Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Κερδίζει το στοίχημα ο ελληνικός τουρισμός

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Κερδίζει το στοίχημα ο ελληνικός τουρισμός

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας


Οι δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία είχαν θέσει εξαρχής χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κατά το φετινό καλοκαίρι, με τους πιο αισιόδοξους να θεωρούν επιτυχία εάν καταφέρουμε να προσεγγίσουμε το 50% των εσόδων του 2019.

Όμως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δοθέντος ότι τον Ιούνιο αγγίξαμε το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, τον Ιούλιο κινηθήκαμε στο 70%, ενώ τον Αύγουστο η εικόνα είναι τόσο θετική, που σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας φθάνουμε στο σημείο να προσεγγίζουμε τα υψηλά επίπεδα του 2019.

Μάλιστα τα μηνύματα, με βάση τις έως τώρα κρατήσεις, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και για τον ενάμιση μήνα που υπολείπεται μέχρι τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Όμως η ανοδική πορεία του τουρισμού μας δεν ήταν τυχαία. Η υιοθέτηση από την ΕΕ της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, η υποδειγματική οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού, η καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας και το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για την έγκαιρη εμβολιαστική κάλυψη της νησιωτικής Ελλάδας είναι προφανές ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Οφείλω επίσης να υπογραμμίσω ότι τα ελπιδοφόρα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού αποτελούν προϊόν συλλογικής προσπάθειας, με πρωταγωνιστές τους εργαζομένους στους κλάδους φιλοξενίας, εστίασης και μεταφορών, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα των «Financial Times» την περασμένη εβδομάδα, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα επί λέξει ως «νικήτρια στην ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι παρά τη μείωση των πτήσεων προς την ΕΕ η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση κατά 2% στην αυγουστιάτικη τουριστική κίνηση σε σχέση με τα προ Covid επίπεδα, όταν ανταγωνιστικοί μεσογειακοί προορισμοί, όπως, π.χ., η Ισπανία, την ίδια ακριβώς περίοδο εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 25%.

Επιπρόσθετα στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προγραμματισμένη χωρητικότητα των πτήσεων από Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία προς Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 25%, 31% και 26% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, παρά το γεγονός ότι το 2019 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας.

Επίσης, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της L’ Εcho Touristique για τον μήνα Ιούλιο στη Γαλλία, η Ελλάδα για πρώτη φορά κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των πωλήσεων στα γαλλικά τουριστικά πρακτορεία, ξεπερνώντας ακόμη και τις πωλήσεις διακοπών στην ίδια τη Γαλλία!

Όμως, πέρα από τον ικανοποιητικό αριθμό αφίξεων, μία ακόμη θετική εξέλιξη είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά τουρίστα το 2021 εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ύψος των εσόδων της φετινής τουριστικής περιόδου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σημαντική άνοδο εμφανίζει και ο εσωτερικός τουρισμός, συνεπικουρούμενος από το πρόγραμμα της κυβέρνησης «Τουρισμός για Όλους», το οποίο στήριξε μέσω vouchers 130.000 νέους ωφελούμενους από το πρόγραμμα.

Μάλιστα, εκτός από την αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων, η κυβέρνηση παρέτεινε την ισχύ του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους, διεύρυνε τα ποσοστά κάλυψης για τις διανυκτερεύσεις, ενώ εξασφάλισε κάλυψη 100% για τα άτομα με αναπηρία, διευκολύνοντας παράλληλα και τους συνοδούς τους.

Αναμφίβολα η ανάκαμψη του τουρισμού αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, με δεδομένη την καθοριστική συμβολή του εν λόγω κλάδου στο ΑΕΠ.

Το εκ του αποτελέσματος επιτυχημένο σχέδιο της κυβέρνησης για την ομαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, οι καλές συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και η υψηλότερη του αναμενομένου τουριστική κίνηση στη χώρα μας αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και σε τοποθετήσεις διεθνών τουριστικών παραγόντων, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες για μια ανάλογη εικόνα μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Εάν συνεχίσουμε χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα από το μέτωπο της πανδημίας, ο στόχος των τουριστικών αφίξεων θα επιτευχθεί, τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν και ένα ακόμη μεγάλο και δύσκολο στοίχημα για τη χώρα μας θα έχει κερδηθεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ