“Χίλια καντάρια ζάχαρη”, για τα Γιάννενα και την κυρά Φροσύνη

“Χίλια καντάρια ζάχαρη”, για τα Γιάννενα και την κυρά Φροσύνη

Συγγραφέας
Ανθούλα Διαμάντη – Κηπιώτη


«Χίλια καντάρια ζάχαρη» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Ανθούλας Διαμάντη-Κηπιώτη, αναπλ. καθηγήτριας της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.

Η ιστορία της κυρά Φροσύνης είναι γνωστή σε όλους, αλλά συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο των αφηγήσεων με όλες τις παραλλαγές και τις φορτίσεις της. Στο παρόν αφήγημα ιστορία και μυθοπλασία μοιάζουν αξεδιάλυτες, ωστόσο ο μίτος των πραγματικών γεγονότων ουδέποτε χάνεται, κάθε άλλο μάλιστα. Ο μύθος χτίζεται σταδιακά, γύρω από τη λίμνη των Ιωαννίνων, τα βράχια και το Τζαμί του Αλή Πασά. Η Φροσύνη γεννιέται, μεγαλώνει, παντρεύεται παρά τη θέλησή της, ερωτεύεται τον Μουχτάρ. Ο Αλή εξοργίζει και γοητεύει ταυτόχρονα, είναι ισχυρός και αμείλικτος –η θέση του Σουλίου στη συλλογική μας μνήμη έρχεται να ριζώσει ανάμεικτη με περηφάνια και πόνο.

Το βιβλίο αναπτύσσεται και απλώνεται με μια τρόπον τινά σπειροειδή κίνηση απ’ έξω προς τα μέσα, και κατορθώνει –φτάνοντας στον πυρήνα της ιστορίας– να συμπυκνώσει όλο το ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό και ψυχικό βάρος μιας πραγματικής εικόνας που της χαρίστηκε το προνόμιο του μύθου.

«Τα γεγονότα του παρελθόντος δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, δεν μπορούμε να τα ξεγράψουμε, αλλά ίσως μπορούμε να τα ξαναδούμε από μια άλλη γωνία ή με ένα διαφορετικό φωτισμό»,  επισημαίνει η συγγραφέας Ανθούλα Διαμάντη – Κηπιώτη και προσθέτει: «Μεγάλωσα ακούγοντας την ιστορία της κυρά Φροσύνης σε διάφορες παραλλαγές. Τώρα σε πλήρη ωριμότητα κάνω το ταξίδι της διερεύνησης της με σεβασμό και τρυφερότητα. Ένα ταξίδι συναρπαστικό!». 


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ανθούλα Διαμάντη – Κηπιώτη γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν διορίστηκε στην ίδια Σχολή, όπου και εξελίχθηκε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες έως αυτήν της αναπληρώτριας καθηγήτριας. Από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: «Πανωφόρια», «Γεια στο στόμα σου», «Βήματα στην ομίχλη» και «Ο παππούς Καπετάν Γιάννης».



Πληροφορίες και κεντρική διάθεση του βιβλίου:
ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις 
Αδριανείου 3 & Κατεχάκη, 115 25 Αθήνα (Ν. Ψυχικό)
Τηλ.: 210 – 67 14 371, 67 14 340



 


Σχολιάστε εδώ