Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Η κοινωνική κατακραυγή υποχρεώνει την κυβέρνηση σε υποχώρηση από την ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Η κοινωνική κατακραυγή υποχρεώνει την κυβέρνηση σε υποχώρηση από την ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτού Β1’ Βόρειας Αθήνας


Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, παραπέμπει πλέον στο φθινόπωρο την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, παρότι το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση με πανηγυρικές ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών. Προφανώς υπαναχωρεί κάτω από τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και την ανάδειξη του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού κόστους της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης.

Σταθερή κυβερνητική επιδίωξη είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Μια νεοφιλελεύθερη επιλογή που πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία, καθώς υπονομεύει το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και τον διανεμητικό του χαρακτήρα και καταλύει την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών. Πλήττει τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων καθίσταται αβέβαιη και επισφαλής. Πλήττει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου, χωρίς ουσιαστική εγγύηση για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων που θα λάβουν.

Με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές συντάξεις, προκαλώντας ένα τεράστιο κενό, άνω των 56 δισ. ευρώ, στη χρηματοδοτική κάλυψή τους. Αυτό το υπέρογκο κόστος θα κληθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, με μεγάλη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους κατά 49%. Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, προς όφελος λίγων ιδιωτικών και κυρίως πολυεθνικών συμφερόντων. Πλήττει το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ, ταυτόχρονα, με προκλητική διάταξη απαλλάσσει τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων, «από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής». Αποκρύπτεται όμως σκόπιμα ότι από τις 30 χώρες που επιχείρησαν, από το 1981 και μετά, να κεφαλαιοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση οι 18 προχώρησαν σε εκ νέου μεταρρύθμιση, επιστρέφοντας σε διανεμητικό σύστημα συντάξεων. Αναγκάστηκαν σε αυτήν την αλλαγή επειδή αποδείχθηκε ότι το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης είχε μεγαλύτερο κόστος μετάβασης από το αρχικά εκτιμώμενο, αυξημένο ρίσκο από τη λειτουργία των αγορών, υψηλό κόστος διαχείρισης, ενώ τελικά απέδωσε χαμηλές συντάξεις εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και κρίσης, φέρνει ένα αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, ανοίγοντας την κερκόπορτα για μελλοντική συνολική κεφαλαιοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τζογάρει τη ζωή των επόμενων γενεών, τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων και υπονομεύει το δημόσιο, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Έχει όμως πλέον απομονωθεί και εισπράττει την αυξανόμενη αντίθεση από τους εργαζομένους και την κοινωνική πλειοψηφία για τον αντεργατικό «νόμο Χατζηδάκη» και τη συνολική αντικοινωνική πολιτική της.

Με τις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις διαμορφώνουμε το πλαίσιο και τη δυναμική μιας προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας και πλειοψηφίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων και των κοινωνικά αδύναμων, που επιζητά την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική προοπτική της χώρας μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ