Γιάννος Χαραλαμπίδης στο “Π”: Τις τραγικές συνέπειες της Πενταμερούς ζει η Κύπρος

Γιάννος Χαραλαμπίδης στο “Π”: Τις τραγικές συνέπειες της Πενταμερούς ζει η Κύπρος

Έμειναν στο τραπέζι τα «δύο κράτη» και η Τουρκία απειλεί με κρίση λόγω φυσικού αερίου

-Ο κατακτητής δικάζει τον κατακτημένο για τις περιουσίες στην Αμμόχωστο

Του
ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Δρος των Διεθνών Σχέσεων


Τις τραγικές συνέπειες της Πενταμερούς της Γενεύης ζει η Κύπρος, γεγονός που το μαρτυρούν τα νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα την περασμένη Πέμπτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι χωρίς αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και της λύσης των δύο κρατών είναι άδικος κόπος η σύγκληση νέας Πενταμερούς.

Ταυτοχρόνως, αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, προανήγγειλε νέα κρίση περί τον Νοέμβριο, όταν θα αρχίσει κύκλος ερευνών εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως τόνισε ο τούρκος ΥΠΕΞ:

1. Η Κυπριακή Δημοκρατία από το ’60 αποτελείται από δύο λαούς. Και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες.
2. Τμήμα των ερευνών που διεξάγονται από την Κυπριακή Δημοκρατία εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
3. Δεν πρέπει κανένας να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και τα δικά της συμφέροντα καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Τα τουρκικά δικαστήρια
Στο θέμα της Αμμοχώστου η Τουρκία έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά της και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη με τη φιέστα, πολιτικού περιεχομένου, που ετοιμάζεται να στήσει ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της εισβολής, όταν θα επισκεφτεί παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο. Η τουρκική πλευρά όχι μόνο ανοίγει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ ταυτοχρόνως τους καλεί να προσφύγουν, εάν το επιθυμούν, στις λεγόμενες «Επιτροπές Αποζημιώσεων» της Άγκυρας για να βρουν το δίκιο τους.

Κατά τον ισχυρισμό της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, το 95% των ιδιοκτησιών στην περίκλειστη πόλη ανήκει στα Βακούφια. Γίνεται, δε, αντιληπτό ποια θα είναι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου στα Κατεχόμενα. Συν το γεγονός ότι συμβαίνει το πρωτάκουστο: Ο κατακτητής δικάζει τον κατακτημένο και αποφασίζει εάν έχει ή δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας.

Αμμόχωστος και αποδοχή ψευδοκράτους
Πέραν τούτου, υπάρχουν πληροφορίες ότι, ούτως ή άλλως, ο Ταγίπ Ερντογάν θα καλέσει τους νόμιμους κατοίκους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά να τελούν υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Αφενός θέλει να διχάσει όχι μόνο τους Αμμοχωστιανούς αλλά και το σύνολο των Ελληνοκυπρίων, αφετέρου, εφόσον δεν εισπράττει την υπογραφή για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία, επιθυμεί να πετύχει τον στόχο του διά της πλαγιάς οδού, στη λογική του acknowledgement, δηλαδή την αποδοχή, όπως αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, ύπαρξης χωριστής οντότητας στον Βορρά, ως προηγούμενο βήμα της πλήρους αναγνώρισης.

Το λευκό ποινικό μητρώο
Η Πενταμερής ήταν μια πλήρης αποτυχία, διότι αφενός δεν απετράπησαν τα νέα τετελεσμένα, όπως υποσχέθηκαν Αθήνα και Λευκωσία, και αφετέρου έμεινε στο τραπέζι των συνομιλιών η λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία μάλιστα εκβιάζει ότι εάν δεν υπογράψουν οι Ελληνοκύπριοι τη λύση των δύο κρατών, θα την εφαρμόσει διά της σκιάς της ισχύος της και των τετελεσμένων.

Ο δρόμος για την εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής στην Αμμόχωστο είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έδωσαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λευκό ποινικό μητρώο στην Άγκυρα, αφού ούτε κυρώσεις επιβλήθηκαν ούτε βέτο ασκήθηκε, όπως είχε υποσχεθεί προ μηνών ο κύπριος Πρόεδρος, με τη σύμφωνη γνώμη του έλληνα πρωθυπουργού. Το ήσυχο, όπως ελέχθη, καλοκαίρι συνδέεται πλέον με την εμπέδωση της διχοτόμησης στην Κύπρο, χωρίς η Τουρκία να πληρώνει κόστος, καθώς και με το πάγωμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κύπρου και της Ελλάδας στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα τους.

Η επιλογή Αναστασιάδη – Μητσοτάκη
Πλέον ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχουν μόνο μία επιλογή: Να ζητήσουν έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας και τη διακοπή των ενταξιακών της διαδικασιών λόγω της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και των αρχών και αξιών της. Οι κυρώσεις μπορούν να εφαρμοστούν στη βάση του μοντέλου της Λευκορωσίας ή ακόμη και της Κριμαίας. Εάν οι ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν, τότε θα αποκαλυφθεί και εντός της γηραιάς ηπείρου αλλά και διεθνώς ότι οι αναφορές περί σεβασμού της δημοκρατίας και των αρχών της ΕΕ δεν ισχύουν στην πράξη και ότι η ΕΕ έχει ταπεινωθεί και εξευτελιστεί από την Τουρκία.

Εμείς, ως Ελληνισμός, ούτως ή άλλως έχουμε κόστος. Τι περισσότερο έχουμε να χάσουμε από μια τέτοια κίνηση, παρά μόνο να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας ή και να προχωρήσουμε σε μια διπλωματική αποτρεπτική πολιτική. Η Άγκυρα εφαρμόζει τη μέθοδο του σαλαμιού. Μετά την Κύπρο ακολουθεί το Αιγαίο και η Θράκη. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ψιθυρίζει τις προθέσεις της αλλά τις φωνάζει και τις κάνει πράξη βήμα βήμα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ