Φοβίζει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα!

Φοβίζει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα!

Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό…

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σήμα κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει εκπέμψει το ECDC (Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων της ΕΕ), επισημαίνοντας ότι είναι πιο μεταδοτική από την Άλφα κατά 40% – 60% και μπορεί μέχρι το τέλος Αυγούστου να αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων στις χώρες της ΕΕ.

Το ECDC συστήνει στις υγειονομικές αρχές των χωρών-μελών την επιτάχυνση του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων τους μήνες του καλοκαιριού «μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» με τραγικές συνέπειες.

Έντονη είναι η ανησυχία και στη χώρα μας, αφού ήδη από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έχουν εντοπισθεί 29 κρούσματα σε όλη τη χώρα, από τα οποία τα 18 είναι στην Κρήτη και αφορούν πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί. «Ο αριθμός αυ­τός είναι απόλυτος και όχι ενδεικτικός, καθώς στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξετάζεται πια το σύνολο των κρουσμάτων για όλες τις μεταλλάξεις», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος και συμπλήρωσε:

«Ο μηχανισμός που υπάρχει στο εργαστήριό μας επιτρέπει τον καθολικό έλεγχο των κρουσμάτων και στέλνουμε στο Κέντρο Γονιδιωματικής Επιτήρησης μόνο όσα κρούσματα πληρούν κάποια κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κρήτη έχει περισσότερα κρούσματα, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός. Ίσα ίσα, η Κρήτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για την υπόλοιπη Ελλάδα». Και προσθέτει: «Το καλύτερο θα ήταν να κλείναμε τα σύνορα και να μη δεχόμασταν τουρίστες, όμως αφού αυτό δεν είναι εφικτό, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρχει καθολικός και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου».

«Ποσοστά της τάξης του 70% – 75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την ινδική παραλλαγή Δέλ­τα. Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

420.295 κρούσματα, 12.634 θάνατοι
Το διάστημα 21-25 Ιουνίου είχαμε 2.019 κρούσματα (τα 4 στις πύλες εισόδου της χώρας) και 83 θανάτους. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 70 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι είναι 239 (μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου), με διάμεση ηλικία τα 67 έτη (τo 82,47% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 58 ασθενείς. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.649 ασθενείς. Επίσης, από 1 μέχρι 25 Ιουνίου έχουν καταγραφεί 17.998 κρούσματα και 539 θάνατοι. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι 420.295 και οι θάνατοι 12.634.


Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

«Προσέγγιση κλιμακούμενης πρωτοβουλίας από την πλευρά της Πολιτείας με τρία στάδια», προτείνει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, στην οποία προσέφυγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας τη γνωμοδότησή της για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών αλλά και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή τα τρία αυτά στάδια πρέπει να είναι:
α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.).

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης, όπως, διευκόλυνση του ρα­ντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο.

Ωστόσο, αυστηρότερη είναι η πρόσφατη γνωμοδότηση του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου αναφέρει τα εξής: «Κατά τον παρόντα χρόνο και όσο διαρκεί η πανδημία του Covid-19, το υπουργείο Υγείας μπορεί να ορίσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων, ορίζοντας ταυτόχρονα ως άμεση συνέπεια της άρνησης εμβολιασμού τους την απομάκρυνσή τους από τον χώρο της εργασίας τους χωρίς καμία οικονομική απαίτηση. Και τούτο γιατί η δημόσια υγεία, αποτελεί δημόσιο αγαθό και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συνιστά καθήκον κοινωνικής αλληλεγγύης κατά την έννοια του άρθρου 24 παρ. 4 του Συντάγματος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ