Θερμό φθινόπωρο στην Παιδεία περιμένει τον Μητσοτάκη

Θερμό φθινόπωρο στην Παιδεία περιμένει τον Μητσοτάκη

Η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, αλλά για την κυβέρνηση τα δύσκολα είναι μπροστά. Το φθινόπωρο προδιαγράφεται θερμό, αρχής γενομένης από τον χώρο της Παιδείας.

Το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια των πανεπιστημίων θα σημάνει την απαρχή ενός κύκλου κινητοποιήσεων και αντιδράσεων για την πολιτική που εφαρμόζει η ηγεσία του οικείου υπουργείου. Η υ­πουργός Ν. Κεραμέως θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα!

Ζήτημα πρώτο, η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με το οποίο διαφωνεί ένα σημαντικό τμήμα καθηγητών – δασκάλων, καθώς υποπτεύονται ότι η συ­γκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στον παροπλισμό ή ακόμη και την απόλυσή τους. Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι όσοι αρνηθούν να αξιολογηθούν θα υποστούν κυρώσεις και σ’ αυτές περιλαμβάνεται και η περικοπή των αποδοχών τους. Αναγγελία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ζήτημα δεύτερον, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, μέτρο που αν τεθεί σε ε­φαρμογή θα συνοδεύεται με σοβαρές ποινές για όσους δεν… συμμορφωθούν. Η αναστολή εργασίας και μάλιστα άνευ αποδοχών είναι μία από αυτές. Στο υπουργείο Παιδείας εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών και το πρόβλημα θα περιορισθεί σε μια μικρή μειοψηφία.

Το φθινόπωρο θα λειτουργήσουν διά ζώσης, ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια, τα πανεπιστήμια. Οι αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα θα αποτελέσουν την εύφλεκτη ύλη για ένα μπαράζ κι­νητοποιήσεων, πρωτίστως από τους φοιτητές και δευτερευό­ντως από το διδακτικό προσωπικό.

Τα μέτρα αστυνόμευσης των ΑΕΙ, οι αποφάσεις για τη διάρκεια των σπουδών («αιώνιοι φοιτητές») βρίσκουν αντίθετο ένα μεγάλο τμήμα των φοιτητών, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν με μαζικό τρόπο τις διαφωνίες τους λόγω του ότι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας. Η επιστροφή στα αμφιθέατρα το φθινόπωρο θα είναι η ευκαιρία.

Στις τάξεις της κυβέρνησης υ­πάρχει προβληματισμός για το κλίμα που θα επικρατήσει στον χώρο της Παιδείας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι αντιδράσεις να πάρουν τη μορφή καταλήψεων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ