Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ: Η ώρα της αποχέτευσης και η επόμενη μέρα

Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ: Η ώρα της αποχέτευσης και η επόμενη μέρα

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΖΟΥΤΣΟΥ
Δημάρχου Παλλήνης


Επιτέλους, το μεγάλο και διαχρονικό όνειρο όλων των κατοίκων του Δήμου Παλλήνης γίνεται πραγματικότητα. Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται υπογράφουμε τη σύμβαση για το έργο της αποχέτευσης.

Το έργο ξεκινά και βγάζει τον δήμο μας από την τριτοκοσμική κατάσταση των βόθρων, βάζοντας τέλος στην περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση της πόλης μας.

Είναι ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, ενώ θα έχει και οικονομική ανταπόδοση για τα νοικοκυριά, που θα απαλλαχθούν από κόστος που φτάνει ακόμα και τα 2.000 ευρώ τον χρόνο, τα οποία δαπανούν σήμερα για εκκενώσεις βόθρων.

Η κατασκευή του θα έχει μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους ενώ θα είναι δωρεάν και οι συνδέσεις των ακινήτων, αφού εξασφαλίσαμε την πλήρη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Και όμως, για αυτό το αυτονόητο έργο πολιτισμού χρειάστηκαν δεκαετίες διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας και δέκα ολόκληρα χρόνια στοχευμένης, επίμονης και πεισματικής προσπάθειας, την οποία κάναμε ως Δημοτική Αρχή απέναντι στο γραφειοκρατικό «τέρας» της δημόσιας διοίκησης. Ένα «τέρας» που ευθύνεται για τόσα χαμένα χρόνια αλλά και για χαμένα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και αφού χάθηκαν, τα εξασφαλίσαμε πάλι εκ νέου.

Τώρα που ο κύκλος αυτής της μεγάλης προσπάθειας κλείνει, μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον. Με την αποχέτευση αλλά και το φυσικό αέριο, που συνεχίζεται και επεκτείνεται, ολοκληρώνονται οι βασικές υπόγειες υποδομές που έλειπαν για δεκαετίες από μια πόλη 80.000 κάτοικων, που βρίσκεται μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.

Ο επόμενος στόχος είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας, με σημαντικά έργα και παρεμβάσεις, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που μελετήσαμε και προωθούμε, παρά την πανδημία αλλά και τα εμπόδια που συνεχώς υψώνει η γραφειοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι ολόκληρους μήνες περιμέναμε την τυπική υπογραφή ενός δημοσίου υπαλλήλου για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή των σχολικών προαυλίων!

Κάθε έργο που έχουμε μελετήσει χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να περάσει από τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας από ό,τι για να κατασκευαστεί.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές περιβάλλον και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν, κατορθώσαμε να προχωρήσουμε τον σχεδιασμό μας. Μελετήσαμε και προωθούμε μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που θα αποτελέσουν τομή για την πόλη μας και σύντομα θα είναι ορατά στα μάτια των κατοίκων.

Αυτά είναι:

1. Το Άλσος Πανοράματος Παλλήνης, έκτασης 60 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο δημοτικό πάρκο στα Μεσόγεια. Μεταξύ άλλων, θα φυτευτούν 1.000 νέα δέντρα. Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής. Σύντομα υπογράφεται και δημοπρατούμε το έργο.
2. Το Πάρκο Ρέματος Παναγίτσας στον Γέρακα, έκτασης 40 στρεμμάτων, για το οποίο εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
3. Τους πέντε νέους κυκλικούς κόμβους στον Γέρακα, για τους οποίους προχωράμε τις διαδικασίες υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση με 2,5 εκατ. ευρώ.
4. Τα έργα οδοποιίας σε πάνω από 250 δρόμους, συνολικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ, και τα έργα πεζοδρομίων, συνολικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, για τα οποία ολοκληρώσαμε τους διαγωνισμούς. Ακολουθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
5. Τις 22 πιστοποιημένες και σύγχρονες παιδικές χαρές, που ήδη παραδώσαμε προς χρήση στους μικρούς μας φίλους καθώς και άλλες 10 παιδικές χαρές που θα ανακατασκευάσουμε και θα πιστοποιήσουμε, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.
6. Τις αναπλάσεις των σχολικών προαυλίων, έργο που ξεκινάει στο επόμενο διάστημα.
7. Το στέγαστρο του Κολυμβητηρίου Παλλήνης, για το οποίο εκδόθηκε και η οικοδομική άδεια για να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου, με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής.
8. Τα έργα αναβάθμισης στα τρία Αθλητικά Κέντρα του Γέρακα, που ολοκληρώνονται, και τα αντίστοιχα έργα στο Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης, για τα οποία ολοκληρώνονται οι μελέτες, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.
9. Το Κεντρικό Πράσινο Σημείο και οι Πράσινες Γωνιές Ανακύκλωσης, για τα οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
10. Τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΣΦΗΟ), για τους οποίους ξεκινήσαμε τη μελέτη με στόχο να είμαστε προετοιμασμένοι για τις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται στις μετακινήσεις μας.
11. Τις αναπλάσεις του κέντρου της Παλλήνης, της Κάντζας και του Αγίου Νικολάου, για τις οποίες ξεκίνησε η μελέτη των έργων.
12. Την ολοκλήρωση της αντικατάστασης και των τελευταίων παλαιού τύπου λαμπτήρων με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά σώματα και LED. Ολόκληρος ο Δήμος Παλλήνης θα διαθέτει πλέον σύγχρονο και επαρκή δημοτικό φωτισμό.
13. Τέλος, ξεκινήσαμε διαδικασία για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων στο Πεδίον Άρεως και στην περιοχή Έντισον καθώς και τη διαδικασία διερεύνησης ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Λόφου Λεβίδη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ