Αναλεκτα

-Ανάλεκτα-

Οι αντιρρήσεις για τους εισαγγελείς

Την επάρκεια των δύο από τους συνολικά επτά έλληνες εντεταλμένους Ευρωπαίους εισαγγελείς, που επέλεξε με ομόφωνη απόφασή του ο Άρειος Πάγος, αμφισβητεί η Ρουμάνα γενική εισαγγελέας Laura Codruta Kovesi, η οποία είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η EPPO είναι ένας νέος ευρωπαϊκός φορέας, που θα δραστηριοποιείται με εισαγγελικούς λειτουργούς στα συνολικά 22 κράτη-μέλη που τον απαρτίζουν για την εξιχνίαση απατών με ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι μόνο.

Οι επτά έλληνες εντεταλμένοι ευρωπαίοι εισαγγελείς, που θα έχουν έδρα στο Εφετείο Αθηνών, είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου, οι Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη και οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαος Ορνεράκης, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιος Μουζάκης.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση 11-0 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Το θέμα με τις αντιρρήσεις βαίνει προς λύση.


Επίσημες βολές για το πραξικόπημα

Το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καλούμενο να δώσει σκληρές μάχες στα μέτωπα που το ίδιο δημιούργησε. Το πιο δύσκολο φαίνεται να ’ναι αυτό με τις ΗΠΑ. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι σχεδίασαν και διέταξαν το πραξικόπημα κατά Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016. Ο Σοϊλού αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «αυτοί που κατηγορούν τον Πρόεδρό μας για αντισημιτισμό φιλοξενούν τον δράστη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Το πραξικόπημα έγινε με εντολές τους. Όλοι το ξέρουμε αυτό». Αναμένεται η αμερικανική απάντηση μετά απ’ αυτό.


Η Αρχιεπισκοπή

Η υπόθεση της εκποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας από την αρμόδια Επιτροπή, με διαγωνιστική διαδικασία, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς τα ακίνητα-φιλέτα βγαίνουν στο σφυρί ατακτοποίητα πολεοδομικά, δασικά και χωροταξικά. Η Αρχιεπισκοπή θα πρέπει να προσέξει την ύπαρξη μεσαζόντων και ντίλερ.


Οι σπουδαίοι λαθραίοι

Οι φίλοι του Λουκασένσκο στη χώρα μας τροφοδοτούν τη Λευκορωσία ακόμη και με λαθραία τσιγάρα. Πρόσφατα εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά κοντέινερ γεμάτα με λαθραία τσιγάρα, τα οποία προέρχονταν από το Ντου­μπάι και είχαν τελικό προορισμό τη Λευκορωσία. Προφανώς, ο Λουκασένσκο χρησιμοποιεί το πανίσχυρο δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων που είχε στηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από μεγαλόσχημους παράγοντες.

Πράσινο φως

Κανονικά προχωράει ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Άκτωρ Παραχωρήσεις. Η Άκτωρ διεκδικούσε την εκπρόθεσμη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για το έργο, μετά την απόφαση απόσυρσης της ισπανικής Roadis, με την οποία συμμετείχαν αρχικά από κοινού στη διαγωνιστική διαδικασία.

Περί Πομάκων

Η Πάχνη είναι ένα γραφικό χωριό 1.000 περίπου κατοίκων στις πλαγιές της Ροδόπης, περίπου 28 χλμ. βόρεια της Ξάνθης. Είναι ένα από εκείνα τα Πομακοχώρια που μένουν φανατικά πιστά στην παράδοση και στον πολιτισμό τους, αρνούμενα να δεχθούν… τουρκικό φέσι, που έτσι και αλλιώς ουδέποτε είχε σχέση με την τοπική κουλτούρα.

Οι επαφές

Πολλά έχουν γίνει στα ελληνοτουρκικά… Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, στην Καβάλα, με θέμα τη θετική ατζέντα για την οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη και τον ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ.

Θετικό μέτρο

Χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι, οι οποίοι μέχρι το 2019 λάμβαναν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ή απέκτησαν το 2020 εισοδήματα, από όλες τις πηγές, συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ, θα απαλλαγούν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αναδρομικά, για το έτος 2020. Υπήρχαν πολλά αιτήματα για το θέμα και το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε φιλολαϊκά.

Παρέμβαση τώρα

«Στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η α­ντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Ο συγκεκριμένος ανέφερε ότι στη χώρα μας ένα στα πέντε ζευγάρια (ποσοστό 20%) αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.

Μεγάλη μείωση

Ο κύκλος εργασιών στο λιανε­μπόριο της χώρας το α’ τρίμηνο του 2021 σημείωσε μείωση 4,9% ή 600 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 10,9 δισ. ευρώ από 11,5 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δραστηριότητα που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (43,2%).

Κλείδωσε

Με εντολή του πρωθυπουργού, Σχοινάς και Μηταράκης κλείδωσαν την παγίωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που αντιμετώπισαν τη μεταναστευτική κρίση (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος). Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα σε αυτά τα νησιά δίνονταν εξάμηνες παρατάσεις λόγω υπερπληθυσμού προσφύγων.

Τον εγκαταλείπουν

Τα Ταμεία συνταξιοδότησης CalPERS και CalSTRS σταματούν τη συνεργασία τους με το καθεστώς Ερντογάν. Η πρόσφατη συνάντηση του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ συνέπεσε με την απόφαση δύο Ταμείων συνταξιοδότησης με έδρα την Καλιφόρνια να αποσυρθούν από επενδύσεις τους στην Τουρκία. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στην Τουρκία.

Χαιρετούν

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να οικοδομήσει μια πολιτική συμμαχία απέναντι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ό­μως μαθαίνουμε ότι προς το παρόν υπάρχει μια αποχώρηση από το πλευρό του. Αναφερόμαστε στους Οικολόγους Πράσινους, που από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και μετά συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρέχει παντού

Για καθήλωση του ΚΙΝΑΛ σε χαμηλά ποσοστά μιλούν συνομιλητές του Ανδρέα Λοβέρδου, σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Κάτι τέτοιο μόνο θετικό δεν μπορεί να είναι για το μέλλον της παράταξης», λένε, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει θέσει εξαρχής ως στόχο τον διπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος. Ο τελευταίος θα εντείνει τις περιοδείες του τις επόμενες μέρες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ