Μήλος – Αντίμηλος: Έρευνα στο ηφαιστειακό πεδίο

Μήλος – Αντίμηλος: Έρευνα στο ηφαιστειακό πεδίο

Συνδυαστικές μελέτες εφαρμοσμένης και έρευνας υποδομής πραγματοποίησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Αντίμηλος και πέριξ νησίδες) το οποίο αποτελεί ένα από τα 4 ενεργά που βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο, μαζί με τα Μέθανα, τη Σαντορίνη και τη Νίσυρο.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένo ηφαιστειακό πεδίο έχει μελετηθεί εκτεταμένα (κυρίως λόγω του τεράστιου και μοναδικού πλούτου που διαθέτει σε μεταλλικά και βιομηχανικά ορυκτά, καθώς και του σημαντικού γεωθερμικού πεδίου) υπάρχουν ακόμα τομείς της γεωλογικής δομής και του πλούτου που απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., κλιμάκιο ερευνητών αποτελούμενο από τους: Δρ Γ. Βουγιουκαλάκη, Ηφαιστειολόγο και Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων,  Δρ Χρ. Κανελλόπουλο του Τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών και  Ηλ. Κουφόγιαννη από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων, μετέβη και εργάσθηκε στην περιοχή από τις 3 έως τις 9 Ιουνίου 2021.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ έκανε χαρτογράφηση και δειγματοληψία από τους σχηματισμούς της νήσου Αντιμήλου, του νεότερου ηφαιστειακού κέντρου της περιοχής, για την εκπόνηση του γεωλογικού χάρτη και την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου του χώρου.

Επίσης, ασχολήθηκε με τη μελέτη των αποθέσεων των υδροθερμικών εκρήξεων που έχουν εκδηλωθεί στην ανατολική Μήλο τον 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνα. Στόχος η εκτίμηση του κινδύνου από πιθανή επανάληψη τέτοιων γεγονότων.

Ένα άλλο πεδίο της έρευνας των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ ήταν η  δειγματοληψία ηφαιστειακών προϊόντων (λίθων και ιλύος) τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιαματική χρήση.

Η έρευνα θα συνεχιστεί με δεύτερη αποστολή που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2021, σε συνεργασία με ερευνητές από τα Ιταλικά πανεπιστήμια του Μπάρι και της Φλωρεντίας, με τα οποία έχει υπογραφεί σχετική Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΑΓΜΕ.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εργασίες του κλιμακίου ερευνητών της ΕΑΓΜΕ στη Μήλο – Αντίμηλο από τις 03/06/2021 έως τις 09/06/2021.

Η νότια κορυφή της Αντιμήλου, δομημένη από τις νεότερες λάβες του νησιού (τεφρά τεμάχη λάβας). Στο βάθος διακρίνεται αριστερά η Μήλος και προς το κέντρο η βραχονησίδα Ανάνες.

 

Ένα από τα νεότερα ρεύματα ανδεσιτικής λάβας των βορείων ακτών της Αντιμήλου.

 

Αποθέσεις υδροθερμικών εκρήξεων στην ανατολική Μήλο. Στη βάση του διακρίνεται ο ορίζοντας που περιέχει θραύσματα αγγείων του 2ου – 3ου μ.Χ. αιώνα.


Γεωλογική Χαρτογράφηση Νησίδων και Βραχονησίδων Μυρτώου Πελάγους & Νησιωτικού Συμπλέγματος Μήλου με drone

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο έργων που εκπονούνται από το Τμήμα Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών, χαρτογραφεί τις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας συμπληρώνοντας τη γεωλογική εικόνα της χώρας.

Κλιμάκιο ερευνητών της Αρχής αποτελούμενο από τους Δρ. Άδωνι Φωτιάδη (γεωλόγο), Δρ. Ιωάννη Βακαλά (γεωλόγο) και τον κ. Γεώργιο Ευθυμίου (εργοδηγό), εκπόνησε εργασίες γεωλογικής χαρτογράφησης σε νησίδες και βραχονησίδες του Μυρτώου Πελάγους και του νησιωτικού συμπλέγματος της Μήλου. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε η γεωλογική χαρτογράφηση των νησίδων και βραχονησίδων: Φαλκονέρα, Παξιμάδι, Αντίμηλος, Πολύαιγος, Ανάνες, Μικρή & Μεγάλη Ακράδια.

Η γεωλογική μελέτη πεδίου για την αναφερόμενη νησιωτική συστάδα συνοδεύτηκε από γεωλογικές τομές, δειγματοληψίες και τεκτονικές μετρήσεις. Για την ορθότερη χαρτογραφική απεικόνιση πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές εργασίες λήψεως πολλαπλών εικόνων με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (Drone) σε επιλεγμένες πτητικές διατομές, τα δεδομένα των οποίων θα εμπλουτίσουν το υπό προετοιμασία γεωλογικό φύλλο.

Οι έρευνες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των έργων: «Γεωλογική χαρτογραφική απεικόνιση νησίδων και βραχονησίδων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Πελάγους για τη συμπλήρωση του υπάρχοντος ψηφιακού Βασικού Γεωλογικού Χάρτη της Ελλάδας σε κλίμακα 1:50K» και «GEOINFRA – Δράσεις γεωλογικών χαρτογραφήσεων Ελλάδας για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

*Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη γεωλογική χαρτογράφηση των νησίδων και βραχονησίδων του Μυρτώου Πελάγους και του Νησιωτικού Συμπλέγματος Μήλου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Βραχονησίδα Ακράδια: Πρισματική-στηλοειδής κατάτμηση σε εξάγωνα.

 

Αντίμηλος.

N. Φαλκονέρα: Ψηφιακό μοντέλο εδάφους. Διακρίνεται το υδρογραφικό δίκτυο στην κεντρική – νότια περιοχή της νήσου.

 

Ν. Πoλύαιγος: Κοντινή λήψη σε τμήμα του παραχθέντος μοντέλου.

 

Βραχονησίδα Παξιμάδι: Γενική απεικόνιση της περιοχής κάλυψης.

 

Βραχονησίδες Ανάνες: Σκελετικό ηφαιστειακό οικοδόμημα πολλαπλών φλεβών, ρυοδακιτικής-ρυολιθικής σύστασης.

Κεντρική φωτό: Ο κεντρικός κρατήρας της Αντιμήλου. Διακρίνεται στο κέντρο επάνω το μοναδικό δέντρο της νήσου, μια αρχαία συκιά, και κάτω η δεξαμενή πιθανής ρωμαϊκής κατασκευής, για τη συλλογή ομβρίων υδάτων με σκοπό τη βοήθεια επιβίωσης του περίφημου αίγαγρου που ενδημεί στη νήσο.


Σχολιάστε εδώ