Στα 20 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι ακάλυπτες επιταγές!

Στα 20 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι ακάλυπτες επιταγές!

Άλλη μια μεγάλη πληγή της πανδημίας

-Το συνολικό ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 272 δισ. ευρώ
-«Κούρεμα» χρέους προτείνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, αλλιώς τα λουκέτα είναι στην αναμονή

Προ των πυλών βρίσκεται μεγάλη απειλή, το μέγεθος της οποίας μπορεί να τινάξει στον αέρα την Αγορά και να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Αυτήν τη στιγμή το ύψος των ακάλυπτων επιταγών ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ.

Είναι έργο της πανδημίας, στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων, κυρίως του λιανεμπορίου, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο.

Πρόκειται για τον μεγάλο βραχνά των μεταχρονολογημένων επιταγών, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και οι παρατάσεις δόθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών και με το ok του Δημοσίου, συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθεί θύελλα λουκέτων.

Η τελευταία παράταση αφορούσε τις επιταγές του Μαΐου. Και ήδη οι υπόχρεοι / μικρομεσαίοι υποχρεού­νται να τις πληρώσουν. Ως προς το ύψος των επιταγών που κυκλοφορούν, παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι κάθε μήνα εκδίδονται επιταγές ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους.

Ήξεραν το πρόβλημα, αλλά το έβαζαν κάτω από το χαλί…
Διαβήματα προς την κυβέρνηση έχει κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και, αν δεν γίνει κάτι έ­γκαιρα, πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο από τις απλήρωτες επιταγές, που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο». Και επισημαίνει: «Όλες οι προηγούμενες μεταθέσεις των πληρωμών απλά έβαζαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί χωρίς να το λύνουν. Το επισημάναμε στην κυβέρνηση και στις τράπεζες χωρίς αποτέλεσμα και σύ­ντομα θα βρεθούμε μάρτυρες των αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα φέρει η φούσκα των επιταγών στην αγορά».
Διαγραφή μέρους του χρέους, αλλιώς λουκέτο

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι ξεκάθαρος: «Χωρίς τη λύση του “κουρέματος”, πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι οδυνηρές. Και για την επιχειρηματικότητα αλλά και για την απασχόληση, την κοινωνία και τελικά για τη χώρα».


Πόσα χρωστούν…

Δεν χρωστάει και λίγα ο ιδιωτικός τομέας… Το χρέος ξεπερνάει τα 272 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία των Εμπορικών Επιμελητηρίων, ο λογαριασμός έχει ως εξής:

– 110 δισ. ευρώ χρέη στην Εφορία,
– 40 δισ. ευρώ οφειλές στον ΕΦΚΑ,
– 102 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια,
– 20 δισ. ευρώ ακάλυπτες επιταγές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ