Μάκης Κουρής: Καίμε το σπίτι μας, το έχουμε πάρει χαμπάρι;

Μάκης Κουρής: Καίμε το σπίτι μας, το έχουμε πάρει χαμπάρι;

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει Αεροπορικό Μηχανισμό Πυρόσβεσης, που θα επεμβαίνει ακαριαία σε όποια χώρα-μέλος απειλείται από πυρκαγιές

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Για άλλη μια χρονιά, πολλές περιοχές της χώρας μας μετατράπηκαν μέσα σε λίγες ώρες σε κόλαση, με τους πολίτες να βλέπουν να καίγεται το σπίτι που με πολλές στερήσεις κατάφεραν να χτίσουν και να μένουν στον δρόμο. Ατελείωτα τα δάκρυα και ασταμάτητες οι κραυγές οργής.

Για άλλη μια φορά, όλος ο Πυροσβεστικός Μηχανισμός, που τον πληρώνει ο Έλληνας, πιάστηκε στον ύπνο. Δεν κατάφερε να «χτίσει» αναχώματα, να σταματήσει τις πύρινες φλόγες, οι οποίες κατέστρεφαν το όνειρο που πολλές οικογένειες είχαν καταφέρει να πραγματοποιήσουν, να έχουν επιτέλους το δικό τους σπιτικό.

Λαμπάδιασαν περιοχές στην Αθήνα, στην Εύβοια, στην Ολυμπία και στη Βόρεια Ελλάδα.

Στον πόλεμο με τις πύρινες γλώσσες η Πυροσβεστική δεν τα κατάφερε, παρότι οι πυροσβέστες μπήκαν στη φωτιά και έδωσαν μάχη για να περιορισθούν οι καταστροφές, να γλιτώσουν ζωές και περιουσίες.

Τα εναέρια μέσα –σύγχρονα αλλά και πολύ κοστοβόρα, στα οποία είχαν επενδυθεί πάρα πολλές ελπίδες, που δεν ευοδώθηκαν– έσωσαν πολλά σπίτια.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Είναι ΟΛΩΝ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και των 27. Που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχε συσταθεί ένας Κεντρικός Μηχανισμός της ΕΕ που να διαθέτει ελικόπτερα και αεροπλάνα με σύγχρονους μηχανισμούς πυρόσβεσης, τα οποία να επεμβαίνουν ΑΜΕΣΑ. Έτσι οι καταστροφές δεν θα είχαν το μέγεθος των σημερινών. Ούτε και θα καίγονταν πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ. Δεν θα χάνονταν ζωές.

Έχουν υπολογίσει εκεί στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ πόσο κοστίζει κάθε χρόνο η… δράση των πυρκαγιών σε κάθε χώρα, ποιο είναι το συνολικό κόστος της καμένης γης αλλά και της αποκατάστασής της; Και, προφανώς, θα πρέπει να καταβάλλονται ΑΜΕΣΑ οι αποζημιώσεις για όσα σπίτια και καταστήματα καίγονται.

Είναι η ώρα να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση την προστασία κάθε χώρας-μέλους της από πυρκαγιές κάθε είδους (δασών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπιτιών και καταστημάτων). Και φυσικά να καταβάλλονται αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες σπιτιών και καταστημάτων για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Ελπίζουμε να πάρουν το μήνυμα οι Βρυξέλλες. Ότι πρέπει να συσταθεί εδώ και τώρα ένας Κεντρικός Μηχανισμός με αεροπορικά και ελικοφόρα μέσα, που θα επεμβαίνουν ΑΜΕΣΑ όπου ξεσπάει φωτιά και θα την περιορίζουν στο ελάχιστο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ