Κεφαλονιά: O δορυφόρος Sentinel-2 είδε 6.000 στρέμματα στάχτης…

Κεφαλονιά: O δορυφόρος Sentinel-2 είδε 6.000 στρέμματα στάχτης…

Περίπου 6.000 στρέμματα κάηκαν στην Νοτιοανατολική Κεφαλονιά κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 2ας , 3ης και 4ης Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις με βάση τις εικόνες του Ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2.

Στην εικόνα που ακολουθεί, με καφέ αποχρώσεις παρουσιάζονται οι καμένες περιοχές όπως υπολογίστηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr ενώ φαίνονται και οι νεφώσεις που κάλυπταν τα δυτικά τμήματα του νησιού κατά την στιγμή της σάρωσης του δορυφόρου.


Οι καμένες περιοχές στη Νοτιοανατολική Κεφαλονιά (καφέ αποχρώσεις) όπως καταγράφηκαν από τον Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δορυφόρο Sentinel-2

Οι εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), αναφέρουν ότι το 37% περίπου ήταν καλλιεργήσιμες περιοχές, 47% χαμηλή βλάστηση και το 16% δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

Κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή της Κεφαλονιάς  η οποία επλήγη από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 3 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.


Σχολιάστε εδώ