Εκπνοή

Εκπνοή

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Ted Chiang

Εκπνοή

σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου

 

Στο νέο βιβλίο διηγημάτων του Ted Chiang, που διακρίθηκε από τους New York Times ως ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία του 2019, o δημοφιλής Αμερικανός συγγραφέας προσεγγίζει την επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανθρώπινη φύση.
Υπερβαίνοντας με ευκολία τα όρια ανάμεσα στα λογοτεχνικά είδη, το βιβλίο προκαλεί, αμφισβητεί και εμπνέει, προσφέροντας παράλληλα μια γνήσια αναγνωστική απόλαυση.




Συγγραφέας
Ted Chiang
Μετάφραση
Μαργαρίτα Ζαχαριάδου


Οι εννέα ιστορίες που μας προσφέρει στην Εκπνοή ο Ted Chiang, ίσως ο σπουδαιότερος εν ζωή συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, δεν εκτυλίσσονται σε κανέναν μακρινό γαλαξία, εκατοντάδες χρόνια από εδώ. Για την ακρίβεια, ο κόσμος του ελάχιστα απέχει από τον δικό μας.

Με μια, εκ πρώτης όψεως, χαλαρή φιλοσοφική διάθεση και όχημα την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο πολυβραβευμένος Chiang εξερευνά σε βάθος οικεία ερωτήματα, που απασχολούν τον άνθρωπο εδώ και αιώνες:  Μπορούμε άραγε να ταξιδέψουμε στον χρόνο; Έχει ο άνθρωπος πραγματικά ελεύθερη βούληση; Πώς επηρεάζει η μνήμη και η ανάμνηση αυτό που είμαστε; Ποια πλάσματα θεωρούνται έμβια; Ή ακόμη τι θα συνέβαινε αν ήμασταν σε θέση να παρακολουθήσουμε εναλλακτικές εκδοχές της ζωής μας;

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρήστος Κούρτογλου

> Διαθέσιμο και σε ebook


Απόσπασμα Βιβλίου

“Κάθε φορά που κάνεις κάτι γενναιόδωρο, δίνεις στον εαυτό σου τη μορφή κάποιου που είναι πιο πιθανό να φανεί γενναιόδωρος και την επόμενη φορά, κι αυτό είναι σημαντικό. «Και δεν αλλάζεις απλώς τη συμπεριφορά σου σ’ αυτόν εδώ τον κλάδο: μπολιάζεις και όλες τις εκδοχές του εαυτού σου που θα διαχωριστούν στο μέλλον. Όταν γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, εξασφαλίζεις πως όλο και πιο πολλοί κλάδοι που θα διαχωριστούν από εκείνο το σημείο και μετά θα διαθέτουν καλύτερες εκδοχές του εαυτού σου»”.


Είπαν για το βιβλίο 

Τα διηγήματα του Ted Chiang είναι σφιχτά, αμείλικτα και λαμπερά.
—Colson Whitehead 

Μια συλλογή διηγημάτων που θα σας κάνει να σκεφτείτε, θα σας φέρει μπροστά σε μεγάλα ερωτήματα και θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ανθρώπινοι. Το καλύτερο είδος επιστημονικής φαντασίας.
—Barack Obama  

Διαφωτιστικό, συναρπαστικό… ο Chiang εξερευνά κάποιες από τις συμβατικές αλληγορίες της επιστημονικής φαντασίας με εξαιρετικά αντισυμβατικό τρόπο.
—The New Yorker 


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Ted Chiang (Τεντ Τσιάνγκ) γεννήθηκε στο Πορτ Τζέφερσον της Νέας Υόρκης το 1967. Θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Σπούδασε την Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Brown και εργάζεται ως τεχνικός συγγραφέας στη βιομηχανία λογισμικού στα προάστια του Σιάτλ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον. Με τα διηγήματά του έχει αποσπάσει τα σημαντικότερα βραβεία επιστημονικής φαντασίας: μεταξύ άλλων τέσσερα βραβεία Hugo, τέσσερα βραβεία Nebula, έξι Locus και το βραβείο του Βρετανικού Συλλόγου Επιστημονικής Φαντασίας.
Η συλλογή διηγημάτων του Ιστορίες της ζωής σου (Κέδρος, 2016) μεταφράστηκε σε είκοσι μία γλώσσες και η ομώνυμη ιστορία του βιβλίου μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο Άφιξη (Arrival), σε σκηνοθεσία του Denis Villeneuve.
Η Εκπνοή (Ίκαρος, 2021), το δεύτερο βιβλίο διηγημάτων του, επιλέχθηκε το 2019 από τους New York Times ως ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαεπτά γλώσσες.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Ξενόγλωσσος Τίτλος: Exhalation
Κατηγορία: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Διηγήματα
ISBN: 978-960-572-412-2


Σχολιάστε εδώ