ζώων

Η RSPCA Australia, ένας οργανισμός για την προώθηση της καλής μεταχείρισης των ζώων, καταδίκασε ένα βίντεο που προβλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει μια έφηβη να αναγκάζει ένα μικρό κουόκα να ατμίσει ηλεκτρικό τσιγάρο στο νησί Ρότνεστ της Δυτικής Αυστραλίας.

Το εξοργιστικό βίντεο δείχνει τη νεαρή να γελάει καθώς βάζει τη συσκευή στο στόμα του άτυχου ζώου, που στέκεται στα πίσω πόδια του και την γλείφει, πιστεύοντας προφανώς ότι επρόκειτο για τροφή.

Η εκτελεστική διευθύντρια της RSPCA Χάνα Ντρίβερ δήλωσε ότι «ήταν εντελώς ανεύθυνο και απαράδεκτο για αυτό το φτωχό, ανυπεράσπιστο, ευάλωτο ζώο να υποστεί αυτού του είδους τη βαναυσότητα».

«Αυτά τα ζώα είναι πραγματικά ευάλωτα», προειδοποίησε η Ντρίβερ, εξηγώντας ότι «έχουν συνηθίσει στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, έτσι δεν μας αποφεύγουν, αλλά, αντίθετα, στην πραγματικότητα την αναζητούν».

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει μια έρευνα για το περιστατικό. Στους δράστες του βασανισμού θα μπορούσε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη και πρόστιμο 50.000 αυστραλιανά δολάρια (περίπου 31.400 ευρώ), αν συλληφθούν και κατηγορηθούν για κακοποίηση ζώου.

Τα κουόκα χαρακτηρίζονται ως επαπειλούμενο είδος και υπάγονται στην «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Δυστυχώς, έχουν γίνει πολλές φορές θύματα παρόμοιων ειδεχθών πράξεων τα τελευταία χρόνια.

Το 2017, σε έναν 20χρονο άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000 δολαρίων, αφού καταγράφηκε να κλοτσάει ένα κουόκα, ενώ σε έναν άλλο βεβαιώθηκε πρόστιμο 200 δολαρίων το 2018 γιατί έδωσε αλκοόλ σε ένα από τα γλυκύτατα μαρσιποφόρα.

Η RSPCA εξέφρασε την ανησυχία της για τους «ανεύθυνους ανθρώπους που παρεμβαίνουν στην άγρια ζωή», σημειώνοντας ότι «οτιδήποτε άλλο εκτός από τη φυσική τους διατροφή μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές, ενώ το αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει ένα τόσο μικρό ζώο όσο αυτό».

«Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι οι άνθρωποι το κάνουν αυτό και το δημοσιεύουν στα κοινωνικά μέσα, νομίζοντας ότι είναι αστείο, ενώ πρόκειται για σκόπιμη σκληρότητα, που μπορεί να έχει σοβαρή ή θανατηφόρα επίδραση στο ζώο», τονίζει η φιλανθρωπική οργάνωση.

Το 2015 οι Αυστραλοί εξοργίστηκαν όταν δύο γάλλοι τουρίστες καταδικάστηκαν σε μόλις μία εβδομάδα φυλάκιση, αφού πυρπόλησαν ένα κουόκα για… πλάκα. Οι άνδρες κατέγραψαν το περιστατικό και ακούγονταν να γελάνε καθώς το ζώο καιγόταν. Ευτυχώς επέζησε, αν και τραυματίστηκε σοβαρά.

Τα κουόκα έχουν περιγραφεί συχνά ως «τα πιο ευτυχισμένα ζώα του κόσμου», λόγω της χαμογελαστής εμφάνισής τους, και συχνά φωτογραφίζονται με τουρίστες στο νησί Ρότνεστ, όπου ζουν περίπου 10.000 κουόκα.

(Πληροφορίες από Reuters)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: skai.gr


Σχολιάστε εδώ