ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ

Ο Διεκδικητικός πατριωτισμός, το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι μια μοναδική, διαχρονική επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, γραμμένη για κάθε αναγνώστη που θέλει να ξέρει τι γίνεται, τι δεν γίνεται και τι είναι πραγματικά εφικτό στον τομέα αυτό.




Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Φίλης 


σε συνεργασία με τον
Μάκη Προβατά


Στις συζητήσεις του με τον Μάκη Προβατά, ο Κωνσταντίνος Φίλης σπάει στερεότυπα,
αποδομεί διαχρονικούς μύθους και προσφέρει μία ρεαλιστική
και διεκδικητικά πατριωτική θεώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, μέσα από ένα ταξίδι στους κυριότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας, περιγράφεται η μετεξέλιξή μας από επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα εθνικό κράτος και αργότερα σε μία σταθερή δημοκρατία της Δύσης, που όμως διατηρεί το βλέμμα της και στην Ανατολή. Εντοπίζονται οι παραλείψεις, οι ασυνέχειες αλλά και η προνοητικότητα που συχνά επέδειξε η ελληνική διπλωματία και αξιολογείται η μακροχρόνια πολιτική μας σε τρία επίπεδα: το παγκόσμιο, το ευρωπαϊκό και το περιφερειακό. Το βιβλίο πραγματεύεται την ελληνική πολιτική έναντι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας και ασφαλώς της Τουρκίας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, αναφέρεται στη σκληρή αλλά και την ήπια ισχύ, ενώ εισηγείται τρόπους και εργαλεία για την ενίσχυση των εθνικών μας θέσεων στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Ο Κωνσταντίνος Φίλης δίνει εντέλει περιεχόμενο στον «διεκδικητικό πατριωτισμό», όρο που ο ίδιος έχει επινοήσει. 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο  

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκλέχθηκε ανώτερο συνεργαζόμενο µέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και στη συνέχεια ανέλαβε ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του ίδιου πανεπιστημίου (2008-2010). Διδάσκει στη Ναυτική Σχολή Πολέµου, στη Σχολή Εθνικής Άµυνας, στην Αεροπορική Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, σε μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου. Συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, συμμετέχει στο Advisory Board της διαΝΕΟσις και είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουµ και του Ιδρύµατος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Είναι επίσης διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και σύµβουλος ενέργειας και γεωοικονοµικών της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηµατιών. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία του Η Ελλάδα στη γειτονιά της: Προκλήσεις, ανατροπές, κέρδη και ζημιές σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον· Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια· και Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν, ενώ παράλληλα διευθύνει τη σειρά «Προκλήσεις του μέλλοντος».

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, ΒΗΜΑ fm και Athens Voice Radio). Εχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την Athens Voice. Mεταξύ αυτών οι Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Dario Fo, Eric Hobsbawm, Irvin Yalom, Yuval Noah Harari, John Cleese, Eduardo Galeano, John Malcovich, Mikkhail Baryshnikov, Frank Serpico. Συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, για το οποίο έχει γράψει άρθρα και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Έχει συν-γράψει πέντε βιβλία συνομιλώντας με επιστήμονες και πολιτικούς: Όλα σε μια ζωή με τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή. Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο. Μόνο λίγα χιλιόμετρα: Ιστορίες για την Ιστορία και Ρίζες και θεμέλια: Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου. Από το Ντεσεβό στο Drone με την πρόεδρο του Δικτύου Άννα  Διαμαντοπούλου.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρίες
ISBN 978-960-484-672-6


Σχολιάστε εδώ