Τα κρουαζιερόπλοια υπό διωγμό στη Βενετία

Τα κρουαζιερόπλοια υπό διωγμό στη Βενετία

Υπογράφηκε επιτέλους το νομοθετικό διάταγμα, το ο­ποίο απαγορεύει στα κρου­αζιερόπλοια να φτάνουν μέχρι την πόλη της Βενετίας από την 1η Αυγούστου. Οι επιβάτες τους πλέον δεν θα αποβιβάζονται κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, αλλά στο εμπορικό λιμάνι της Μαργκέρα.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, έπειτα από χρόνια αναμονής σε όλο τον κόσμο. Μια απόφαση που περίμενε η Unesco, όπως και όλοι όσοι ήλθαν στη Βενετία και έμειναν άναυδοι από τις διαστάσεις των πλοίων αυτών, τα οποία περνούσαν από το πιο εύθραυστο και πιο όμορφο μέρος του κόσμου», τόνισε ο ιταλός υ­πουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ο ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί οικονομική στήριξη σε εταιρείες και επιχειρήσεις που μπορεί να ζημιωθούν από την απομάκρυνση των μεγάλων πλοίων από τη Βενετία.

«Πρόκειται για μια ημερομηνία-σταθμό, με στόχο την προστασία της λιμνοθάλασσας της Γαληνοτάτης» υπογράμμισε, τέλος, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Βέβαια, τα μέτρα αυτά για την απαγόρευση της εισόδου των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας ήρθαν αφού και η UNESCO απείλησε ότι θα τοποθετήσει την Ιταλία στη μαύρη λίστα για τη μη λήψη μέτρων που αφορούν την προστασία της Βενετίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κάτοικοι της Βενετίας προχώρησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Ιούνιο, όταν το κρουαζιερόπλοιο «MSC Orchestra», 92.000 τόνων, πέρασε από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, πλέοντας προς την Κροατία και την Ελλάδα.

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε διάταγμα για την κατασκευή τερματικού σταθμού εκτός του Μεγάλου Καναλιού, όπου τα πλοία άνω των 40.000 τόνων θα μπορούν να δέσουν, χωρίς να χρειασθεί να περάσουν μπροστά από την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών του έργου δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, τα μεγάλα πλοία θα ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Μαργκέρα, αλλά και αυτή η ενδιάμεση λύση δεν είναι ακόμη έτοιμη να υλοποιηθεί, διότι το λιμάνι δεν διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα κρουαζιερόπλοια.

(Reuters / ΑΠΕ)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: hania.news/


Σχολιάστε εδώ