Σοφία Ζαχαράκη στο “Π”: Η κλιματική αλλαγή, κλειδί για τον τουρισμό

Σοφία Ζαχαράκη στο “Π”: Η κλιματική αλλαγή, κλειδί για τον τουρισμό

Στόχος, οι ειδικές μορφές διακοπών

-Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα βρει τον τουρισμό αρκετά διαφορετικό

Της
ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Υφυπουργού Τουρισμού


Την ίδια στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές βλέπω τα στοιχεία αφίξεων και κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι. Τα δείγματα είναι θετικά, με το 93% των ξενοδοχείων να έχουν ανοίξει μέχρι τις 11/7 και την πληρότητα να κινείται ήδη πάνω από το 50%, με τετραπλάσιες αφίξεις ταξιδιωτών μέχρι τις 15 Ιουλίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Όλα αυτά όμως σε μια στιγμή που η κατάσταση είναι ρευστή, με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και την πανδημία να απειλεί τους ανεμβολίαστους.

Έχοντας πλέον το δώρο της επιστήμης στα χέρια μας, το εμβόλιο, πρέπει να κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη.
Το στοίχημα της ασφάλειας στον τουρισμό κερδήθηκε το 2020. Εν όψει της φετινής σεζόν πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό έγινε ευρωπαϊκή πραγματικότητα, το σχέδιο επανεκκίνησης ανακοινώθηκε έγκαιρα και αναλυτικά και ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης μετέφερε το μήνυμα της οργανωμένης έναρξης σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού. Οι καμπάνιες εμβολιασμού εστίασαν στα νησιά μας, τα πρωτόκολλα επικαιροποιήθηκαν έγκαιρα, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στηρίχθηκαν με τα προγράμματα στήριξης. Συγχρόνως ενισχύσαμε τις πύλες εισόδου για τον οδικό τουρισμό με 24ωρη λειτουργία, προσθέσαμε ξενοδοχεία Covid όπου χρειάζεται, βελτιώσαμε και επεκτείναμε το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», με το βλέμμα μας στον εγχώριο τουρισμό, αφού πάνω από 700.000 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν απ’ αυτό. Και συνεχίζουμε αυτόν τον τουριστικό μαραθώνιο.

Η στιγμή όμως είναι ιδανική για να μιλήσουμε και για το αύριο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών, με την επίδραση που αυτές έχουν στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής και των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου, μαζί με την έντονη πλέον κλιματική αλλαγή αποτελούν τις σημαντικότερες παραμέτρους που πυροδοτούν τη μετεξέλιξη του τουρισμού διεθνώς. Η εκδήλωση της πανδημίας, με το πλήγμα που κατάφερε ειδικά στον τουριστικό κλάδο, λειτούργησε καταλυτικά για την επίσπευση αυτής της δυναμικής διαδικασίας. Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα βρει τον τουρισμό αρκετά διαφορετικό.

Από τη μια αποκαλύπτονται νέες ανάγκες, που επιτακτικά πρέπει να ικανοποιηθούν, με πρώτη την ανάγκη προστασίας της υγείας, με νέους κανόνες, που είναι πλέον επιβεβλημένοι. Από την άλλη, νέες ταξιδιωτικές τάσεις και συνήθειες έρχονται να πάρουν τη θέση τουριστικών φαινομένων και προτύπων, όπως αυτό του μαζικού τουρισμού. Γενικότερα, παρατηρούμε ότι οι ταξιδιώτες επιθυμούν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και στρέφονται στο πιο αργό ταξίδι, με στόχο να χαλαρώσουν και να ανακαλύψουν σε βάθος έναν τόπο μέσα από τις αισθήσεις τους. Συχνά επιλέγουν προϊόντα/υπηρεσίες που έχουν όχι μόνο μηδενική αλλά και θετική συμβολή στην κλιματική αλλαγή. Επιδιώκουν τη μείωση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, ενώ ενδιαφέρονται να επισκεφτούν αγροτικές περιοχές και να στηρίξουν τις τοπικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν βάση για τη συζήτηση σε σχέση με τον τουρισμό στη χώρα μας αλλά και βάση της χάραξης της πολιτικής μας. Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική μας είναι η βιωσιμότητα και η ψηφιακή μετεξέλιξη. Ειδικά για τον μετασχηματισμό και τη θωράκιση της ανθεκτικότητας του τουριστικού κλάδου αξίζει να αναφερθεί η έμφαση που δίνουμε ως υπουργείο, και προσωπικά ως αρμόδια υφυπουργός, στις ειδικές μορφές τουρισμού. Επενδύουμε στρατηγικά στη συστηματική ανάπτυξη και προβολή των αμέτρητων δυνατοτήτων που προσφέρει η χώρα μας σε κάθε επισκέπτη της. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και με προτάσεις που φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ, επενδύουμε στην ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, τουρισμού ευεξίας, του θαλάσσιου τουρισμού, την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και την προώθηση του αγροτουρισμού. Πριν από λίγες μέρες συγκροτήσαμε το Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας για τον Οικοτουρισμό με το ΥΠΕΝ, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη ΔιαΝΕΟσις, ενώ προχωρούμε στην υπογραφή μνημονίου με το ΥΠΕΝ, το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την πιστοποίηση και προβολή των προϊόντων των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura. Η Αθήνα θα είναι η έδρα του Κέντρου Έρευνας και Παρακολούθησης Βιώσιμου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του ΠΟΤ, με αποστολή του την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Η ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας στην τουριστική πολιτική της κάθε χώρας αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη προτεραιότητα των χωρών-μελών και ως η κορυφαία ευκαιρία για το μέλλον του τουρισμού.

Στην προσπάθεια αυτή, η οποία φέρει χαρακτηριστικά ενός εθνικού εγχειρήματος για την ανάκαμψη και την επιστροφή στον δρόμο της δημιουργίας και της αισιοδοξίας, ίσως το πιο ουσιώδες στοιχείο είναι ο άνθρωπος. Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των ανθρώπων του τουρισμού. Προχωράμε, μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 46 εκατ. ευρώ, σε επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 20.000 εργαζομένους στον τουρισμό και ανέργους σε νέα αντικείμενα, τα οποία η ίδια η αγορά μάς υποδεικνύει.

Ζήσαμε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους για τον κλάδο αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο το φως της εξόδου και της ελπίδας είναι πλέον ορατό.

Είναι χρέος μας όχι απλώς να επιτύχουμε την έξοδο, αλλά αυτή η έξοδος να είναι συντεταγμένη και με συγκεκριμένη κατεύθυνση, που θα επιτρέψει την εξερεύνηση νέων δρόμων ανόδου και δημιουργίας. Έχουμε μπροστά μας ιστορικές ευκαιρίες –ξεχωριστής σημασίας αυτή του Ταμείου Ανάκαμψης–, τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε, συνδυάζοντας αρμονικά την τουριστική ανάπτυξη με την προστασία του φυσικού μας πλούτου, στο διηνεκές. Είναι υποχρέωσή μας να επιτύχουμε, δεδομένου του πλούτου που τόσο απλόχερα μας έχει χαρίσει η φύση, των φιλότιμων ανθρώπων και της ιστορίας μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟN


Σχολιάστε εδώ