Θερμοκρασίες στα ύψη…

Θερμοκρασίες στα ύψη…

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει και επίσημα πλέον τη νέα θερμοκρασία-ρεκόρ που καταγράφηκε στην ήπειρο της Ανταρκτικής και είναι στους 18,3 βαθμούς Κελσίου ή 64,9 βαθμούς Φαρενάιτ.

Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στη βάση Εσπεράντζα της Αργεντινής στις 6 Φεβρουαρίου 2020 και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5 βαθμών Κελσίου ή 63,5 βαθμών Φαρενάιτ, που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι θερμοκρασίες αναφέρονται μόνο στην ηπειρωτική Ανταρκτική, με την υψηλότερη θερμοκρασία σε ολόκληρη την περιοχή (όλος ο πάγος / η γη νότια των 60 βαθμών γεωγραφικού πλάτους) να είναι στους 19,8 βαθμούς Κελσίου ή 67,64 βαθμούς Φαρενάιτ, που καταγράφηκε στο Signy Island τον Ιανουάριο του 1982.

«Η επαλήθευση αυτού του μέγιστου ρεκόρ θερμοκρασίας είναι σημαντική επειδή μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος σε ένα από τα έσχατα σύνορα της Γης. Ακόμη περισσότερο από την Αρκτική, η Ανταρκτική παρακολουθείται ελάχιστα σε ό,τι αφορά τις καιρικές παρατηρήσεις, προβλέψεις, καταγραφές, παρόλο που και οι δύο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το κλίμα, τους ωκεανούς και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, γενικός καθηγητής Πετέρι Τάαλας.

Αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι συνεπές με την κλιματική αλλαγή που παρατηρείται. Ο WMO συνεργάζεται με το Σύστημα της Συνθήκης της Ανταρκτικής για να βοηθήσει στη διατήρηση αυτής της παρθένας ηπείρου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ