«Ξεπλένει» τον Ερντογάν στο θέμα των Βαρωσίων ο Αναστασιάδης, εξαγνίζοντας το Σχέδιο Ανάν

«Ξεπλένει» τον Ερντογάν στο θέμα των Βαρωσίων ο Αναστασιάδης, εξαγνίζοντας το Σχέδιο Ανάν

«Αυτοχειριασμός» του κύπριου Προέδρου

-Η Αθήνα δεν μπορεί να μένει θεατής

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Oι πυρκαγιές σε Ελλάδα και Τουρκία προσέφεραν μια φαινομενική ανάπαυλα στα ελληνοτουρκικά, δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα «ήρεμων νερών». Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι τα προβλήματα μπήκαν στο ράφι και ότι αυτή η περίοδος θα διαρκέσει ή πολύ περισσότερο θα οδηγήσει σε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων.

Η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία όλο αυτό το διάστημα να προωθήσει την ατζέντα της εναντίον της Ελλάδας, προβάλλοντας μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη και την υποτιθέμενη εχθρική πολιτική της Αθήνας έναντι των προσφύγων, και με επιλεγμένες προσεκτικά NAVTEX κατάφερε να διατηρήσει την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Όμως η αιχμή του δόρατος το επόμενο διάστημα θα είναι η Κύπρος και η υπόθεση της Αμμοχώστου, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα επιβάλλοντας τετελεσμένα στο Κυπριακό, τα οποία θα οδηγήσουν συγχρόνως στην αλλαγή βάσης της αναζητούμενης λύσης του Κυπριακού.

Δυστυχώς, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην Κύπρο και η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Νίκος Αναστασιάδης από τη διαρκή αποκάλυψη σκανδάλων στο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» οδηγούν σε κινήσεις και δηλώσεις που αποδυναμώνουν τις ελληνοκυπριακές θέσεις και προσφέρουν επιχειρήματα στην Άγκυρα.

Και μάλιστα αυτό συμβαίνει ενώ ο κ. Ερντογάν προαναγγέλλει ότι το προσεχές διάστημα η Τουρκία θα συγκαλέσει, με «ό­χημα» κάποιο τουρκικό ή τουρκοκυπριακό πανεπιστήμιο, «διεθνή διάσκεψη» για τα Βαρώσια, όπου εκεί αναμένεται να εκδηλωθεί μία ακόμη προσπάθεια νομιμοποίησης της ήδη υπάρχουσας κατάστασης και να δοθεί υποτιθέμενη διεθνής στήριξη και νομική υπόσταση στην επιχείρηση εποίκισης των Βαρωσίων. Και δεν αποκλείεται ο χαλαρός χαρακτήρας της «διάσκεψης» να αποτελέσει το άλλοθι για να συμμετάσχουν και ορισμένοι Ελληνοκύπριοι –ή εκπρόσωποί τους– που έχουν περιουσίες στα Βαρώσια και φλερτάρουν με την ιδέα της διεκδίκησής τους ακόμη και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, πέφτοντας έτσι στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα αυτή η κυπριακή ηγεσία προβαίνει σε ασυγχώρητα λάθη… Ο Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση των Αμμοχωστιανών, θέλοντας να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται αυτός για τα τετελεσμένα στα Βαρώσια, λίγο–πολύ απαρίθμησε επιλεκτικά και με τρόπο κάθε άλλο παρά αντικειμενικό τις «ευκαιρίες» που είχαν δοθεί στο παρελθόν για να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους Ελληνοκύπριους, χωρίς φυσικά να εξηγήσει τι ανταλλάγματα απαιτούνταν για μια τέτοια κίνηση. Και αυτό διότι προαπαιτούμενο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ήταν η αναγνώριση του ψευδοκράτους… Και ο Νίκος Αναστασιάδης, με τρόπο που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, επικαλέστηκε και τη στάση του στο Σχέδιο Ανάν, όπου, όπως είπε, δέχθηκε επιθέσεις επειδή στήριξε το «Ναι» στο δημοψήφισμα για μια λύση που θα «επέστρεφε την Αμμόχωστο στους Ελληνοκυπρίους»…

Η δήλωση αυτή του Προέδρου της Κύπρου (που έρχεται έπειτα από αντίστοιχες δηλώσεις πολιτικών, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, και εκπροσώπων του ΕΛΙΑΜΕΠ) ουσιαστικά γίνεται συνήγορος των τουρκικών θέσεων και των δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για το ότι μένουν τα Βαρώσια κλειστά για τόσα χρόνια, και επομένως η Τουρκία και το ψευδοκράτος νομιμοποιούνται να προχωρήσουν σε κινήσεις που ανατρέπουν αυτό το αδιέξοδο που προκαλούν οι… Ελληνοκύπριοι.

Ο κ. Αναστασιάδης, στη δύση της πολιτικής καριέρας του και με βαρύ το φορτίο των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί ο ίδιος, κάτι που τον καθιστά ευάλωτο στις έξωθεν πιέσεις, εμφανίζεται με διπλό πρόσωπο. Την ώρα που με ρητορικές κορόνες προσπαθεί να δηλώσει «πατριώτης», που δεν δέχεται να μετατραπεί η Κύπρος σε τουρκικό προτεκτοράτο, ταυτοχρόνως εμφανίζεται ως τιμητής του Σχεδίου Ανάν, θέλοντας να εξωραΐσει τη στάση του υπέρ του διχοτομικού σχεδίου, το οποίο απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Και έρχεται έτσι να γίνει αρωγός της τουρκικής προπαγάνδας, η οποία διαλαλεί πως για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο δεν ευθύνεται η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αλλά οι… Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν.

Θέλει να ξεχνά ο κ. Αναστασιάδης ότι απέναντι στην πρόβλεψη για επιστροφή στην Αμμόχωστο των Ελληνοκυπρίων, για την οποία δεν προβλεπόταν οποιαδήποτε εγγύηση εφαρμογής, υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν δυσβάσταχτες και οδυνηρές προβλέψεις για το σύνολο της λύσης, που θα μετέτρεπαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Όπως ορθώς επεσήμανε σε άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» ο Αρίστος Μιχαηλίδης, ο κ. Αναστασιάδης ξέχασε όσα άλλα προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν. «Ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που μπορούσε να εγκατασταθεί μόνιμα στο τ/κ κρατίδιο περιοριζόταν στο 18% του τουρκοκυπριακού πληθυσμού για 19 χρόνια ή μέχρι να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ότι οι υπόλοιποι θα έπαιρναν αποζημιώσεις. Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων που δεν υπήρχαν». Και εκ των πραγμάτων οι αποζημιώσεις θα περιορίζονταν σε μερικά εκατομμύρια.

Λησμόνησε ο κ. Αναστασιάδης ότι την Κύπρο θα κυβερνούσε Προεδρικό Συμβούλιο και οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν με ομοφωνία ή με πλειοψηφία, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία θετική ψήφος από κάθε συνιστών κράτος. Και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα εναλλάσσονταν στη θέση προέδρου και αντιπροέδρου κάθε είκοσι μήνες, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για την εκπροσώπηση ενός σοβαρού κράτους που θα ήταν μέλος της ΕΕ.

Στο Σχέδιο Ανάν προβλεπόταν ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων θα κάλυπτε και «την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη των συνιστωσών πολιτειών».

Η Τουρκία, δηλαδή, θα είχε το δικαίωμα εγγύησης της συνταγματικής τάξης όχι μόνο στο τουρκοκυπριακό αλλά και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι θα παρέμεναν στο νησί οι τουρκικές δυνάμεις, με άλλοθι την παραμονή και ελληνικής δύναμης.

Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε μια εντελώς παραπλανητική εικόνα, θέλοντας να αποποιηθεί τις ευθύνες για τα τωρινά τετελεσμένα στα Βαρώσια και συγχρόνως να εξιλεωθεί και να εμφανισθεί δικαιωμένος για τη στήριξη στο Σχέδιο Ανάν…

Έτσι όμως προσφέρονται κα­κές υπηρεσίες στην εθνική υπόθεση, ενώ και η Αθήνα δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από τις αδυναμίες του κυπριακού πολιτικού συστήματος, όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, με οδυνηρές συνέπειες. Διότι κάθε αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό επηρεάζει άμεσα τα ελληνοτουρκικά. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας, θεωρώντας ότι οι ίδιοι είναι στο απυρόβλητο και κάθε στραβοτιμονιά θα φορτωθεί στον ευάλωτο και έτοιμο προς αφυπηρέτηση κύπριο Πρόεδρο…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ