Τα χειρότερα έρχονται

Τα χειρότερα έρχονται

Aυτή η επιδείνωση της πείνας στον κόσμο (+18% σε έναν χρόνο), η μεγαλύτερη τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, υπονομεύει περισσότερο από ποτέ τον στόχο του ΟΗΕ για την εκρίζωση του λιμού έως το 2030.

«Το 2020, περίπου 720 με 811 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετώπισαν την πείνα, δηλαδή σχεδόν 118 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2019, αν λάβουμε υπόψη το μέσο της ψαλίδας (768 εκατομμύρια», αναφέρει ο FAO στο έγγραφο αυτό, το οποίο δημοσίευσε με τη συνδρομή του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Unicef, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περισσότεροι από τους μισούς από τους ανθρώπους αυτούς ζουν στην Ασία (418 εκατομμύρια), περισσότερο από το ένα τρίτο στην Αφρική (282 εκατομμύρια) και 8% (60 εκατομμύρια) στη Λατινική Αμερική.

«Βλέπουμε ότι οι αριθμοί είναι στα ύψη», δήλωσε με αποδοκιμασία ο Ντομινίκ Μπιρζόν, διευθυντής του γραφείου του FAO στη Γενεύη.

Γενικότερα, 2,37 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε κατάλληλη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, δηλαδή 320 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2019.

«Πρόκειται για αύξηση ίση με ε­κείνη που παρατηρήθηκε κατά την προηγούμενη πενταετία», σύμφωνα με την έκθεση.

«Υπήρχαν παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την κατάσταση, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή, το οικονομικό σοκ με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπες ορισμένες χώρες», υπενθυμίζει ο Μπιρζόν και τονίζει ότι «όλα αυτά επιδεινώθηκαν από την πανδημία».

Σε ορισμένες χώρες, κυρίως στις φτωχότερες ανά τον κόσμο, όπου έ­χουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για παράδειγμα εμπόδισαν τους μικροκαλλιεργητές να πουλήσουν την παραγωγή τους στις αγορές, στερώντας τους έτσι έσοδα για τη διαβίωσή τους.

(Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: wikipedia.org/By Schreibkraft – Own work

 


Σχολιάστε εδώ