Κτηματολόγιο… στα Τρίκαλα

Κτηματολόγιο… στα Τρίκαλα

Περισσότερους από 150.000 κατοίκους, καθώς και συναλλαγές σχετικές με περισσότερα από 114.000 δικαιώματα θα εξυπηρετεί το υποκατάστημα Τρικάλων του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλίας, του οποίου η έναρξη λειτουργίας έγινε την Τρίτη 15 Ιουνίου, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Γιώργου Στύλιου και του προέδρου του Κτηματολογίου, καθηγητή Δημήτρη Σταθάκη.

Συνιδιοκτήτης το Δημόσιο

«Συνιδιοκτήτης σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα θα καταστεί το Δημόσιο, μέσω του ‘‘αέρα’’ (δηλαδή του δικαιώματος ‘‘υψούν’’), αφού πολλοί ιδιοκτήτες, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης, διέγραψαν τα χιλιοστά τους από το Ε9 και δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο», υποστηρίζει στα «Νέα» ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς.

Ζητείται λύσις…

Η πρόταση του Στράτου Παραδιά είναι να δοθεί στους ιδιοκτήτες δικαιώματος υψούν, με εξαντλημένο ή και μη συντελεστή δόμησης, η δυνατότητα να καταργήσουν μονομερώς το δικαίωμά τους αυτό μεταβιβάζοντας το ποσοστό τους στο ίδιο κτίριο, με μονομερή τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζο­ντίου ιδιοκτησίας, χωρίς να απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

No parking

Αντίστοιχη λύση προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ και για το πρόβλημα που υπάρχει με χιλιάδες θέσεις πάρκινγκ σε πιλοτές πολυκατοικιών που έχουν χτιστεί τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90, γιατί, όπως υποστηρίζουν από την ΠΟΜΙΔΑ, δεν μπορούν να καταγραφούν στο Κτηματολόγιο, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της εγκυρότητάς τους.

18 μήνες περιθώριο για δηλώσεις…

Παγώνουν έως το τέλος του 2022 τα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν ακόμη την ακίνητη περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να το κάνουν. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή.

Επανήλθε το HEPOS

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κτηματολογίου, από το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουνίου το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού βρέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω εκτεταμένου προβλήματος στο κέντρο ελέγχου του, ύστερα από οξύ περιστατικό κυβερνοεπίθεσης. Πέντε ημέρες αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε, ο έλεγχος ανακτήθηκε και το HEPOS αποδόθηκε σε χρήση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ