Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: Η εστίαση στο απόσπασμα

Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: Η εστίαση στο απόσπασμα

-Καλείται να λειτουργήσει σε εχθρικό περιβάλλον

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ


Σε ένα νέο, εν πολλοίς χαοτικό περιβάλλον, που βρίθει αλληλοαναιρούμενων διατάξεων, καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης, μετά και την εφαρμογή των νέων μέτρων την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα το κόστος ελέγχου και επιβολής των νέων μέτρων ελέγχου της πανδημίας, και ενώ το τέταρτο κύμα έχει περάσει τις πύλες, ισοδυναμεί με επιπλέον δυσκολίες, που για πολλές μικρές επιχειρήσεις θα αποδειχθούν μοιραίες, δοθέντος ότι η εστίαση δεν έχει την πολυτέλεια να αναθέσει σε τρίτους το βάρος των ελέγχων, όπως έκαναν για παράδειγμα οι εφοπλιστές, αναθέτοντας αυτό το έργο στο Λιμενικό Σώμα.

Από την άλλη, για να είμαστε αντικειμενικοί, το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων μόνο για εμβολιασμένους δίνει τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο κομμάτι επαγγελματιών που δεν διέθετε εξωτερικό χώρο (και ανέρχεται στο 22% των επιχειρήσεων) να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Με τι όρους όμως; Για να μπορεί μια επιχείρηση της εστίασης να ελέγχει στη είσοδο των καταστημάτων τους εισερχόμενους με τη βοήθεια της νέας εφαρμογής «Covid Free GR», θα πρέπει να απασχολήσει έναν επιπλέον εργαζόμενο, που θα στέκεται στην είσοδο και θα τσεκάρει τα πιστοποιητικά με τη δέουσα προσοχή. Επιχειρήσεις δε που λειτουργούν περισσότερες ώρες, μένοντας ανοικτές από το πρωί ή το μεσημέρι για παράδειγμα, θα πρέπει να απασχολήσουν και δεύτερη βάρδια. Με τι πόρους θα αντεπεξέλθουν σε αυτήν την υποχρέωση;

Τεράστια προβλήματα θα δημιουργηθούν επίσης όταν θα επιχειρηθεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων στις δεξιώσεις σε κλειστούς χώρους, μιας και οι διοργανωτές θα πρέπει να στείλουν προσκλήσεις μόνο σε εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό; Θα παίρνει το μελλοντικό ζευγάρι τηλέφωνο συγγενείς, συναδέλφους και φίλους και θα ρωτάει αν είναι εμβολιασμένοι για να στείλουν προσκλητήριο για τη δεξίωση;

Σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκαλέσει επίσης σε κάθε είδους επιχειρήσεις τυχόν απόφαση να θέσουν σε αναστολή εργασίας και άδεια άνευ αποδοχών όσους εργαζόμενους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Αν καταφύγουν στην καταγγελία σύμβασης πρέπει να καταβάλουν την αποζημίωση, που σημαίνει επιπλέον κόστος. Αν οι επιχειρήσεις δεν τηρήσουν τα μέτρα κινδυνεύουν με πρόστιμο 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας και 5.000 ευρώ τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, το πρόστιμο φτάνει τα 10.000 ευρώ και σε περίπτωση τρίτης προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι η ενίσχυση, με τη μορφή μη επιστρεπτέου κεφαλαίου, ίση με το 7% του τζίρου στην εστίαση δεν εκταμιεύεται με την ταχύτητα που απαιτούν οι συνθήκες. Καταβάλαμε μια τεράστια προσπάθεια για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, που μπορεί να εξελιχθεί σε ανάσα ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις, η πίστωση των ποσών ωστόσο γίνεται πολύ αργά.

Εν κατακλείδι, για μία ακόμη φορά, η εστίαση καλείται να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον αντίξοο και εχθρικό, επωμιζόμενη κόστη που δεν της αναλογούν…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ