Και ας παρεξηγηθεί ο κ. Πάιατ!

Και ας παρεξηγηθεί ο κ. Πάιατ!

-Προκαλεί το Αζερμπαϊτζάν παίζοντας με την Τουρκία

Τι ακριβώς συμβαίνει με κρίσιμες επιλογές στην εξωτερική πολιτική; Στο Κόσοβο έχει προαναγγελθεί στροφή, με την κατεύθυνση να είναι προς την αναγνώρισή του.

Στο Αζερμπαϊτζάν εγκαταλείπεται σταδιακά μια ε­θνική πολιτική δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα συμπορευόταν με την Αρμενία για λόγους, εθνικούς, θρησκευτικούς, πολιτισμικούς. Τώρα φαίνεται ότι οργανώνεται, έστω και άτσαλα, στροφή και εδώ, με την Αθήνα να γλυκοκοιτάζει το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βεβαίως δηλώνει βασικός σύμμαχος της Τουρκίας.

«Ένα έθνος – δύο κράτη», δηλώνουν Άγκυρα και Μπακού… Κανείς δεν διαφωνεί ως προς το να γίνουν προσπάθειες να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η σχέση με το Μπακού (να θυμίσουμε πως είχε προσβάλει ο Πρόεδρος Αλίεφ τον έλληνα πρεσβευτή Νικόλαο Πιπερίγκο, όταν έδινε τα διαπιστευτήριά του), αλλά ας μη χάνουμε τελείως τις ισορροπίες, όπως έγινε με τη συμμετοχή του έλληνα πρεσβευτή στην περιοδεία στα Σούσα, όταν η αζερική κυβέρνηση ξενάγησε ορισμένους ξένους πρέσβεις στα εδάφη που ανακατέλαβε από την Αρμενία. Και, κυρίως, δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες κινήσεις καλής θέλησης προς το Αζερμπαϊτζάν και την επόμενη ημέρα να διαρρέεται ότι είναι έτοιμο να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Πολύ φοβόμαστε ότι αναζητείται μια δύσκολη ισορροπία γενικώς μεταξύ βασικών στρατηγικών επιλογών της ελληνικής ε­ξωτερικής πολιτικής και των απαιτήσεων των Αμερικανών, για τον σχεδιασμό τους είτε στα Βαλκάνια, είτε στον Καύκασο, είτε στη Μέση Ανατολή. Και η Ελλάδα δεν πρέπει να τις ακολουθεί άκριτα, παρά μόνο εάν συμπλέουν με τα εθνικά μας συμφέροντα. Και ας παρεξηγηθεί ο κ. Πάιατ…

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ