Τρύφων Αλεξιάδης στο “Π”: Η προπαγάνδα πάει καλά… η οικονομία;

Τρύφων Αλεξιάδης στο “Π”: Η προπαγάνδα πάει καλά… η οικονομία;

Του
ΤΡΥΦΩΝΑ Ζ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ
Αν. Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Πρόσφατα ένας έμπορος από το Πέραμα μου έλεγε τα παράπονά του για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφοφόρος της ΝΔ, πίστεψε στα προεκλογικά της πυροτεχνήματα και τώρα δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γιατί τον καταστρέφει οικονομικά και οδηγεί την οικογένειά του σε απελπισία.

Το παράπονο που έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν αποκαλύπτει – αναδεικνύει – καταγγέλλει τα ψέματα, την παραπληροφόρηση, την τεράστια απόσταση μεταξύ των όσων εκπέμπουν καθημερινά η κυβερνητική προπαγάνδα και τα καλοταϊσμένα «παπαγαλάκια» της και της πραγματικής εικόνα της αγοράς, της οικονομίας. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η σύντομη καταγραφή βασικών στοιχείων του τελευταίου δεκαμήνου για την οικονομία. Γιατί ενώ στην πολιτική υπάρχουν φιλοσοφικά και πολιτικά επιχειρήματα, για τα οποία μπορούν να γίνουν ατελείωτες συζητήσεις, στην οικονομία υπάρχουν αριθμοί και δεδομένα, που μόνο τα «νούμερα» δεν μπορούν να καταλάβουν. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα:

1.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2020 ξεπέρασε τα 20 δισ.! Το έλλειμμα του α’ τετραμήνου του 2021 είναι 6,2 δισ. και με απλή αναγωγή στο τέλος του έτους θα έχουμε ξανά έλλειμμα κοντά στα 20 δισ. Πώς από αυτήν την κατάσταση κάποιοι σχεδιάζουν μελλοντικούς προϋπολογισμούς με πλεόνασμα;

2.Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το πρώτο τρίμηνο 2021 αναφέρει τα εξής:

– Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 2,3 %, έναντι μείωσης κατά 1,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
– Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών ανήλθε στο 37,5 %, έναντι 34% τον Μάρτιο του 2020.
– Συνολικά η απασχόληση μειώθηκε.
– Δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, κύκλος εργασιών λιανικού εμπορίου, μόνιμη απώλεια παραγωγής, με πίνακες και δεδομένα, αναδεικνύουν την κακή κατάσταση.

3.Από τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι:

– 315 εκατ. ευρώ φόρους άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι τον Μάιο του 2021, έναντι 84 εκατ. τον Μάιο του 2020. Αύξηση 275%!
– Στο πεντάμηνο του 2021 το νέο ληξιπρόθεσμο από φόρους έφτασε τα 2,647 δισ., έναντι 2,365 δισ. στο πεντάμηνο του 2020. Αύξηση 12%!
– Σύνολο οφειλετών 3.905.073 τον Μάιο του 2021, έναντι συνόλου 3.853.889 τον Μάιο του 2020.
– Σε 1,3 εκατ. πολίτες επιβλήθηκαν τον Μάιο 2021 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις λογαριασμών κ.λπ.

4.Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αρμοδιότητα να προωθεί την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να φροντίζει για προσέλκυση επενδύσεων κ.λπ. –ο οποίος δεν έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα υγείας και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους–, δηλώνει στις 30/6/2021 ότι «δεν υπάρχουν αλλά λεφτά». Βεβαίως το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Την ίδια στιγμή η πληρωμή συνταξιούχων καθυστερεί για… τεχνικούς λόγους και τα φαρμακεία δεν πληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου για τον Απρίλιο 2021, πάλι για… τεχνικούς λόγους.

5.Σε πλειστηριασμό ή, σύμφωνα με τη φρασεολογία του εισηγητή, «σε πώληση μέσω συναινετικών λύσεων με τους οφειλέτες» θα βγουν 250.000 ακίνητα την προσεχή πενταετία, όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο «Fin Forum», όπως και ότι 1.000.000 ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια έχουν περάσει στον έλεγχο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

6.Αύξηση των πτωχεύσεων σε χώρες της Ευρωζώνης κατά 20%, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας –πιθανά αυξημένη λόγω χαρακτηριστικών της οικονομίας μας–, προβλέπει για το 2021 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

7.Το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη είναι 7%. Στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο (15% – 16%), σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΕΒΕΠ (14/7/2021).

8.Ο ρυθμός απόρριψης επιχειρηματικών δανείων έχει αυξηθεί. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν αύξηση του μεριδίου απορριφθέντων αιτήσεων δανείου ανήλθε στο 8%, έναντι 2% του προηγουμένου τριμήνου, σύμφωνα πάλι με το δελτίο Τύπου του ΕΒΕΠ (14/7/2021).

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα ακόμη, αλλά επέλεξα τα βασικά. Χωρίς διάθεση καταστροφολογίας, ούτε αντιγραφή της αντιπολιτευτικής πολιτικής της ΝΔ, που θριαμβολογούσε σε κάθε δυσκολία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτω οικονομικά δεδομένα, για να γίνει επιτέλους ο αναγκαίος δημόσιος διάλογος και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έστω και τώρα. Δυστυχώς, η ΝΔ φοβάται τον διάλογο, επειδή πολύ απλά θα αποκαλυφθεί η αλήθεια . Φοβάται τον διάλογο, όπως έκανε στην Επιτροπή Πισσαρίδη, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 – 2025.

Δηλαδή, σε βασικά εργαλεία οικονομικής πολιτικής, που υπερβαίνουν το συνταγματικό όριο της παρούσας Βουλής και θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση αποφεύγει τον διάλογο με κοινωνικούς, παραγωγικούς φορείς, με τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, με την κοινωνία και τους πολίτες. Χρέος μας είναι να οργανώσουμε αυτόν τον διάλογο και κυρίως τον αγώνα, για να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προστατέψει τη χώρα από τον κατήφορο στον οποίο την οδηγεί η ΝΔ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ