Φλερτάρουν με το lockdown τα νησιά μας!

Φλερτάρουν με το lockdown τα νησιά μας!

Αύξηση κρουσμάτων αναμένεται τις επόμενες μέρες

-Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τα νησιά μας, το ένα μετά το άλλο, καταγράφουν καθημερινά αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Στην αναμονή για lockdown βρίσκονται η Ίος, η Πάρος, η Τήνος, η Μύκονος (για δεύτερη φορά), η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη και η Ρόδος, που εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά θετικότητας (από 4% έως και 5,5%).

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι ακολουθούν τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Χαλκιδική και ο Βόλος, όπου και εκεί τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Αν και τα πρόστιμα πλέον πέφτουν σαν βροχή, μια μερίδα επιχειρηματιών –στον βωμό του κέρδους– και μια μερίδα πολιτών –στον βωμό της διασκέδασης αλλά και της άρνησης– συνεχίζουν να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Στο μεταξύ, σε όλη τη χώρα οι παιδικές κατασκηνώσεις αποδεικνύονται μια τεράστια υγειονομική βόμβα, αφού έ­χουν καταγραφεί περισσότερα από 200 κρούσματα, λόγω της διασποράς του ιού κυρίως από ανεμβολίαστο προσωπικό προς τα παιδιά, ενώ υπάρχει φόβος το επόμενο διάστημα να αγγίξουν και τα 500. Η απογοήτευση είναι μεγάλη τόσο για τα παιδάκια, που περίμεναν με αγωνία να πάνε στην κατασκήνωση, όσο και για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους, που βλέπουν να χάνουν οριστικά ένα πολύτιμο για αυτήν την εποχή εισόδημα. Δυστυχώς, οι προβλέψεις που κάνουν τα μαθηματικά μοντέλα για το ερχόμενο διάστημα δεν είναι τόσο ευχάριστες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, αν μέχρι τα μέσα Αυγούστου μείνουμε στο 53% των εμβολιασμένων, θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, αλ­λά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα. Αν όμως φτάσουμε στο 73% – 75%, τότε θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και θα έχουμε έναν καλό χειμώνα. «Για τις επόμενες ημέρες το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την η­μέρα, ενώ το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα. Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.

Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία.
Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα συνεχιστεί μια ήπια, αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων». Παράλληλα, σε κάποιες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας –όπου υπάρχουν άτομα τρίτης ηλικίας με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης– αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς μέσα στον Αύγουστο θα τους επισκεφθούν νεότεροι από τις μεγαλουπόλεις.

Επίσης, το βλέμμα των λοιμωξιολόγων είναι επικεντρωμένο στα νοικοκυριά, καθώς οι νεαροί θα επιστρέψουν από τα νησιά και κάποιοι θα μεταδώσουν τον ιό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα.

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας επίσης παραμένει σταθερός και ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ είναι ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις, συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση, αποτελούν την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης στον ιό για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, στις μεγαλουπόλεις σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρει επαφή, κυρίως ενδοοικογενειακή, με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως από νησιά.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζει σταθεροποίηση, αφού αυτήν την εβδομάδα είχαμε μια αύξηση περίπου 28%, τη στιγμή που την προηγούμενη είχαμε αύξηση 70%.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορονοϊού. Ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών.

Η πτωτική πορεία του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες ε­βδομάδες έχει σταματήσει, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευθούν στα νοσοκομεία, στη ΜΕΘ ή και να διασωληνωθούν, με τη διάμεση ηλικία αυτών που διασωληνώνονται και μπαίνουν στις ΜΕΘ να είναι στα 57 – 60 έτη.

Απέχουμε πολύ από την ανοσία της αγέλης
Μέχρι τις 29 Ιουλίου είχαν πραγματοποιηθεί 10.472.560 εμβολιασμοί από τους οποίους οι 5.116.350 αφορούσαν τη δεύτερη δόση. Παρ’ όλα αυτά, απέχουμε πολύ από τα επίπεδα του τείχους ανοσίας (80% – 85%), ώστε να έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ