Μια ανάσα…

Μια ανάσα…

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα αναίρεσης που είχε κάνει η «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης πριν από οκτώ μήνες. Φυσικά, οι άνθρωποι αυτοί θα ακολουθήσουν τον γνωστό και τόσο… οικείο ευρωπαϊκό δρόμο, μέχρι να… δικαιωθούν.

Για τους υπόλοιπους, όλους αυτούς, δηλαδή, που η κοινή λογική δεν τους έχει εγκαταλείψει, απλώς… δόξα τω Θεώ!

Δημητράς, ο… άνεμος

Πριν ακόμα αντιδράσει το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Παναγιώτης Δημητράς καταδίκασε την απόφαση του Αρείου Πάγου, με μια εκτενή –στην ουσία, επιλεκτική– αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης.

Βλέπετε, σε κάποιους η… κυρία κοινή λογική κάνει διακοπές διαρκείας. Δηλαδή, οι επιλογές και προτεραιότητές τους την αναγκάζουν (πιστεύω)…

«Καταγγέλλουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, που αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και καλούμε την Ελλάδα να κινηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αρνείται και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αδειοδότηση των οργανώσεων πολιτών της ‘‘τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης’’. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων που στην κατεύθυνση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ συνεχίζει η ‘‘ΤΕΞ’’», καταλήγει ο κ. Δημητράς, που καταφέρνει τόσα χρόνια να βάζει τα δικά του κρυφά σημάδια… για να μη χάνει το… δέντρο.

Μαθαίνουμε… από τους ειδικούς

«Η Τουρκία ασκεί πολιτική εκτουρκισμού στη ΒΔ Συρία». Αυτό είπε ο σύριος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας τον μαφιόζο Σε­ντάτ Πεκέρ, ο οποίος έχει ισχυριστεί ότι η Τουρκία έστειλε όπλα στη Συρία και έχει εμπορικές σχέσεις με συγκεκριμένους ανθρώπους και ένοπλες ομάδες…

«Το κλεμμένο από τον ISIS πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθοδηγούνταν προσωπικά από τον γιο του Ερντογάν», είπε, επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος έλεγχε το παράνομο εμπόριο όπλων και πετρελαίου στη Συρία…

Ο Μπουσάρ Τζαφάρι, μιλώντας στην DW, επιβεβαίωσε ότι το 2014 μαζί με τα πυρομαχικά προς τους Τουρκμένους του Μπαγιρμπουτζάκ στάλθηκαν και όπλα στην οργάνωση Αλ Νούσρα. «Ενημερώσαμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γενική Γραμματεία και τις υποεπιτροπές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στέλνοντας 108 εμπιστευτικές επιστολές σχετικά με τη σχέση του καθεστώτος Ερντογάν και των χιλιάδων τρομοκρατών που δρουν στη Συρία, που δυστυχώς ήρθαν στη χώρα μέσω των κοινών μας συνόρων με την Τουρκία», είπε ο σύριος ΥΠΕΞ και επισήμανε: «Θα ήθελα να δηλώσω πως οι ισχυρισμοί του Σεντάτ Πεκέρ είναι απόλυτα αληθινοί.

Ο σύριος ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης πως ο Χεϊσέμ Τοπαλτζά, που τον Μάιο του 2013 μετέφερε δύο λίτρα του αερίου σαρίν, ήταν πράκτορας της ΜΙΤ. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Χεϊσέμ χρησιμοποίησε κόμβους ανθρωπιστικής βοήθειας για να περάσει λάθρα το σαρίν.

Ο Τζαφάρι κατηγόρησε επίσης την Τουρκία πως ασκεί μια πολιτική εκτουρκισμού στη ΒΔ Συρία, εξαναγκάζοντας Κούρδους και Άραβες να φύγουν από εκεί και αλλάζοντας έτσι τη δημογραφία και την κουλτούρα της περιοχής. Ενδιαφέρουσα η επιλογή λέξεων από τον υπουργό για να περιγράψει την κατάσταση. «Αυτό έχει γίνει ανυπόφορο», είπε.

Η πολυκατοικία…

Και έτσι όπως ο… αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα «καίγεται» από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που βεβαίως δημιουργούν οι ίδιοι οι θιασώτες τους είτε μιλούμε για φυσικά πρόσωπα είτε για διεθνείς οργανισμούς, κάπως… παράταιρη ακούγεται η είδηση ότι οι Τούρκοι έριξαν εθνοφρουρούς, οι οποίοι έπεσαν στις μάχες της περιοχής του ΓΣ Πράξανδρος ή εκτελέστηκαν μετά τη σύλληψή τους, στο… φρεάτιο ανελκυστήρα υπό ανέγερσης πολυκατοικίας…

«Προ της τουρκικής εισβολής του 1974 στην περιοχή βρίσκονταν τρεις υπό ανέγερση πολυκατοικίες και ήταν οι μόνες στην περιοχή. Στη μία πολυκατοικία διεξήχθησαν μάχες μεταξύ τούρκων εισβολέων και εθνοφρουρών, οι οποίοι ε­γκλωβίστηκαν σε αυτές. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες, στο φρεάτιο της μίας πολυκατοικίας, όπου θα εγκαθίστατο ο ανελκυστήρας, ρίχτηκαν οι νεκροί, προφανώς επειδή ήταν η εύκολη λύση, αφού υπήρχε λάκκος έτοιμος», σημειώνει το philenews και προσθέτει:

«Το θετικό για τους συγγενείς που τους αναζητούν (αν υπάρχει κάτι θετικό στον θάνατο ενός ανθρώπου) είναι ότι ο ανελκυστήρας ουδέποτε τοποθετήθηκε, οπόταν δεν χρειάζεται να ξηλωθεί, ενώ από την άλλη δεν χρειάζεται να κατεδαφιστούν τμήματα της πολυκατοικίας, κάτι το οποίο ίσως σήμαινε και την οριστική εγκατάλειψη της προσπάθειας εντοπισμού τους.

Όπως έγραψε ήδη ο ‘‘Φ’’, στις πολυκατοικίες διαμένουν τούρκοι υπαξιωματικοί, κάτι το οποίο επίσης αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων. Άλλες πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους να έθαψαν και αγνοούμενους σε ανοικτό χώρο των υπό αναφορά πολυκατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή πολέμησαν άνδρες του 241 ΤΠ, του 120 ΛΒΟ και καταδρομείς της 33ης Μοίρας».

Στο θέμα περιλαμβάνεται η μαρτυρία του κ. Γιαννάκη Τριγγή, αδελφού ενός καταδρομέα που σκοτώθηκε στη μάχη της πολυκατοικίας του ΓΣ Πράξανδρος, ο οποίος δήλωσε πως, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε, ο αδελφός του έπεσε κατά τη διάρκεια προσπάθειάς του να εγκαταλείψει την πολυκατοικία και μάλιστα κειτόταν νεκρός πάνω στη σκάλα. Και συνεχίζει: «Τότε, οι εθνοφρουροί που εγκλωβίστηκαν στην πολυκατοικία έλαβαν οδηγίες από τον επικεφαλής αξιωματικό τους να εγκαταλείψουν την πολυκατοικία ανά δύο και την ώρα της προσπάθειάς τους να καλύπτονται από συναδέλφους τους.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που περισυνέλλεξε ο κ. Τριγγής, πίσω από την πολυκατοικία υπήρχε σωρός άμμου η οποία χρησιμοποιείτο για την ανέγερση του κτηρίου και όσοι το εγκατέλειπαν πηδούσαν από τον όροφο πάνω στην άμμο»…

«Ο καταδρομέας αδελφός του φερόταν να θάφτηκε στους Βοτανικούς Κήπους, όπου εντοπίστηκαν λείψανα 39 αγνοουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επίσης ετέθησαν ενώπιόν του, αγνοούμενοι μάλλον θάφτηκαν και στην προέκταση των Βοτανικών Κήπων, προς τη θάλασσα. Στη συ­γκεκριμένη περιοχή οι Τούρκοι φέρονται να μετέφεραν ελληνοκύπριους νεκρούς (εκτελεσθέντες ή πεσόντες) μέσα σε φορτηγά και να τους έθαψαν αφού τους εκφόρτωσαν. Πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους να έθαψαν και νεκρούς πλησίον κλινικής στον δρόμο προς τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας», καταλήγει το δημοσίευμα…

Έλλη Μητακίδου

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ