Ανάλεκτα

Ανάλεκτα

Τα νέα δάνεια

Διπλασιάστηκε σχεδόν (1,062 δισ. ευρώ) το ποσό των νέων επιχειρηματικών δανείων που χορήγησαν οι Τράπεζες τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια χορηγήσεων. Αντίθετα, τα επιτόκια καταθέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, με αποτέλεσμα το επιτοκιακό περιθώριο να περιοριστεί στο 3,66% από 3,90% που ήταν τον Μάρτιο.

Γκρίνιες

Αν και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ήταν επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως και όλα τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα πράγματα μεταξύ τους μπορεί να χρειάζονται έξωθεν παρέμβαση για να ομαλοποιηθούν. Φαίνεται ότι μεταξύ τους έχουν προκύψει και διαφωνίες σε επιχειρησιακά θέματα.

Αλλαγές

Η ελεύθερη αγορά φαίνεται ότι υπερτερεί κατά πολύ των όποιων εθνικών συμφερόντων της χώρας. Εταιρεία ελληνικών συμφερόντων περνά 100% στα χέρια των γειτόνων. Η «Καλλιμάνης», που ιδρύθηκε το 1956, από market leader στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων, με μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών άνω των 42 εκατ. ευρώ πριν λίγα χρόνια, τώρα αλλάζει ρότα…

Η αγορά θέλει προσοχή

Όσον αφορά την παρέμβαση της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ για την ανάκληση ενεργοποίησης της ρήτρας εκπομπών Co2, έχει επικρατήσει η άποψη ότι αυτή έγινε για λόγους συγκρισιμότητας και τυποποίησης των ρητρών που εφαρμόζονται από το σύνολο των προμηθευτών.

Στην πραγματικότητα, η ρήτρα Co2 που ενεργοποίησε η ΔΕΗ αποτελούσε τυπική περίπτωση σταυροειδούς επιδότησης της λιγνιτικής της παραγωγής από την προμήθεια και η ενεργοποίησή της ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει τα αντανακλαστικά της Αρχής. Εξ ου και η άμεση αναδίπλωση της ΔΕΗ, με την αναστολή της ρήτρας Co2 και την εφαρμογή της νέας ρήτρας αναπροσαρμογής. Η ΔΕΗ πρέπει να προσέχει τα θέματα που δημιουργούνται σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ανταγωνιστική αγορά.

Είδαν εχθρό

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται στην οργίλη διάψευση των δημοσιευμάτων που εμφάνιζαν τον Α­λέξη Τσίπρα να έχει υποβάλει αίτημα στον Γιώργο Παπανδρέου για ένταξη του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Πέραν αυτών, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι πίσω από τις εν λόγω διαρροές κρύβονται κύκλοι του Μαξίμου, που θα ήθελαν να «κάψουν» ο­ποιαδήποτε κίνηση προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρώο χώρο.

Το σπίτι

Ένα από τα ωραιότερα σπίτια στο Νησί των Ανέμων απέκτησε προ ημερών κορυφαία και προβεβλημένη επιχειρηματική οικογένεια. Η βίλα βρίσκεται στην Αγία Άννα, διαθέτει ιδιωτικό κόλπο με μικρή παραλία και ανήκε σε μεγαλοεφοπλιστή, ο οποίος την πούλησε στη μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια αντί ποσού 6,5 εκατ. ευρώ.

Βοηθάει τουριστικά η Αμερική

Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα μειώνονται, έντονα σημάδια αναζωογόνησης εμφανίζουν οι κρατήσεις των αεροπορικών εταιρειών από ΗΠΑ προς Αθήνα, πόλη-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Πριν από την πανδημία οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις μεγαλύτερες πηγές τουρισμού στην Ελλάδα, με περισσότερους από 1,1 εκατ. επισκέπτες το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η Delta Air Lines έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία που επανεκκίνησε τις πτήσεις της μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Την ίδια ώρα επιστρέφει στην απευθείας σύνδεση Νέας Υόρκης – Αθήνας η αεροπορική εταιρεία Emirates, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο απουσίας. Άντε να δούμε αν και πόσο θα καλύψουμε απώλειες…

Οι σταθμοί

Ο οδικός τουρισμός αποτελεί τον τροφοδότη της Βόρειας, κυρίως, Ελλάδας. Οι τρεις σταθμοί με τον μεγαλύτερο όγκο κίνησης είναι σταθερά ο Προμαχώνας (στον Νο­μό Σερρών, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), οι Εύζωνοι (στον Νομό Κιλκίς, στα σύνορα με τα Σκόπια) και η Νυμφαία (στον Νομό Ροδόπης, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα).

Τους εντόπισαν

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών βρίσκονται μεγαλόσχημοι έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από φιλορωσικές δυνάμεις. Οι εν λόγω επιχειρηματίες παραβιάζουν συστηματικά το ε­μπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κριμαία, ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και στη Λευκορωσία.


Θα μας τρελάνουν με την πανδημία

Έχει παρατηρηθεί από νωρίς ότι οι άνδρες νοσούν βαρύτερα και νοσηλεύονται συχνότερα λόγω Covid-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η παρατήρηση αυτή έχει οδηγήσει στην υπόθεση ότι η ορμόνη του φύλου, η τεστοστερόνη, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ενώ τα γυναικεία οιστρογόνα μπορεί να είναι προστατευτικά.

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις της τεστοστερόνης στους άνδρες είναι μεταβλητές και εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες. Μια μελέτη από τις ΗΠΑ διερεύνησε τη σχέση των ορμονών του φύλου με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και νόσησης από Covid-19.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 90 άνδρες και 62 γυναίκες, μέσης ηλικίας 63 ετών, που προσήλθαν με Covid-19 στο νοσοκομείο. Στους συμμετέχοντες μετρήθηκαν, μεταξύ άλλων δεικτών, η τεστοστερόνη και η οιστραδιόλη. Σε 66 άνδρες με σοβαρή Covid-19 οι μέσες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης ήταν χαμηλότερες την ημέρα εισαγωγής, συγκριτικά με 24 άνδρες με ήπια νόσο. Για σκέψου…


Με το βλέμμα στις εξαγωγές…

…ηλεκτρικής ενέργειας προς την ευρύτερη περιοχή, ο Όμιλος Κοπελούζου έκανε την κίνηση για την αύξηση ισχύος της σχεδιαζόμενης νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, η Damco Energy, μέσω της οποίας ο ισχυρός Όμιλος προωθεί το συγκεκριμένο πλάνο, υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση τροποποίησης της σχετικής άδειας, λόγω αύξησης της αδειοδοτούμενης ισχύος, από 662 MW σε 840 MW.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ