Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2021 είναι πολύ τζαζ!

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2021 είναι πολύ τζαζ!

Το Σάββατο 31 Ιουλίου, πνέει Λεβάντες και μπλέκει την τζαζ με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ο δαιμόνιος Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του θα παρουσιάσουν νέες συνθέσεις για λύρα, πιάνο, κοντραμπάσο και κρουστά με εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά και αυτοσχεδιασμούς που βασίζονται τόσο στην τζαζ όσο και στη σύγχρονη μουσική. Ex oriente lux, λοιπόν!

Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 2 Αυγούστου με ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής το οποίο είναι και πολύ αγαπητό στην Καλαμάτα: το Spiral Trio αποτελούμενο από τους Σπύρο Μάνεση (πιάνο), Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο) και Αναστάση Γούλιαρη (ντραμς). Με όχημα τον τζαζ αυτοσχεδιασμό, καλούν το κοινό να τους ακολουθήσει σε ένα μοναδικό και απρόβλεπτο μουσικό ταξίδι.

Metamodal – Σωκράτης Σινόπουλος Quartet

Σάββατο, 31.07.2021, 21:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική

Νέες συνθέσεις για λύρα και πιάνο τρίο εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις

Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που βασίζονται τόσο στην τζαζ όσο και τη σύγχρονη μουσική, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος σημειώνει σχετικά: «Για εμένα το κουαρτέτο είναι η ιδανική ομάδα με την οποία μπορώ να εξερευνήσω καινούργιες συνθετικές ιδέες και νέες φόρμες, ενώ αυτό που εκτιμώ και απολαμβάνω περισσότερο είναι το ότι είμαστε σε θέση να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη με τέτοιο τρόπο που κάθε συναυλία μας να μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε για να παίξουμε μουσική μαζί».
Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011, δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου, και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM Records με τίτλο «Eight Winds» (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο «Metamodal» (ECM 2631) το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σωκράτης Σινόπουλος Quartet
Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ, τύμπανα
Γιάννης Σκανδάμης, ηχοληψία



Portrait in yellow – Spiral Trio

Δευτέρα, 02.08.2021, 21:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Ο ήχος του τρίο χαρακτηρίζεται από το διαρκές interplay, τη διαρκή και αυτοσχεδιαστική διάδραση των μουσικών δηλαδή, που σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των αυτοσχεδιαστικών τους ικανοτήτων φέρνουν στο μουσικό αποτέλεσμα έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της διαρκούς περιπέτειας, της φρεσκάδας, της ποικιλίας στη δημιουργία των μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση. Οι ακροατές των συναυλιών τους καλούνται να παρακολουθήσουν αυτήν την περιπέτεια που συντελείται κάθε στιγμή μπροστά τους, να συντονιστούν με το διαρκές παιχνίδι των τριών μουσικών και εν τέλει να βιώσουν μια βαθιά εσωτερική εμπειρία.

Από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, το Spiral Trio μετρά ήδη 8 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά μουσικά πράγματα, ταυτόχρονα είναι ένα από τα λίγα ελληνικά σχήματα με παρουσία σε ευρωπαϊκές σκηνές και φεστιβάλ. Οι τρεις κορυφαίοι μουσικοί, με σημαντική ήδη προσωπική πορεία ο καθένας στο όργανό του, δημιούργησαν το Spiral Trio από την ανάγκη τους να δουλεύουν ομαδικά και να πειραματίζονται πάνω στον μοντέρνο τζαζ αυτοσχεδιασμό. Με την πολύχρονη εμπειρία τους στις ελληνικές και ευρωπαϊκές σκηνές έχουν διαμορφώσει πια έναν ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο ήχο, τόσο ως μουσικές μονάδες όσο και ως σύνολο.

Η σύσταση του Spiral Trio έγινε το 2012. Από την πρώτη στιγμή η χημεία μεταξύ τους ήταν εμφανής και καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο μέσα από τις εμφανίσεις τους σε clubs και τζαζ φεστιβάλ στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2017 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Spiral Trio» από την ANKh Music Productions, που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά jazz standards, και, πρόσφατα, το 2021, ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Spiral Trio
Σπύρος Μάνεσης, πιάνο
Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο
Αναστάσης Γούλιαρης, τύμπανα

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη, και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο. Διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Το Φεστιβάλ στηρίζεται, επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάθεση περιορισμένων δελτίων εισόδου καθημερινά από τις 24 Ιουλίου 2021. 10:00-12:00 18:00-20:00
-Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και Πεζόδρομος Αριστομένους


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
1. Για την ομαλή και ασφαλή είσοδο στον χώρο είναι απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση του κοινού 45 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.
2. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.
3. Κατά τη διέλευσή τους προς και από τους χώρους των παραστάσεων, οι θεατές θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου ακολουθώντας τις οδηγίες του προσωπικού και τις σχετικές σημάνσεις, προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, ενώ δεν επιτρέπεται η παραμονή στους κοινόχρηστους χώρους.
4. Δεν προβλέπεται διάλειμμα.
5. Υπάρχει υποχρεωτική ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους.
6. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των θεατών σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που αναγράφονται στο εισιτήριό τους ή υποδεικνύονται από τους ταξιθέτες.
7. Με το πέρας της παράστασης η αποχώρηση γίνεται σταδιακά από τον χώρο υπό τις οδηγίες των ταξιθετών.


Σχολιάστε εδώ