Σε κλοιό προβλημάτων ο Μητσοτάκης – Σχεδιάζει «ηρωική έξοδο» με εκλογές το φθινόπωρο

Σε κλοιό προβλημάτων ο Μητσοτάκης – Σχεδιάζει «ηρωική έξοδο» με εκλογές το φθινόπωρο

-Ψάχνει «σωσίβιο» στα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Η κατάσταση στη χώρα προϊόντος του χρόνου επιδεινώνεται. Τα προβλήματα οξύνονται διαρκώς, ενώ προστίθενται νέα. Το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται, στις τάξεις της κοινωνίας συσσωρεύονται ανησυχία και απογοήτευση, αμφιβολία και αγανάκτηση.

Η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο από την ανάληψη της διακυβέρνησης και οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Τα δύσκολα είναι μπροστά, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Το φθινόπωρο προδιαγράφεται θερμό και ακόμη πιο καυτός ο χειμώνας.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κατά τις πληροφορίες και του Μεγάρου Μαξίμου, έχουν επανέλθει με ένταση τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Αυτήν τη φορά όμως όχι ως κίνηση αιφνιδιασμού εκ μέρους του πρωθυπουργού, αλλά ως… λύση ανάγκης. Το σκεπτικό αυτήν τη φορά είναι να προσφύγει στη λαϊκή εντολή τώρα που έχει ακόμη το πολιτικό (και δημοσκοπικό) πλεονέκτημα, πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα και αρχίσει η… κατάρρευση. Κάτι σαν ηρωική έξοδο δηλαδή, προκειμένου να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί, λόγων των πολιτικών επιλογών της αλλά και της έντασης των προβλημάτων.

Η εναλλακτική λύση είναι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη χώρα την επόμενη διετία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέπει την προσφυγή στις κάλπες πριν από την καθορισμένη χρονική περίοδο. Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι το γεγονός ότι ακόμη κι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι θιασώτης της εξάντλησης της τετραετίας, το τελευταίο διάστημα κάνει πλέ­ον… δεύτερες σκέψεις.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και στις κλειστές συσκέψεις δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική των πρόωρων εκλογών. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζουν ανοιχτά τις έντονες ανησυχίες τους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και δεν κρύβουν τους φόβους τους για το μέλλον. Αρκετοί από αυτούς συμμερίζονται τις εκτιμήσεις ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξίσου ή και περισσότερο δύσκολοι για την κυβέρνηση και θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η φθορά θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Με το τέλος της θερινής περιόδου, που κάθε άλλο παρά σε ανέφελη εξελίσσεται, η κυβέρνηση θα μπει σε μια μακρά περίοδο πολιτικής έντασης και κοινωνικής αναταραχής, με αναρίθμητα ανοιχτά μέτωπα. Από την οικονομία και την παιδεία μέχρι την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, ενώ η πανδημία θα συνεχίσει την καταστροφική πορεία της. Η άσκηση εξουσίας θα θυμίζει πορεία σε ναρκοπέδιο και ορατό κάθε στιγμή το ενδεχόμενο της έκρηξης. Από την άλλη και το 2022 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο από οικονομικής απόψεως καθώς η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να καλύψει τις μαύρες τρύπες που θα αφήσει, φεύγοντας, η πανδημία.

Επιπλέον, θα κληθεί να καταρτίσει έναν σκληρό προϋπολογισμό, που θα περιλαμβάνει μέτρα που θα απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, το ο­ποίο έχει προσωρινά –λόγω της πανδημίας– ατονήσει. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που προκρίνει τη λύση των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Τώρα που είναι νωρίς, διότι μετά ίσως να είναι αργά.

«Σωσίβιο», το… Ταμείο Ανάκαμψης!
Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ευελπιστεί ωστόσο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα κρίνει θετικά τις προσπάθειες που καταβάλλει και τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που εφαρμόζει. Ωστόσο, από το φθινόπωρο και μετά το κύριο βάρος των προσπαθειών της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου προσωπικά θα επικεντρωθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην αξιοποίηση των τεράστιων κονδυλίων που θα πάρει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Θεωρεί ότι με τη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων θα τονωθεί σε μεγάλο βαθμό η εθνική οικονομία, θα πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Θα αλλάξει η εικόνα της χώρας», είναι η πάγια επισήμανσή του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και προσθέτει ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθ­μό το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας και ενώ θα έχει προωθήσει σειρά αναπτυξιακών έργων. Με την ελπίδα ότι στο μεταξύ θα έχει υποχωρήσει η κοινωνική οργή για τη διαχείριση της πανδημίας και τις άλλες (πολλές) αστοχίες της κυβέρνησης.

Το ζητούμενο είναι αν τα γεγονότα των επόμενων εβδομάδων ή μηνών και το πολιτικό κλίμα θα του επιτρέψουν να φτάσει ως το τέλος της τετραετίας ή θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να σταματήσει τον πολιτικό κατήφορο, διεκδικώ­ντας μια δεύτερη ευκαιρία από τον ελληνικό λαό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ