ΡΑΓΙΑΣ. ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821

ΡΑΓΙΑΣ. ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821


Συγγραφέας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ


1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι…

Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι.
Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή, που σου πουλά κωλοφωτιά για καντήλι. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, όπου στο πρόσωπό της βουτάνε και κολυμπούν τα όνειρα. Απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του.

Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!».

Εικόνα εξωφύλλου: «Αποτυχία επιχειρήσεως» του Henri Decaisne, Μουσείο Μπενάκη

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021


Απόσπασμα βιβλίου

Θέλω να με βρίσκει μέσα στη λαλιά μου όποιος σκύψει στα μολογήματά μου. Γι’ αυτό να γράφεις κατά πώς σου τα λέγω ή σ’ τα διαβάζω απ’ τις καλικαντζούρες μου, γραμματικέ, δίχως τις δασκαλίστικες φιοριτούρες των λογιότατων.
Να ζωγραφίζονται οι άνθρωποι, οι τόποι κι όλα όπως τα νογάω και τα νιώθω. Με τη σκληράδα τους, τα χαδέματα και την προστυχιά τους. Όπου χρειάζεται θα μαλακώνω μονάχος μου τη γλώσσα. Μ’ οποιανού δε συνταιριάζονται τα χνότα μου, ας κλείσει μονομιάς ετούτο το κιτάπι. Μα όσοι λογαριάζουν τις αράδες μου σαν μεταλαβιά της ψυχής μου, να ξεύρουν πως κι εγώ τους γλέπω σαν εξομολόγους μου και φίλους καρδιακούς.
Τίποτε δε θα κρύψω απ’ τις γλίστρες μου και τα κουσούρια μου και κανέναν δε θα στολίσω με περίσσιες παινεψιές κι αντρειοσύνες. Ούτε θα σπείρω αβανιές και συκοφαντίες. Γιατί αφότου αρχίνισα να χαμπαριάζω κατιτίς απ’ τον κόσμο σιχαινόμουν τα λιβανιστήρια, τους μουλωχτούς, τους ψεύτες και τα στρογγυλέματα.
Γράψε και τη σημερινή ημερομηνία: Ναύπλιο, 13 του Δεκέμβρη 1825.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 80 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ, βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ  ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία, Ιστορικό Μυθιστόρημα, 1821
ISBN 978-618-01-3989-1
ISBN e-book 978-618-01-3990-7Παρουσίαση βιβλίου 

Το Βιβλιοπωλείο IANOS και οι Εκδόσεις ΨΎΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μία συνάντηση με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα “ΡΑΓΙΑΣ. ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821“, στον εξωτερικό χώρο του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24, Αθήνα), την Πέμπτη 24/06/2021 στις  18:00 μμ.

♦ Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

 

 


Σχολιάστε εδώ