Κατεβάζουν τα ρολά στα Νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί!

Κατεβάζουν τα ρολά στα Νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί!

Εκεί καταντήσαμε…

-Από 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή
-Στρατιωτικό προσωπικό θα καλύψει τα κενά;
-Lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά, στην αναμονή άλλα 6 νησιά!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Για μία ακόμη φορά, οι έλληνες ασθενείς θα πληρώσουν το μάρμαρο. Με βάση τον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, περισσότεροι από 10.000 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό) που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές υγείας και δεν θέλουν να εμβολιαστούν, θα τεθούν από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή καθηκόντων.

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να καλύψει τα κενά με τριμηνιαίες συμβάσεις, ωστόσο οι σχετικές διαδικασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν εκπνεύσει η προθεσμία προς τους αρνητές του εμβολιασμού και διαπιστωθούν οι ελλείψεις σε κάθε νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο Χανίων είναι 400 εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν και αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο χάος, με έμπειρο προσωπικό που θα πάρει τον δρόμο για το σπίτι και ασθενείς που θα αναζητούν αξιοπρεπή φροντίδα και δεν θα την έχουν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το «ΠΑΡΟΝ», μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καλύψει τα κενά για κάποιο διάστημα με προσωπικό που θα προέρχεται από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τους στρατεύσιμους.

Όμως στη μάχη οι στρατιώτες φοράνε πάντα το κράνος τους (στην αρχαιότητα οι στρατιώτες είχαν και την ασπίδα). Στην καθημερινή μάχη που κάνουμε με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, το εμβόλιο είναι αυτό που αποτελεί το κράνος και την ασπίδα μας, αλλιώς καθημερινά θα χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Αυτό που δεν θέλουν να αποδεχθούν τα συνδικαλιστικά σωματεία των υγειονομικών είναι ότι ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα κομματικό και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν μπορούν από τη μια να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό και από την άλλη να καλύπτουν τους αρνητές, ενθαρρύνοντας απεργιακές διαμαρτυρίες, κινήσεις απειθαρχίας και δικαστικές προσφυγές.

Έχουν χαθεί δεκάδες ζωές ασθενών που πήγαν σε δημόσια νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας για εξετάσεις ρουτίνας και κόλλησαν κορονοϊό (έχουμε πολλές μαρτυρίες περί αυτού), γι’ αυτό και πολλοί άλλοι με αυτόν τον φόβο παραμέλησαν τη θεραπεία τους.

Οφείλουν να είναι θωρακισμένοι…
«Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, έχει ταχθεί έγκαιρα υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού όλων των υγειονομικών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία των ασθενών και της δημόσιας υγείας εν γένει», επισημαίνει σε αποκλειστική της δήλωση στο «ΠΑΡΟΝ» η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κατερίνα Κουτσογιάννη και συνεχίζει:

«Οι μεταλλάξεις του ιού δείχνουν να είναι μεταδοτικότερες και πιο επικίνδυνες και εν όψει του χειμώνα και μιας πιθανής, νέας έξαρσης είναι αυτονόητο ότι το σύστημα υγείας και όσοι το υπηρετούν οφείλουν να είναι θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού, τόσο για την προστασία της υ­γείας τους όσο ασφαλώς και για την προστασία των πολιτών που νοσηλεύο­νται ή επισκέπτονται τα νοσοκομεία».

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων
Στο μεταξύ, στο «φλερτ» με το lockdown… ενέδωσαν τα Χανιά και η Ζάκυνθος και έτσι από την Παρασκευή έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας 1:00 – 6:00 (με εξαίρεση για λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας) καθώς και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Στην αναμονή για lockdown παραμένουν η Τήνος, η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Χίος και η Ιθάκη, που καταγράφουν μεγάλα ποσοστά θετικότητας.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός. Η πίεση όμως στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης, αφού ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 35%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει υψηλότερος από 150, αλλά και εκεί δείχνει να υπάρχει σταθεροποίηση.

Ωστόσο ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο αυξήθηκε κατά 93%, σε περίπου 12 ανά ημέρα.

Στα ύψη τα λύματα
Παράλληλα, και στα αστικά λύματα των 10 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 19 – 25 Ιουλίου.

Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στο Ρέθυμνο έως +186% στον Άγιο Νικόλαο, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στη Λάρισα (+79%), στον Βόλο (112%), στο Ηράκλειο (+50%) και στα Χανιά (+38%).

Από 2 μέχρι 6 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 14.165 κρούσματα και 71 θάνατοι, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουμε 509.596 κρούσματα και 13.048 θανάτους. Όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών, το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από νέους και σχετίζεται κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση.

Είναι πάντως προφανές ότι η επιδημία από τους νέους σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα. Και αυτή είναι η κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%.

Προβλέψεις για 4.000 – 5.000 κρούσματα τον Αύγουστο
Είμαστε ακόμη στις αρχές του Αυγούστου, όμως οι προβλέψεις των επιστημόνων για τις επόμενες εβδομάδες του μήνα δεν είναι τόσο ευχάριστες. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι αυτή του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκου Τζανάκη, που αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε κατά μέσο όρο ημερησίως 3.500 κρούσματα, με σταθεροποίηση μέχρι το τέλος Αυγούστου και αποκλιμάκωση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι πιο απαισιόδοξος, δηλώνο­ντας ότι αν συνεχίσουμε να μην έχουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε τα 4.000 – 5.000 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου.

Δύσκολος ο χειμώνας
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης χτύπησε από τώρα το καμπανάκι, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και τον ερχόμενο χειμώνα αυτή η πιθανότητα θα είναι υψηλή.

Όσοι διστάζατε μέχρι στιγμής, τώρα είναι η στιγμή να κλείσετε το ραντεβού για το εμβόλιο».

Το 49% είναι πλήρως εμβολιασμένο
Μέχρι τις 5 Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 10.760.650 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 5.324.791 αφορούν τη δεύτερη δόση, που αντιστοιχεί στο 49% του γενικού πληθυσμού και στο 58% του ενήλικου πληθυσμού.

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών και των εφήβων, μέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι 15 – 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού και περίπου λίγο περισσότερα από 5.300 παιδιά 12 – 14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών, μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση 3.200 πολίτες και έχει γίνει ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ