Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Ανοικτή επιστολή προς τον κ. Πάιατ

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Ανοικτή επιστολή προς τον κ. Πάιατ

Του
ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Προέδρου ΔΣ Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής


Κύριε πρέσβη,
Είναι γνωστές οι ικανότητές σας, τόσο από τη θητεία σας στην Ουκρανία όσο και στη χώρα μας.
Όλοι αναγνωρίζουν την αξιοσύνη σας και την εργώδη προσπάθεια να υπερασπιστείτε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας σας. Αντίστοιχα ιερό χρέος έχει η ελληνική κυβέρνηση να προασπίζεται τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα.

Ο ελληνικός λαός έχει συστρατευθεί με τις ΗΠΑ σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Η Αμερική μάς βοήθησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το Σχέδιο Μάρσαλ να ανορθώσουμε εν μέρει την εθνική μας οικονομία. Οι Ελληνο­αμερικάνοι ενισχύουν τόσο τη φιλία όσο και τη συνεργασία μας. Άλ­λωστε οι αρχές της Αμερικανικής και της Ελληνικής Επανάστασης είναι ταυτόσημες: Ελευθερία και Δημοκρατία.

Υπήρξαν όμως και στιγμές δυσάρεστες που μας πλήγωσαν. Η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, επί Κίσινγκερ, αποτελεί μια πληγή που δεν κλείνει, αντίθετα, χειροτερεύει. Αντί- στοιχα, πικρία νιώθουν οι Έλληνες για τη θέση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά. Μια θέση ουδετερότητας μεταξύ θύματος και θύτη (π.χ. Ίμια).

Τα τελευταία γεγονότα παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά των δύο κρατών. Η Ελλάδα εκπληροί όλες τις υποχρεώσεις της και παρέχει βάσεις, διευκολύνσεις σε κάθε αμερικανική απαίτηση ή επιθυμία. Η Τουρκία αντίστοιχα αγοράζει S-400, εισβάλλει και σφάζει τους Κούρδους στη Συρία, εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καταλαμβάνει μαζί με τους τζιχαντιστές τη Δυτική Λιβύη, συμπράττει με τους Ρώσους. Μας απειλεί στο Αιγαίο, στα νησιά μας, στις θάλασσές μας, στην ΑΟΖ μας και όμως, πέραν των λόγων, δεν συνήφθη μεταξύ μας αμυντική συμφωνία. Και δεν είμαστε σίγουροι μήπως αργότερα τα «φτιάξετε» με τους Τούρκους και μας ρίξετε!

Γνωρίζετε πολύ καλά την απόλυτη ανάγκη μας να προμηθευτούμε τις νέες φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε τις καλύτερες φρεγάτες. Οι Τούρκοι απειλούν τα νησιά μας, τη θάλασσά μας, την ΑΟΖ μας. Πρέπει ακόμη να προστατεύσουμε και την Κύπρο. Σε λίγο άλλωστε θα τους παραδώσει η αγαπητή μας κ. Μέρκελ και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που έχουν παραγγείλει.

Κατανοούμε την προσπάθειά σας να πείσετε, να επιδιώξετε ή και να πιέσετε να προτιμηθούν οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC-HF2 της Lockheed Martin. Παρακολουθούμε όμως μια περίεργα υπερβολική δραστηριότητά σας. Άρθρο μαζί με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη, αλλεπάλληλες επισκέψεις στο ΥΕΘΑ, στον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο, στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια! Στον Τύπο αναγράφεται ότι ασκούνται πιέσεις, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να πάρει τις δικές σας και ότι συναντηθήκατε με τον κ. Προκοπίου και τον διαβεβαιώσατε ότι μπορεί να κατασκευαστούν στον Σκαραμαγκά. Τελευταία διαβάσαμε ότι γευματίσατε με τον Αρχηγό ΓΕΝ κ. Πετράκη και τον καλέσατε να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Κύριε Πάιατ,
Σας ζητήσαμε να μας πουλήσετε τα αντιτορπιλικά Alreigh Burke, αλλά αρνηθήκατε. Μάλιστα, ένας δικός σας μας αποκάλεσε και «ζητιάνους που δεν μπορούν να ζητάνε ό,τι θέλουν!»

Μελέτησα με ιδιαίτερη προσοχή τα χαρακτηριστικά των διαφόρων προτάσεων και στην έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού «DEFEA». Επισκέφθηκα τα περίπτερα και έλυσα μερικές απορίες μου. Στο περίπτερο της Lockheed Martin συζήτησα πάνω από μισή ώρα. Στο ερώτημά μου αν τα σκάφη τους είναι από χάλυβα ή αλουμίνιο ο εκπρόσωπος έκανε… πως δεν γνώριζε! Άγνοια, επίσης, δήλωσε και στο ερώτημα αν ο λόγος για τον οποίο περιμένουμε, εδώ και τρεις μήνες, είναι η συμπλήρωση της προσφοράς τους.

Κύριε Πάιατ,
Οι φρεγάτες MMSC απλά δεν κάνουν. Δεν χρειάζεται να σας αναλύσω τα στοιχεία. Το γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Αρκεί το γεγονός ότι δεν τις χρησιμοποιεί το δικό σας Ναυτικό!
Παρακαλώ, μην πιέζετε την ελληνική κυβέρνηση. Οι άξιοι ναύαρχοί μας όπως και η κυβέρνησή μας έχουν ιερή υποχρέωση να αγοράσουμε τις καλύτερες, με προστασία πεδίου και τον αρτιότερο εξοπλισμό.
Η πράξη σας αυτή θα εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό ως πράξη φιλίας και υψηλοφροσύνης.

ΥΓ.: Η παρούσα επιδίδεται και στον πρέσβη κ. Πάιατ μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ