Ο κορονοϊός έπιασε τις υγειονομικές αρχές στον ύπνο!

Ο κορονοϊός έπιασε τις υγειονομικές αρχές στον ύπνο!

-Ελλιπείς έλεγχοι και χαλάρωση των πολιτών οδήγησαν στο lockdown της Μυκόνου!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Παταγώδης ήταν η αποτυχία του σχεδίου για την προστασία των νησιών μας από τον κορονοϊό στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και των καλοκαιρινών διακοπών. Δεν αρκούν τα σχέδια επί χάρτου που κατέστρωσε το υπουργείο Υγείας με την Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους. Είναι αναγκαία και η πιστή εφαρμογή των μέτρων από όλους. Η Μύκονος απέδειξε ότι ο κορονοϊός είναι ύπουλος και έπιασε τις υγειονομικές αρχές στον ύπνο.

Από τις 5 Ιουλίου που ξεκίνησαν τα προληπτικά μέτρα για τη μετάβαση των ταξιδιωτών στα νησιά ήταν ολοφάνερο τι θα επακολουθούσε. Σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών μας:
• Απαραίτητη προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος σε νησί ήταν η βεβαίωση αρνητικού PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Κατά την επιβίβαση ήταν ανύπαρκτος ο έλεγχος από τις λιμενικές αρχές. Ο ναύτης του πλοίου απλώς μάζευε τα χαρτιά που του έδιναν οι επιβάτες.
• Στον βωμό του κέρδους, το πλοίο έφευγε με χωρητικότητα 100% και όχι 80% που καθόριζαν τα μέτρα. Στα τύπου «καταμαράν» ο ένας καθόταν δίπλα στον άλλο. Παράλληλα, κατά τον πλου άνοιγε η καντίνα, με συνωστισμό όσων ήθελαν να ψωνίσουν, οι οποίοι στη συνέχεια για να φάνε την τυρόπιτά τους ή να πιουν τον καφέ τους έβγαζαν μέσα στον κλειστό χώρο τις μάσκες τους.
• Στον τόπο προορισμού δεν ήταν μόνο τα πάρτι χωρίς μέτρα σε διάφορες βίλες, αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες –σκεπτόμενοι ότι πρέπει να βγάλουν «τα σπασμένα» και μη θέλοντας να δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους– δεν τήρησαν τα μέτρα ούτε ως προς τις αποστάσεις των τραπεζιών ούτε στο θέμα της μουσικής και του χορού.
• Υπάρχουν καταγγελίες και για καταλύματα τα οποία όχι μόνο δεν έκαναν απολύμανση για τον κορονοϊό, όπως ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη καθαριότητα.
• Τόσο οι έλληνες τουρίστες όσο και οι ξένοι δεν τηρούσαν τα προληπτικά μέτρα ούτε όταν έκαναν βόλτα στα στενά του νησιού ούτε όταν διασκέδαζαν τα βράδια στα μπαρ ούτε και στις ξαπλώστρες στις παραλίες, όπου ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, όπως έδειχναν και τα διάφορα πλάνα που βλέπαμε στα κανάλια ή στο Facebook (π.χ., Ψαρού στη Μύκονο).
• Να μη μιλήσουμε για τα γλέντια σε γάμους και βαφτίσια. Βρεθήκαμε μάρτυρες πρόσφατα σε γαμήλιο γλέντι, όπου από την απαλή μουσική δωματίου ο DJ πέρασε στα νησιώτικα και τότε οι νιόπαντροι, παραβιάζοντας τα μέτρα, σηκώθηκαν για χορό με συγγενείς και φίλους χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Έτσι, λοιπόν, η Μύκονος, αν και ο ντόπιος πληθυσμός είχε εμβολιασθεί κατά 95%, ήταν αναμενόμενο να οδηγηθεί σε lockdown, με πολλές συνέπειες για την τοπική οικονομία, ενώ υποψήφια είναι και άλλα νησιά.

Όσοι διαμαρτύρονται για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ας αναρωτηθούν αν έχουν κάνει οι ίδιοι το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία. Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να πάμε διακοπές και να γυρίσουμε υγιείς!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ