Νότης Μηταράκης στο “Π”: Κόκκινη γραμμή η δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους στην ΕΕ

Του
ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ
Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου


Οι διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και οι αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη και να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

Το αρραγές μέτωπο που έχει συγκροτηθεί με τις μεσογειακές χώρες πρώτης γραμμής (MED 5) λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτόν τον λόγο στην Υπουργική Σύνοδο του Λουξεμβούργου καταθέσαμε τη συμβιβαστική πρόταση για τον Κανονισμό που αφορά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, σημειώνοντας την καθοριστική και έμπρακτη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις. Όσο όμως και να είμαστε διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουμε σε κάποια θέματα, κάποια άλλα είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς.

Οι χώρες της πρώτης γραμμής ζητούμε την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις σημαντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στην ουσιαστική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδεικνύεται από όλα τα κράτη-μέλη, στη λογική της δίκαιης κατανομής του βάρους της διαχείρισης του βάρους του Μεταναστευτικού, μέσω ενός αντικειμενικού συστήματος επιμερισμού. Ζητούμε επίσης την ανάγκη εγκαθίδρυσης μιας ενισχυμένης ευρωπαϊκής πολιτικής επωφελών εταιρικών σχέσεων με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, της αποκαλούμενης εξωτερικής διάστασης του Μεταναστευτικού, πεδίο στο οποίο ο ρόλος των υπουργείων Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ είναι σημαντικός. Δεν γίνεται πέντε νησιά, μια χώρα όπως η Ελλάδα, να σηκώνουν όλο το βάρος του Μεταναστευτικού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Δεν υπάρχει πια μεταναστευτική κρίση. Με γνώμονα την Εθνική Στρατηγική για τη Μετανάστευση πορευόμαστε βάσει σχεδίου τόσο εντός της χώρας όσο και στις διεθνείς μας σχέσεις. Το 2020 μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές και τις διατηρούμε μειωμένες, επιταχύναμε τη διαδικασία ασύλου, μειώσαμε δραστικά τον αριθμό των διαμενόντων αιτούντων άσυλο στα νησιά και την ενδοχώρα, φέραμε ορατά αποτελέσματα στον στρατηγικό μας στόχο για μείωση των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στην ελληνική κοινωνία. Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, στόχος μας, μαζί με την ολοκλήρωση των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών σε Σάμο, Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και την αναβάθμιση του Φυλακίου στον Έβρο, είναι η αύξηση των απελάσεων και των επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση πήρε δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά την επιστολή που έστειλα ως απάντηση στους συναδέλφους μου υπουργούς Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και Ελβετίας για τις λεγόμενες δευτερογενείς ροές ή μετεγκαταστάσεις.

Σε αυτήν την επιστολή κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται για όποιες μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, καθώς αυτές προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υλοποιούμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ένταξης προσφύγων και διασφαλίζουμε ίσες κοινωνικές παροχές μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων. Υπενθύμισα, παράλληλα, στους εταίρους εκείνους που στοχοποίησαν την Ελλάδα ότι το Μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνικό και ως εκ τούτου οι λύσεις πρέπει να είναι συλλογικές.

Η δεύτερη αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για μετανάστες από Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία. Είναι μια προσεκτική και μελετημένη κίνηση, που αποσκοπεί στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Μια κίνηση που έλαβε υπ’ όψιν όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την κατάσταση στην Τουρκία και τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα αιτούντων διεθνούς προστασίας με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Φτάνοντας στην Τουρκία, οι άνθρωποι αυτοί δεν κινδυνεύουν λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενταγμένες στην Εθνική Στρατηγική για τη Μετανάστευση 2020 – 2021 και στοχεύουν στην πιο αποτελεσματική φύλαξη των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων και στη μείωση των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ