Φωτεινή Αραμπατζή στο “Π”: Με τολμηρές πολιτικές μετατρέπουμε τη Μεσόγειο σε πρότυπο περιβαλλοντικής αλλαγής

Φωτεινή Αραμπατζή στο “Π”: Με τολμηρές πολιτικές μετατρέπουμε τη Μεσόγειο σε πρότυπο περιβαλλοντικής αλλαγής

Της
ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Όσα συνέβησαν και συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι στη Μεσόγειο αποδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή έχει μετεξελιχθεί σε κλιματική κρίση, η οποία αφορά όλους μας και τον καθέναν ξεχωριστά. Οι εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το οικοσύστημα της Μεσογείου.

Το προσχέδιο της έκθεσης της IPCC προβλέπει ότι η έκταση των καμένων δασών στο ευρωπαϊκό τμήμα της Μεσογείου θα αυξηθεί κατά 87% αν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου και κατά 187% εάν αυξηθεί κατά 3 βαθμούς!

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα μας καλεί επιτακτικά να μεταβάλουμε δεδομένα, συνήθειες και πρακτικές. Από το πώς και πού θα κατευθύνουμε την οικονομία μας μέχρι την ενεργειακή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η κλιματική κρίση απαιτεί τολμηρές αλλαγές και λύσεις, τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε πριν να είναι οριστικά αργά.

Από το 1978 στις ελληνικές θάλασσες είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ξενιστές, θαλάσσια είδη που μέχρι τότε υπήρχαν στις θάλασσες της Αφρικής. Τέσσερις δεκαετίες μετά έχουν εισβάλει σε όλο σχεδόν το Αιγαίο λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα, ψάρια δηλητηριώδη και επικίνδυνα, ξένα μέχρι πρότινος για τα ελληνικά νερά.

Οι καύσωνες, που πριν από λίγες δεκαετίες ήταν σπάνιοι, πλέον μας επισκέπτονται αρκετές φορές κάθε καλοκαίρι. Η θερμοκρασία στη Μεσόγειο έφτασε φέτος τους 47 βαθμούς και οι πυρκαγιές, τις οποίες βλέπαμε στην τηλεόραση να καίνε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα για μέρες και εβδομάδες στη μακρινή Καλιφόρνια, είναι πια μια δική μας, οδυνηρή πραγματικότητα. Το συνειδητοποιήσαμε αυτές τις μέρες, με τον πιο θλιβερό τρόπο, στις φωτιές της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, παραγωγικής γης και ζωικού κεφαλαίου και οδήγησαν στην απόγνωση εκατοντάδες συμπολίτες μας. Αλλά και με τις φωτιές στην Τουρκία, στην Ιταλία, στην Ισπανία.

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε σημείο οριακό, απότοκο λαθών και παραλείψεων κρατών, κυβερνήσεων, πολιτικών. Απότοκο της άπληστης συμπεριφοράς όσων θεωρούν ότι ο πλανήτης είναι ιδιοκτησία τους. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι «έχουμε ένα περιθώριο λίγων χρόνων ακόμη, αλλά αν δεν πάρουμε, τώρα, τις σωστές αποφάσεις, τότε ίσως η πορεία προς την καταστροφή να μην είναι αναστρέψιμη».

Η διάσκεψη MED 9, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, είναι λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταθέσουμε ως χώρα τολμηρές προτάσεις και να εισηγηθούμε λύσεις που θα μας βάλουν στην ευρωπαϊκή ανάσχεση της κλιματικής κρίσης.

Η χώρα μας είναι έτοιμη να κάνει μεγάλα βήματα στη διαμόρφωση δομών και υποδομών αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αλλά και να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπογραφεί η Διακήρυξη των Αθηνών, που θα θέτει το πλαίσιο αντιμετώπισης των μεγάλων κλιματικών κινδύνων από τα κράτη. Και είναι σημαντικό πως η χώρα μας θα ψηφίσει το επόμενο διάστημα τον πρώτο κλιματικό νόμο, υιοθετώντας τολμηρές προτάσεις υπέρ του περιβάλλοντος.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά του το περιβάλλον και τοποθέτησε τη χώρα στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του λεγόμενου «Green Deal». Το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και πράσινης μετάβασης, οι σημαντικοί πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να προσανατολίσουμε την πατρίδα μας προς μια οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών αερίων, που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο γεωργικός τομέας είναι βασικός εταίρος της υιοθέτησης της Πράσινης Συμφωνίας, γι’ αυτό και οι επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συνδέουν άρρηκτα την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών και επίτευξης στόχων από τους αγρότες, με την καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων. Και ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, κίνητρα και στρατηγική για την πράσινη γεωργία και κτηνοτροφία και τη λελογισμένη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό και η ενέργεια. Επιστρέφοντας στην ενέργεια, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής της είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε σοβαρά το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας μας. Πραγματικά, πολλές φορές είναι ακατανόητες οι αντιδράσεις κατά των αιολικών πάρκων, που στηρίζονται σε επιχειρήματα αντίστοιχα αυτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Και είναι κρίμα που αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας υιοθετούν ή και διακινούν πολλές φορές και πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη για την μετάβαση της παραγωγής ενέργειας σε μονάδες που να μην εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

Κανείς δεν μπορεί πια να εθελοτυφλεί. Η ανάσχεση της κλιματικής κρίσης είναι ζήτημα υπαρξιακό για όλους μας. Κυρίως όμως είναι ζήτημα συλλογικής ευθύνης. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι, πολιτικοί, κόμματα, ποικιλώνυμες ηγεσίες αλλά και οι πολίτες, να υπερβούμε αυτήν τη φορά τον «κακό μας εαυτό» και να δράσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη μας για τις γενιές που έρχονται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ