Άρες, μάρες, κουκουνάρες και στο βάθος ο ΔΕΔΔΗΕ! – Του Ν. Στραβελάκη

Άρες, μάρες, κουκουνάρες και στο βάθος ο ΔΕΔΔΗΕ! – Του Ν. Στραβελάκη

4/8/1981 – 4/8/2021: 40 χρόνια


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η φωτιά στην Αττική μαίνεται κοντά τέσσερις ημέρες. Σε αυτό το διάστημα καίγονται δάση και κατοικημένες περιοχές από τις Αχαρνές μέχρι το Καπανδρίτι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ έφτασε να εκκενωθεί μέχρι και τμήμα της Λυκόβρυσης. Παράλληλα, μαίνονται ανεξέλεγκτες μεγάλες φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία, στη Φωκίδα και πολλές μικρότερες.

Οι τραγικές αυτές εξελίξεις συνέπεσαν με την 40ή επέτειο της μεγάλης πυρκαγιάς της 4ης Αυγούστου του 1981 στην Αττική. Η φωτιά είχε ξεσπάσει στο δάσος του Κοκκιναρά, γρήγορα επεκτάθηκε, καίγοντας μέρος της πολιτείας, ενώ στη συνέχεια πέρασε και στο Μαρούσι, απειλώντας να αποτεφρώσει το δάσος Συγγρού. Τότε, όπως και τώρα, οι πυρκαγιές αποδόθηκαν σε εκρήξεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ έμεινε στη Ιστορία η δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος απέδωσε την επέκταση της φωτιάς στις περιβόητες «κουκουνάρες». Τονίζω ότι η απόδοση των αιτιών της πυρκαγιάς στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι ιδιαίτερα ύποπτη αφού μπορεί να κρίνει την τύχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΔΕΔΔΗΕ. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη επιφύλαξη, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σε αυτά τα 40 χρόνια έχουμε βιώσει πλείστες πύρινες τραγωδίες, με αποκορύφωμα τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 με 69 νεκρούς και την τραγωδία στο Μάτι το 2018 με πάνω από 100 νεκρούς. Παράλληλα, κοντά στο 15% του εδάφους της χώρας είναι στην κυριολεξία καμένη γη. Αυτό που προκαλεί απορία, η οποία φτάνει στην οργή, είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο πυροπροστασίας και συζητάμε κάθε φορά «άρες, μάρες, κουκουνάρες». Θυμίζω για την Ιστορία ότι τις «κουκουνάρες» του μακαρίτη του Ράλλη διαδέχθηκαν επί ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του ’80, τα υπονοούμενα για δράση ξένων πρακτόρων σε ρόλο εμπρηστών, το περιβόητο «αυτή είναι η Ελλάδα» του κ. Σημίτη, ο «στρατηγός άνεμος» των κ. Κώστα Καραμανλή και Βύρωνα Πολύδωρα, για να κλείσουμε με τις «καταπατήσεις» και την «αυθαίρετη δόμηση» από τον ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε τις δικές του «άρες, μάρες, κουκουνάρες», μιλώντας στο διάγγελμά του για «πρωτόγνωρες συνθήκες» και «ακραία φυσικά φαινόμενα», που όμως καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Είναι προφανές ότι η δραματική κατάσταση οφείλεται στο ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει ούτε τα υλικοτεχνικά μέσα ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει τις φωτιές. Σε αυτό οι ευθύνες της κυβέρνησής του είναι τεράστιες. Δεν μπορεί να επικαλεστεί τους περιορισμούς των Μνημονίων και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, αφού έχουν ανασταλεί λόγω Covid-19. Χαρακτηριστικά, μόνο το 2020 η χώρα έλαβε νέα δάνεια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ περίπου (ΟΔΔΗΧ, δελτίο 2020, σελ. 11). Προφανώς, ούτε πεντάρα δεν πήγε σε απόκτηση ή συντήρηση των μέσων πυρόσβεσης. Επίσης, δεν μπορεί να επικαλεστεί περιορισμούς στις προσλήψεις στο Δημόσιο, αφού κοντεύει να κάνει τη μισή Ελλάδα αστυνομικούς, διαφόρων ειδικοτήτων, με αποκορύφωμα την «πανεπιστημιακή αστυνομία» της κ. Κεραμέως. Η αδιαφορία της κυβέρνησής του αναφορικά με τα δάση και την πυροπροστασία φάνηκαν και από την κατανομή των κονδυλίων του πακέτου ανάκαμψης, το οποίο, ενώ περιλαμβάνει δισεκατομμύρια για την υποτιθέμενη «πράσινη ανάπτυξη» και το λεγόμενο «ψηφιακό κράτος», δεν περιλαμβάνει πεντάρα τσακιστή για υποδομές πυροπροστασίας. Το μόνο που απέδειξε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης είναι πόσο υποκριτικές ήταν οι αναφορές του στην οικολογία, στην κλιματική αλλαγή και στην πράσινη ανάπτυξη.

Όμως νομίζω ότι οι «οικολογικές» αναφορές του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίζονται στην απόκρυψη των ευθυνών του για την τραγωδία που ζει η χώρα. Σε συνδυασμό με τα σενάρια που αποδίδουν τις πυρκαγιές σε εκρήξεις μετασχηματιστών της ΔΕΗ, θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή, του δικτύου διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Δεν αργεί, νομίζω, η ημερομηνία που ο κ. Χατζηδάκης θα έρθει να μας επισημάνει πόσο «αυτονόητη» είναι η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και η χρησιμοποίηση του τιμήματος για την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ. Διαφορετικά, θα μας πει ότι και το ρεύμα θα είναι πανάκριβο (λόγω των τελών στις εκπομπές αερίων) και θα κινδυνεύουμε από πυρκαγιές λόγω κλιματικής αλλαγής. Όπως και σε τόσες άλλες ιδιωτικοποιήσεις, πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Η απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή ρεύματος μπορεί να επιτευχθεί από τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, δεν χρειάζεται το «μαγικό ραβδί» του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος πρώτα μας λέει πόσα θα κερδίσουμε από τις ιδιωτικοποιήσεις και μετά δίνει κρατικές ενισχύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιώτες «επενδυτές», όπως έγινε πρόσφατα με τη «διάδοχο» της Ολυμπιακής, Aegean Airways.

Η πύρινη τραγωδία που ζούμε είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που αδυνάτισαν τις κοινωνικές παροχές τα τελευταία 30 χρόνια σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φυσικός αυτουργός της τραγωδίας και το μόνο που μπορεί να προσφέρει πλέον είναι η παραίτησή της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ