“Κλήδονας”: Το έθιμο που φέρνει τύχες και φανερώνει το ριζικό

“Κλήδονας”: Το έθιμο που φέρνει τύχες και φανερώνει το ριζικό

Αναβίωσε στην πόλη της Νέας Κίου  στην Αργολίδα, το έθιμο του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα, όπου οι κάτοικοι άναψαν φωτιές και πηδούν από πάνω, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.

Στις 24 Ιουνίου είναι το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι τοπικοί πολιτιστικοί, μορφωτικοί και λαογραφικοί σύλλογοι τιμούν τη μνήμη του, όπως συνηθίζεται, την παραμονή της γιορτής, με έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου και έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Το έθιμο του Κλήδονα, όπου το  βράδυ της παραμονής της εορτής, ανάβουν μεγάλες φωτιές  στις γειτονιές και οι συμμετέχοντες πηδούν πάνω από τις φλόγες τρεις φορές «με σκοπό να καθαρθούν από τη δύναμη της φωτιάς και να μπουν καθαροί και ακμαίοι στη νέα περίοδο του χρόνου», αλλά και για να έχουν υγεία και δύναμη.

Ο λαός μάλιστα πιστεύει ότι ο Αϊ Γιάννης φέρνει τύχες και φανερώνει το ριζικό, την τύχη του κάθε ανθρώπου, μέσα από διάφορες μαντικές διαδικασίες, γι’ αυτό ονομάζεται και Ριζικάρης. Η πιο διαδεδομένη μαντική διαδικασία είναι ο «κλήδονας» απ’ όπου προκύπτει και η ονομασία ο Άϊ Γιάννης ο Κλήδονας.

Φωτο: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Σχολιάστε εδώ