Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Ισχυρό, ενιαίο Αμυντικό Σύμφωνο

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Ισχυρό, ενιαίο Αμυντικό Σύμφωνο

Του
ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Προέδρου ΔΣ Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής


«Το Δίκαιο δεν απονέμεται, ούτε αποδίδεται. Το Δίκαιο επιβάλλεται. Και η επιβολή του γίνεται μόνο με την ισχύ».

Αυτά μας δίδασκε ο Θουκυδίδης πριν από 2.500 και πλέον χρόνια. Δυστυχώς, όμως, εμείς τα κατανοούμε μεν, δεν τα εφαρμόζουμε δε. Και τα λάθη πολλές φορές είναι τραγικά και μη αναστρέψιμα.

Η Κύπρος μας είναι ένα από τα πρόσφατα τραγικά μας εγκλήματα, τα οποία δυστυχώς συνεχίζουμε. Όταν ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε στην Κύπρο «μία μεραρχία», το νησί ήταν άτρωτο. Ήρθε όμως η χούντα και επί Παπαδόπουλου… απέσυραν τη μεραρχία, υποκύπτοντας στους τουρκικούς εκβιασμούς. Η κυπριακή κερκόπορτα είχε ανοίξει. Και το έγκλημα και η εσχάτη προδοσία ολοκληρώθηκε επί Ιωαννίδη.

Πολλές φορές διερωτήθηκα: «Μα, δεν υπήρχε κανένας από τους Αρχηγούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Μπονάνος, Γαλατσάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, να τιμήσει τον όρκο του; Δύο τορπίλες αν έστελναν τα καινούργια υποβρύχιά μας, ο πανικός θα ήταν απερίγραπτος και οι τούρκοι στρατιώτες θα έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν». Απόβαση… γιοκ! Ή μήπως τα καινούργια μας τότε Φάντομ δεν μπορούσαν να διαλύσουν το προγεφύρωμα ή τα πυροβόλα μας, που δεν έβαλαν, διότι… νόμιζαν ότι οι Τούρκοι κάνουν… άσκηση.

Δεν ξέρω αν θα μάθουμε ποτέ τις λεπτομέρειες και τα απόκρυφα της προδοσίας, αν θα ανοίξει ο αληθινός Φάκελος της Κύπρου. Μπορεί να ξεσκεπάσει καλά κρυμμένα μυστικά, μπορεί να ανατρέψει παγιωμένες αντιλήψεις, όμως πρέπει! Πρέπει να μάθουν όλοι –παλαιότεροι και νεότεροι– την αλήθεια, όσο και αν πονάει. Είναι χρέος. Η αλήθεια σώζει.

Αλλά και μετά τον «Αττίλα 1» τι κάναμε: Οι Τούρκοι από το 3% επέκτειναν τα Κατεχόμενα στο 4%, μετά στο 5%. Ό,τι περίπου κάνουν στα Βαρώσια. 3,5% τώρα, 10% αργότερα και μετά το 100%. Εμείς συζητούσαμε!

Και τα τουρκικά αποβατικά μετέφεραν τανκς, πυροβόλα, άφθονα εφόδια και πάσης φύσεως εξοπλισμό.

Και μετά ήρθε ο «Αττίλας 2», ανήμερα της Παναγίας. Οι Τούρκοι δεν διάλεξαν τυχαία τη Γιορτή της Παναγίας για τη νέα προέλασή στην άοπλη Κύπρο. Μας έστειλαν οι άθλιοι το «μήνυμα»: «Ούτε η Παναγία δεν σας προστατεύει».

Ήταν θλιβερή η κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη χούντα, ισχυρίζονται… βαθυστόχαστοι και πολυπράγμονες. Δεν μπορούσε όμως μια ελληνική πανστρατιά να τους εμποδίσει; Στην Αεροπορία, στο Ναυτικό, στο ηθικό υπερισχύαμε!

Αλλά και μετά την ανείπωτη τραγωδία τι κάναμε; Συζητήσεις, συμφωνίες, προσφυγές στον ΟΗΕ, ενώ οι Τούρκοι ενίσχυαν συνεχώς τις δυνάμεις τους, μετέφεραν Τούρκους από τα βάθη της Μικράς Ασίας για να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή αναλογία αλλά και για να έχουν και τους δικούς τους –τους τουρκοκύπριους αιχμαλώτους των ορέξεών τους. Τα λένε οι Τούρκοι πριν τα κάνουν. Αυτό είναι στρατηγική, δεν είναι αφέλεια. Τα λένε, ελέγχουν αντιδράσεις, περιμένουν την αδύνατη στιγμή ή το λάθος μας και προχωρούν. Για την Κύπρο το είπε άλλωστε και ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος». Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;

Τι κάναμε επί της ουσίας για τη στρατιωτική ενίσχυση της Κύπρου; Μικροεξοπλισμούς στην Εθνοφρουρά, τίποτε στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια έγινε επί Κληρίδη. Παραγγέλθηκαν οι S-300, που θα αγοραζόντουσαν στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με ελληνικά χρήματα: Ο Πάγκαλος ισχυρίζεται ότι δεν… ήταν χρήσιμα για την Κύπρο, ήταν… μια επιμονή του Αρσένη! Αποτέλεσμα: Σαπίζουν σε αποθήκες στην Κρήτη και δίδουν και… επιχείρημα στους Τούρκους να λένε στους Αμερικάνους: «Να, και οι Έλληνες έχουν S, τι 300 τι 400!

Επί Σημίτη – Πάγκαλου ατόνησε το –στη θεωρία– Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, για να μην πω ότι ακυρώθηκε πλήρως. Ίμια, Μαδρίτη, S-300, Οτσαλάν οδήγησαν σε μια υποχωρητική πολιτική έναντι της Τουρκίας, «για την ειρήνη», όπως γράφει ο Πάγκαλος και προλογεί ο Βερέμης! Καμιά σοβαρή ενίσχυση της Κυπριακής Άμυνας, κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Γεννάται όμως ένα ερώτημα για την κυπριακή κυβέρνηση: Τι γίνονται τα χρήματα της Έκτακτης Εισφοράς Εθνικής Άμυνας; Σε εκπομπή του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα άκουσα ορισμένα στοιχεία και αντίστοιχα ερωτηματικά: Από το 1984 μέχρι το 2016 συγκεντρώθηκαν από την Έκτακτη Εισφορά 8 δισ. ευρώ και διατέθηκαν μόλις 4,5 δισ. Το 2006 συγκεντρώθηκαν 248 εκατ. ευρώ και διατέθηκαν 82 εκατ., το 2010 αντίστοιχα συγκεντρώθηκαν 400 εκατ. και διατέθηκαν 100 εκατ., ενώ τα ποσά το 2011 ήταν 457 εκατ. και 96 εκατ., αντίστοιχα. Δεν μπορώ βέβαια να γνωρίζω τα ακριβή νούμερα, ούτε και πρέπει. Αλλά μήπως χρήματα από την Έκτακτη Εισφορά διατέθηκαν για άλλους σκοπούς και έμεινε η Κύπρος άοπλη; Και η Ελλάδα, που έχει τεράστια ευθύνη για την τραγωδία της Κύπρου, τι έκανε επί 47 χρόνια; Οι μικρές ενισχύσεις αρκούν ενώπιον του υπερεξοπλισμού του Βορρά;

Και έστω τώρα, μήπως πρέπει να συμπτύξουμε με την Κύπρο ισχυρή αμυντική συμφωνία; Ένα νέο ισχυρό αμυντικό σύμφωνο –και όχι δόγμα–, που να προβλέπει τις κατάλληλες αλλαγές στην Ελλαδική Άμυνα, που να περιλαμβάνει την Κύπρο; Να στείλουμε Mirage και F-16 Block 30 στην Πάφο και στη Λάρνακα, ίσως μια συστοιχία Patriot και σύγχρονα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και 150 τανκς;

Η ενίσχυσή μας και οι συμφωνίες αμυντικής συνδρομής του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι το μόνο μέσο που θα καταλάβουν οι Τούρκοι.

Και τότε, πέραν των άλλων:

1.Θα ενισχυθεί το φρόνημα των Ελληνοκυπρίων και θα εξουδετερωθεί η μοιρολατρία, οι «Κουίσλινγκ» και οι ύπουλες συμβουλές των Άγγλων.
2.Θα σταματήσουν οι τουρκικοί εκβιασμοί.
3.Θα αναθαρρήσουν οι Τουρκοκύπριοι και θα μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι στη δική τους τυραννία.
4.Τότε και μόνο τότε θα υπάρξει και η δίκαιη δημοκρατική και λειτουργική λύση του Κυπριακού και θα σβησθεί η τουρκική σημαία από τον Πενταδάκτυλο.

Θαρσείν χρη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ