Οι Αυστραλοί «πήραν τα όπλα τους»

Οι Αυστραλοί «πήραν τα όπλα τους»

O Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η προειδοποίηση αυτή επιτροπής του ΟΗΕ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αυστραλίας, η οποία δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή και κατηγόρησε ότι υπάρχει πολιτική επέμβαση.

«Η μακροπρόθεσμη εικόνα του μεγαλύτερου παγκοσμίως συστήματος κοραλλιογενών υφάλων επιδεινώθηκε και χρειάζεται να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών», ανακοίνωσε η Ε­πιτροπή του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπάγεται στην UNESCO. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Σούζαν Λέι δήλωσε ότι η Καμπέρα θα προσφύγει κατά της σύστασης, σημειώνοντας ότι αυτή αντιβαίνει σε υπόδειξη που έγινε πριν από μόλις μία εβδομάδα και υπεραμύνθηκε της προστασίας του υφάλου από την Αυστραλία.«Πρόκειται για απόλυτη ανατροπή στη φυσιολογική διαδικασία», σημείωσε η Λέι.

Η Αυστραλία αγωνίζεται για χρόνια να διατηρήσει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκτός του καταλόγου με τις τοποθεσίες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ένα βήμα που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει εντέλει στην αφαίρεσή του από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το 2015 οι προσπάθειες άσκησης πιέσεων συμπεριέλαβαν τη φιλοξενία απεσταλμένων της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε μια παρθένα ζώνη του υφάλου, αλλά έκτοτε, όπως σημειώνουν επιστήμονες, το μεγαλύτερο παγκοσμίως ζωντανό οικοσύστημα έχει υποστεί τρία σημαντικά επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών λόγω κυμάτων σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων.

Η Λέι σημείωσε ότι η ίδια και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στη γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι.

«Η απόφαση αυτή ήταν λανθασμένη. Προφανώς υπήρχε πολιτική πίσω από αυτήν», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Καμπέρα πιστεύει πως η Κίνα, η ο­ποία προεδρεύει στην επιτροπή, ευθύνεται για την κίνηση αυτή, εν μέσω μιας όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα προσφύγουμε εναντίον της απόφασης αυτής, αλλά η Κίνα έχει τον έλεγχο», σημείωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς δεν είχε άδεια να μιλήσει στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπέρα δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στο αίτημα για σχολιασμό.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ω­στόσο, απέρριψαν το επιχείρημα ότι η σύσταση αυτή είναι πολιτικά υποκινούμενη και σημείωσαν ότι είναι σαφές ότι η Αυστραλία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τον ύφαλο, ιδιαίτερα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

«Δεν υπάρχει τρόπος να έχει συμβάλει στη σύσταση αυτή οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σε αυτή τη σύσταση κατέληξαν παγκοσμίου φήμης επιστήμονες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λεκ, επικεφαλής για τους ωκεανούς στο παράρτημα του Παγκόσμι­ου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Αυστραλία.

Η εξάρτηση της Αυστραλίας από την καύση άνθρακα την καθιστά μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν, αλλά η συντηρητική της κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη βιομηχανία που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιχειρηματολογώντας ότι σκληρότερη δράση για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα στοιχίσει θέσεις εργασίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Καμπέρα και το Πεκίνο οξύνθηκαν πέρυσι, αφού η Αυστραλία κατηγόρησε την Κίνα για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επιδίωξε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: sofokleousin.gr


Σχολιάστε εδώ